het boek geschreven door Frank Deuring heeft als ondertitel, Creëer radicale openheid over fouten in organisaties.
We kregen het boek opgestuurd via Sabine Zurel. Dank je wel.
Frank is ondernemer van het bedrijf de FoutenFabriek en in zijn werk helpt hij organisaties om te leren van fouten.
Naast Frank noemen we ook graag Pauk Louis Iske die op dit onderwerp actief is. In 2018 publiceerde hij het boek Instituut voor briljante mislukkingen. Kijk ook zijn TED talk over dit onderwerp als Chief Failure Officer.
Het boek Superfalen, is dun, leest lekker weg en heeft aandacht voor een interessant onderwerp. Frank beschrijft fouten die hij zelf maakte in het verleden als goed voorbeeld, daarnaast verschillende voorbeelden van anderen.
We kunnen als organisatie veel leren van onze fouten, bijzonder dat we het toch lastig vinden om ze te delen.
Je leest het boek in twee avonden uit. Frank gebruikt, als voormalig stand up comedy artiest, veel humor in het boek. De kern van het boek hangt aan twee van zijn favoriete boeken van Amy Edmondson en Carol Dweck, De onbevreesde organisatie en Mindset.
Het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken
- Het niet zo grote geheim van positief naar fouten kijken
- Leer omgaan met schaamte
- Leer omgaan met afwijzing
- Leer omgaan met tegenslag
- Laat perfectionisme los
- Werk aan de cultuur
- Werk aan de structuur
De opening van het boek in de inleiding is een bijzondere, hij wil een dikke bestseller van het boek maken. Net het boek van Charlotte en Hanneke gelezen over het schrijven van bestseller gelezen. Het boek Superfalen stond 14 dagen op Nr. 1 bij managementboek en 64 dagen in de Top 100 op het moment van publicatie van dit artikel.
Het niet zo grote geheim van positief naar fouten kijken
In dit hoofdstuk vertelt Frank over de vast mindset en de groeimindset. De groeimindset is een belangrijke voorwaarde om te leren van je fouten, dit komt uit de theorie van Carol Dweck.
In dit hoofdstuk heeft hij het ook over de 10.000 uren regel populair gemaakt door Malcolm Gladwell op basis van onderzoek gedaan door Anders Ericsson. Wat je in het boek The Talent Code van Daniel Coyle ook kunt lezen is dat het belangrijk is hoe je oefent:
- Deel het leerproces op in aparte vaardigheden die je wilt ontwikkelen
- Gebruik een coach die past bij de fase van je ontwikkeling
- Oefen net buiten je comfortzone
Mooi in het voorbeeld van Carol Dweck is dat ze geen onvoldoendes geeft op haar school. Ze gaf een ‘nog niet’. Het woordje ‘nog’ geeft een positief gevoel, je bent er nog niet, maar kunt door oefenen en trainen verder komen. De groeimindset.
Frank noemt KPI’s Killing Personal Innovation omdat de focus op presteren ligt en er is weinig ruimte voor experimenteren en innovatie. Focus op leren in plaats van presteren helpt om meer te bereiken. Kies dus voor leerdoelen.
Leer omgaan met schaamte
Wat houdt je tegen om je fouten te delen? Schaamte.
Als oplossing om met schaamte om te gaan noemt Frank de schaamtebuddy. Een persoon waarmee je alles kunt delen zonder consequenties. Je helpt elkaar door te luisteren, begrip en waardering te tonen. Zonder oplossingen te willen bieden.
Het delen van schaamte zorgt ervoor dat de schaamte verdwijnt. Hiervoor gebruikt Frank tips van Brené Brown uit bijvoorbeeld haar boek De moed van imperfectie. Kijk bijvoorbeeld haar TED Talk Listening to shame.
Leer omgaan met afwijzing
Direct gekoppeld aan schaamte en ego is afwijzing. De angst voor afwijzing als we iets niet goed doen, dat we geen lid meer zijn van de groep. Dat we worden afgewezen voor de verbinding. Een diepgeworteld gevoel, erbij willen horen. Het gevoel, dat wanneer je fouten maakt de kans bestaat dat mensen je niet vinden passen in de groep. Als je niet meer past in de groep sta je alleen.
