Man’s search for meaning #boekencast afl 38

Man's search for meaning Viktor E Frankl

Man’s Search for Meaning van Viktor E. Frankl is een boek dat iedere ondernemer gelezen zou moeten hebben. Het is geen management- of strategieboek, maar een boek over het ontdekken van de zin van het leven. Hoe kun je een bedrijf bouwen als je niet weet wat de zin van je eigen leven is?

“Trotzdem Ja zum leben sagen…” – Ein Psycholog erlebt das Konzentrationslager is de oorspronkelijke titel van het boek.

De titel van de Duitstalige versie komt uit het Buchenwaldlied en heeft een diepere lading dan de Engelse titel.

Tom las de Duitse versie en ik las de Engelstalige versie. De Engelstalige versie bestaat uit 2 onderdelen:

 • Herinneringen aan de Holocaust van Frankl
 • Uitleg hoe logotherapie werkt

Viktor Emil Frankl was een Oostenrijks neuroloog en psychiater, maar werd bekend als overlever van de Holocaust. Frankl was de grondlegger van de logotherapie, een vorm van existentiële analyse, ook wel de Derde Weense School der psychotherapie genoemd.

Frankl is in 1997 overleden en heeft zijn hele leven in Oostenrijk gewoond. De bedenker van logotherapie; logos, λόγος, is Oudgrieks voor ‘woord, reden, principe’; therapie komt van het woord Θεραπεύω, dat ‘ik genees’ betekent.

Het boek een Man’s Search for Meaning staat in de Library of Congress in de top 10 belangrijkste boeken in de VS.

Het boek werd eerst niet goed verkocht in Europa, maar toen de Engelstalige versie in de VS veel aandacht kreeg en er miljoenen van verkocht werden, kreeg het boek in Europa ook meer aandacht. In 1946 werd het origineel uitgegeven en in 1959 de Engelse versie in de VS. Volgens de resultaten uit een enquête is dit een van de tien meest invloedrijke boeken in de VS.

Dit boek is geschreven door een neuroloog die zijn zin van het leven ontdekt aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en dat niet meer loslaat tot aan zijn dood. Het eerste deel gaat vooral over hoe hij de kampen overleeft. De omstandigheden waarin hij en de anderen in de kampen leven, de keuzes die ze iedere dag weer maken die soms verkeerd uitpakken.

Overleven van een holocaust

Opvallend aan het begin van het boek is dat Frankl niet naar de VS gaat terwijl hij alle papieren heeft om Oostenrijk en de nazi’s te ontvluchten. Hij vertelt over het moment – dat hij zag als een teken – waarop hij besluit om bij zijn ouders te blijven en ze niet achter te laten en te vluchten voor de nazi’s naar de VS.

Alle elementen in het eerste deel van het boek nemen je mee naar die verschrikkelijke tijd. De keuzes die mensen maken. De goede mensen die het niet overleven. Wat mensen doen om te overleven. De omstandigheden in het kamp en vooral in de barakken. Door het lezen van dit deel in het boek kom ik weer dichter bij mezelf en ben ik me meer bewust van hoeveel geluk ik heb. De belangrijkste reden waarom ik ben waar ik nu ben heeft grotendeels te maken met geluk.

Logotherapie

In het tweede deel van mijn boek (ontbreekt in de Duitse versie) gaat het over de logotherapie. Frankl legt uit wat logotherapie is en toont met verschillende voorbeelden uit se praktijk aan wat het kan opleveren. 

Logotherapie, in tegenstelling tot de psychotherapie, gaat uit van de reden van het bestaan. Door vragen te stellen aan de patiënt gaat zij op zoek naar de reden van haar bestaan. Hierin help je de patiënt alleen door vragen te stellen en geen richting of beperkingen mee te geven.

Door de zin van het bestaan krijgt de mens weer zin in het leven. Alcohol- of drugsverslaafden geven vaak aan dat ze niet weten wat de zin van hun leven is en dat ze daarom in hun verslaving zijn terecht gekomen. Het leven had geen zin zonder. Door zelf actief op zoek te gaan naar de zin van het leven heb je iets om voor te leven.

Zo had Frankl als missie dat logotherapie met de wereld gedeeld moest worden. Zijn manuscript van het onderzoek dat hij had gedaan voor de oorlog moest verschijnen. Dat manuscript dat hij mee had genomen op weg naar het kamp en dat bij aankomst direct werd afgenomen. Vanaf dat moment heeft hij er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het manuscript in zijn hoofd verder zou leven en uiteindelijk met de wereld gedeeld zou worden.

De zin van je leven ontdekken

De zin van het leven is een zoektocht en werk. Het komt niet tot je op een berg. Je kunt de zin van het leven op drie verschillende manier ontdekken:

 1. Door iets te creëren of een daad te verrichten;
 2. Door iets te ervaren of iemand te ontmoeten;
 3. Door de houding die we innemen naar onoverkomelijk leiden. 

Goethe: door een hoge verwachting te hebben kan een mens worden wie hij is.

Het boek heb ik eerder gelezen in 2012 en is een boek dat ik ieder jaar opnieuw kan lezen. Wat geeft jouw leven zin?

Boeken die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Man’s search for meaning of Trotzdem Ja zum leben sagen… van Viktor E. Frankl. Een intens gesprek met een diepere laag dan de bekende managementboeken. Veel plezier met het luisteren.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

 • Dat het een wonder is dat mensen als Frankl de kampen hebben overleefd. Er waren zoveel momenten dat een keuze tot de dood had kunnen leiden.
 • Het is iets wat je moet doen als ondernemer, de zin van je leven ontdekken; het geeft energie en passie.
 • Geluk bepaalt vooral waar je terechtkomt, niet je keuzes.
 • Wanneer je de zin van het leven herkent voor jezelf helpt het je om beslissingen te nemen.
 • Het heeft geen zin om de schuld bij een ander neer te leggen, ontdek vooral hoe jij wilt reageren op de omstandigheden.
 • “Purpose is the CEO of the company”

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/WH1hMHGoIfI

In deze aflevering hebben we het over het boek Man’s Search for Meaning. Een boek dat een diepe indruk op ons beiden en vele miljoenen mensen heeft gemaakt. Een boek dat het waard is om vaker in je leven te lezen om op deze manier weer te ontdekken wat de zin van je leven is. Een boek waardevol voor jou als mens en zeker als ondernemer, want wat is het waard om een bedrijf te bouwen als je niet weet waarom?

De Nederlandse vertaling van het boek vind je hier: Heeft het leven zin.

Video’s van Viktor E. Frankl

Een stukje uit een les van Frankl op TED https://www.ted.com/talks/viktor_frankl_why_believe_in_others

Interviews met Frankl

Viktor Frankl – Im Anfang war der Sinn (Portrait 2001)

https://www.youtube.com/watch?v=wSWdrAGafvU Docu ORF 1994

https://www.youtube.com/watch?v=Jhxt8ZekUjc Docu ORF 2001

https://www.youtube.com/watch?v=1opFBQmxwhw Frankl vertelt in een TV serie over de Holocaust op de Duitse televisie. 

Randy Pausch – last lecture, bekijk hier het indrukwekkende laatste college https://www.youtube.com/watch?v=ji5_MqicxSo 

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.