Corporate Rebels #boekencast afl 11

Corporate Rebels boek

Het boek begint als een droom die veel mensen hebben, maar de meesten niet durven te verwezenlijken. Joost en Pim besluiten op een mooie dag hun baan op te zeggen omdat ze denken dat werk anders kan. Werk kan ook leuk zijn.

Met het boek The Seven Day Weekend (Ricardo Semler) als startpunt maken ze een lijst van mensen die ze willen spreken over hoe je werk leuk, uitdagend en interessant maakt. Ze leggen hun geld bij elkaar, gaan kleiner wonen en maken de eerste afspraken.

Zo hebben ze gesprekken met ondernemers, CEO’s, experts en professoren over de gehele wereld, over bedrijven en organisaties die het anders doen. De gesprekken worden vastgelegd op hun blog corporate-rebels.com. Dat daarna is omgezet in een boek.

Corporate Rebels boek

Het boek beschrijft acht trends van corporate rebels:

 1. Van Winst naar doelen & waarden
 2. Van de hiërarchische piramide naar een netwerk van teams
 3. Van directief naar supportive leiderschap
 4. Van plannen en voorspellen naar experimenteren en aanpassen
 5. Van regels en controle naar vrijheid en vertrouwen
 6. Van gecentraliseerde naar gedeelde autoriteit
 7. Van geheimzinnigheid naar radicale transparantie
 8. Van functies naar talent en ontwikkeling

Deze acht trends hoef je niet allemaal in te voeren. Onderzoek en experimenteer wat het beste past bij jouw bedrijf is het advies. In ieder hoofdstuk vind je de theorie, verschillende niveau’s van invoering en de praktijk uit de gesprekken met ondernemers en CEO’s.

De missie is een einde aan de bureaucratie en managers in bedrijven, waardoor iedereen weer plezier in het werk heeft.

Doelen en kernwaarden

Hier begint het boek met het bezoek aan Patagonia. De oprichters en het bedrijf dat kiest voor producten en grondstoffen die het milieu zo min mogelijk belasten. De winsten worden grotendeels geinvesteerd in de ecologie.

Winst is belangrijk, maar niet het doel van je bedrijf.

Bedrijven die een focus hebben op een hoger doel presteren tien keer beter dan de concurrentie. Klanten zijn bereid om extra te betalen voor producten van bedrijven met een missie.

Meet de impact van je bedrijf en maak de reis naar het grootse doel zichtbaar.

Netwerk van teams

Het bedrijf Haier wordt in dit hoofdstuk genoemd. Ieder onderdeel in deze organisatie is een bedrijf, zelfs HR. Ieder bedrijf kan haar eigen ideeën uitwerken en vermarkten, zoals de werknemer die kansen zag in een speciale gaming laptop.

Supportive leiderschap

De managers/ondernemer staat ten dienste van de overige medewerkers. De organisatie piramide op de kop. Niet de leider bovenaan in het organogram, maar de medewerkers die het werk doen, die contact hebbebn met de klant. De leider die vraagt wat ze nodig hebben om het werk goed te doen.

Experimenteren en aanpassen

Hier ook weer voorbeelden van organisaties die zijn opgedeeld in allemaal kleine bedrijven.

Fouten maken mag. Je wil snel verbeteren. Sneller dan de concurrentie. Geef de ruimte om te experimenteren het maakt je bedrijf wendbaar.

Vrijheid en vertrouwen

Laat als leider de medewerkers los. Laat ze het zelf organiseren. Welk kantoor ze willen, waar ze willen bestellen, de opleidingen, werktijden, thuiswerken, tot en met de beloning. Laat het los en geef het vertrouwen om zelf te ontdekken.

Medewerkers geeft je het vertrouwen dat ze het juiste gaan doen in plaats van allemaal regels en formulieren waar mensen zich aan moeten houden. De productiviteit van bedrijven met meer vrijheid en waar mensen het zelf bepalen is hoger dan een bedrijf met allerlei regels.

Gedeelde autoriteit 

In de bedrijven waar mensen met plezier werken geven leiders geen opdrachten, maar stellen vragen en leren. De medewerkers weten zelf heel goed wat ze moeten doen wanneer ze weten welke kant het bedrijf op wil (doelen en kernwaarden).

Radicale transparantie

Om besluiten te kunnen nemen door iedereen moet iedereen weten wat er beschikbaar is en hoe het gaat met het bedrijf. Wat zijn de omzet, kosten en wat is het resultaat (winst). 

Geef iedereen inzicht in het bedrijf, in de cijfers en in de besluiten. Help de medewerkers bij financieel inzicht zodat ze de informatie begrijpen.

In niveau 5 van transparantie wordt openheid in beloning genoemd. In het begin is dit lastig maar het geeft meer duidelijkheid en rust bij iedereen.

Talent en ontwikkeling

Het doel is mensen beter maken. Gebruik maken van de talenten die er zijn in je bedrijf. Medewerkers hebben verschillende rollen, in meerdere teams. Hierdoor kunnen alle talenten gebruikt worden.

Coaching en opleiding zie je telkens weer terugkomen in het boek als een belangrijk element voor mensen om te groeien.

Luister

Beluister hier ons gesprek waarin we de acht trends van het boek bespreken.

In een ruim half uur delen wij dit boek met jou. Een half uur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijd bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

 • Begin met de doelen en kernwaarden van je bedrijf helder te krijgen. Deel dit met iedereen.
 • Wanneer je de juiste informatie hebt en weet wat de richting is van het bedrijf weet iedereen wat ze moeten beslissen om daar een bijdrage aan te leveren.
 • Coachen en opleiden is een belangrijk onderdeel voor de ontwikkeling van iedereen in het bedrijf en daarmee voor het geluk van de mensen.
 • Klanten kopen graag van bedrijven met duidelijke waarden en een doel waar je aan kunt bijdragen, met medewerkers die met plezier werken in het bedrijf.

Video

Bekijk ons gesprek op video:

Corporte Rebels van Joost Minnaar en Pim de Morree is een fijn en zinvol boek, het lezen waard.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.