Het verhaal van Jia Jiang, opnieuw een TED Talk, waarin hij bewust 100 dagen lang op zoek gaat naar afwijzing. Door bewust de afwijzing op te zoeken ontdek je dat het minder erg is dan je denkt.
Uit het boek Faalkracht van Michel Taal heeft Frank een mooie oefening overgenomen. Je stelt bewust een afwijzingsdoel en doet ten minste vijf pogingen. Je doet dit samen met een of meerdere personen en koppelt er een beloning aan voor de anderen als je faalt.
Leg je focus op het proberen in plaats van het resultaat. Voor mij is dat leg de focus op het proces.
Leer omgaan met tegenslag
In dit hoofdstuk zie ik het stoïcisme naar voren komen. Tegenslag is er altijd, daar heb je geen invloed op, wel hoe je op tegenslag reageert.
Wat je bij veel mensen ziet is dat een vast ritme, in combinatie met goed slapen, gezond eten en bewegen goed werkt om met tegenslag om te gaan. Door goed slapen, eten en bewegen voorkom je overmatig reageren.
Het verhaal van Edith Eger in het boek De keuze is bijzonder om hierover te lezen. Dit sluit aan bij het boek van Viktor Frankl, Men’s search for meaning.
We kunnen allemaal leren omgaan met trauma’s en tegenslagen, dat laten Eger en Frankl zien.
Laat perfectionisme los
In dit hoofdstuk zie ik je ook veel punten uit het stoïcisme. Het gaat meer over het doen dan het resultaat. Leer iedere dag iets te doen aan je grote doel en na verloop van tijd zie je dat je enorme vooruitgang hebt geboekt. Het gaat meer over experimenteren dan het in een keer perfect willen doen.
Mooi inzicht, dat topsporters op trainingskamp gaan om beter te kunnen rusten. Ik herinner me instagram video’s en foto’s van topzwemmers die vooral veel uitrusten in het trainingskamp in een zonnig land.
Kwantiteit gaat boven kwaliteit. Je ziet aan grote bekende schilders als Picasso en Rembrandt bijvoorbeeld dat ze duizenden schilderingen en tekeningen hebben gemaakt. Veel zijn aardig en enkele zijn uitzonderlijk goed. Focus niet op de enkele perfecte, maar op het zoveel mogelijk produceren. Je wordt creatiever en produceert af en toe hoogstandjes.
Werk aan de cultuur
Hoe organiseer je dit in je bedrijf of organisatie? Door een cultuur te ontwikkelen die fouten omarmt en er open over durft te praten. Hier komt het werk van Amy Edmondson naar voren. Een veilige cultuur in een bedrijf creëren waar mensen open de fouten durven te bespreken. Als directeur of ondernemer geef je het goede voorbeeld ruiterlijk je fouten toe te geven.
Een veilige cultuur vraagt onderhoud. Herhaal wekelijks waarom het belangrijk is dat mensen fouten met elkaar delen. Sta zelf open voor mensen die je fouten benoemen. Deel je fouten met het team en kijk hoe er van kunt leren voor de volgende keer.
Deel complimenten uit direct op het moment dat het gebeurt of snel er na. Wacht niet tot het jaarlijkse gesprek.
Vier dingen die je doet om mensen aan te spreken op fouten:
- Noem het geen fout
- Focus op de wat en niet op de wie (het proces en niet de persoon)
- Wees nieuwsgierig en niet veroordelend
- Benadruk het leereffect
Interessant voorbeeld van de zorg, die je ook kunt gebruiken wanneer een klant met een klacht komt en er iets verkeerd is gegaan.
Moet je altijd een fout positief benaderen? Wanneer je kijkt naar de intentie van de handeling geeft dat een goed beeld of je mensen soms ook persoonlijk op hun donder mag geven, omdat ze niet leren of de verkeerde intentie had bij de handeling.
Mooie stappen hoe je dit in de organisatie verwerkt van vacature tot het exit gesprek.
Werk aan de structuur
Om de veilige cultuur te versterken is het goed om een vast proces te ontwikkelen. Een vast moment of plek waar de fouten en leermomenten deelt.
Mooi idee is het CV der mislukkingen waarin je een overzicht maakt van alle dingen die niet gelukt zijn in je leven en carrière. Ik merkte zelf dat ik tijdens een Fuck Up Night moeite had om goede faalvoorbeelden te geven. Toen ik tijdens lezen van dit boek begon aan het CV der mislukkingen kwamen er steeds meer faalmomenten naar voren, mede door de voorbeelden die Frank zelf geeft in het boek.
De structuur kan zitten in een koffie verkeerd -moment, een Fuck UP Night, een pizza op vrijdag of een failure wall, volgens Frank
Organiseer tegenspraak, een soort van oproep om de hofnar weer terug te brengen in organisaties. Zeven mooie tips in dit deel.
Twee toegiften o.a. wat het oplevert wanneer je aan de slag gaat met fouten erkennen en delen. Creatiever, meer innovatie, besparen op faalkosten.
Tom verteld in deze aflevering wat de twee punten zijn waarop hij kritisch is in dit boek. Een klassiek voorbeeld waarbij veel Amerikaanse voorbeelden worden gebruikt, boeken en TED talks, terwijl er zoveel voorbeelden in Europa en Nederland zijn die in de kern al beter in elkaar zitten. De problemen en geweldige oplossing voor dat probleem komt in Europa eigenlijk niet voor. Tom noemt bijvoorbeeld de groeimindset, dat is de standaard. Iedereen kan hier naar de universiteit.
Het andere punt waar Tom kritisch is bij dit laatste hoofdstuk. We gaan iemand aanstellen die zich druk maakt over fouten maken, iemand op C-level. Een niveau dat in Rijnlandse bedrijven niet gebruikelijk is. Wanneer je zorgt voor een veilige omgeving, autonomie ondersteunt, verbinding ondersteunt en vertrouwen geeft dan is fouten maken onderdeel van de ontwikkeling. Bouw een veilige omgeving in plaats van aparte plekken waar je trots bent op fouten, iemand die de beste fout heeft gemaakt. Waarom weer een competitie en mensen op een podium zetten? Omdat dit past in de Anglo Amerikaanse wereld. Het past niet in een omgeving die ons als Nederlanders veel beter ligt, de Rijnlandse organisatie.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
- Fouten maken mag.
- Door openlijk over je fouten te praten leer je.
- Door te praten over de dingen waarvoor je je schaamt, verdwijnt langzaam maar zeker de schaamte.
- Door een psychologische veilige omgeving te creëren in je bedrijf bouw je het fundament voor fouten maken en leren.
- ‘nog niet’ past goed in mijn taalgebruik. Op genoeg fronten ben ik me aan het ontwikkelen en ben ik nog niet waar ik wil zijn. Het kan zijn dat ik voor sommige aspecten zelf mijn hele leven nodig heb, en dat is geen probleem. Een groeimindset tot het einde.
- De onbevreesde organisatie – Amy Edmondson
- Mindset, Changing the way you think to fulfill your potential – Carol Dweck
- Instituut voor briljante mislukkingen – Paul Iske
- Outliers – Malcolm Gladwell
- The Talent Code – Daniel Coyle
- De lessen van samoerai – Bjørn Aris
- De moed van imperfectie – Brené Brown
- Nooit meer doen alsof – Aukje Nauta
- De keuze – Edith Eger
- Man’s search for meaning – Viktor Frankl
- Het bestsellerboek – Charlotte Meindersma en Hanneke de Wit
- Antifragile – Nassim Taleb
- Corporate Rebels – Joost Minnaar en Pim de Morree
- Gezocht: hofnar #boekencast afl 47
- Faalkracht – Michel Taal