Het momentum van de sneeuwbal

Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) maakte in zijn leven ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen (Wikipedia).

Pablo Picasso (1881-1973) produceerde tienduizenden schilderijen, beelden en keramiek in zijn leven (kunstfanaatjes).

Schrijvers zoals Seth Godin, Stephen King en vele andere wachten niet op inspiratie voor een meesterwerk maar schrijven iedere dag. Ze gaan niet voor het beste werk op een dag, maar produceren vele werken en een aantal daarvan zijn meesterwerken. Niet dat ze bagger schrijven, maar het proces is belangrijker dan het resultaat. Kwantiteit > kwaliteit.

Kwantiteit > kwaliteit

Iedere werkdag publiceert Cory Doctorow op zijn eigen blog, schrijft hij aan een of meerdere boeken en artikelen. In zijn tijd als editor bij BoingBoing schreef hij meerdere artikelen per dag voor de website. Wil je een inkijkje in hoe hij dit doet? Zijn dagelijkse ritme lees je in 20 years a blogger.

Seth Godin schreef meer dan twintig boeken waarvan er twintig bestsellers werden. Cory Doctorow schreef meer dan twintig boeken. Stephen King produceerde ongeveer 400 boeken tot nu toe.

In het overzicht van de top vijf schrijvers die de meeste boeken schreven vind je Enid Mary Blyton (1897- 1968), zij schreef meer dan 700 boeken en was een van de populairste kinderboekenschrijvers van de twintigste eeuw. Kathleen Lindsay (1903-1973) publiceerde meer dan 900 boektitels en Corín Tellado (María del Socorro Tellado López, 1927-2009) schreef zelfs meer dan 4000 boeken. Hoe dan?

creatief schrijven is 98 procent zweet, 1 procent talent en 1 procent geluk

Ryoki Inoue

Volgens Ryoki Inoue is creatief schrijven 98 procent zweet, 1 procent talent en 1 procent geluk. Opgeleid tot chirurg, publiceerde hij sinds het begin van zijn carrière in 1986 iets minder dan 1100 boeken.

Dagelijks schrijven voor momentum

Vanaf het moment dat ik begon met bloggen in 2005 schreef ik regelmatig, niet met een vaste regelmaat, maar wel meerdere keren per maand. Sinds februari 2019 ben ik iedere werkdag gaan schrijven en publiceren. Na het overlijden van mijn moeder juli 2021 vond ik het lastig om het ritme van dagelijks schrijven weer op te pakken. Eind 2021 startte ik een experiment waarin ik weer dagelijks schreef, maar één keer per week een artikel publiceerde. Dit om te testen wat het effect zou zijn van langere artikelen (2000+ woorden) waar ik een week aan kon schrijven. Toen overleed mei 2022 mijn vader en verdween het schrijfritme opnieuw.

Het momentum was verdwenen. De door mijzelf opgelegde druk van dagelijks schrijven was weg. Dagelijks lezen, vooral voor de Ondernemers Boekencast en de gesprekken in de Decide for Impact-podcast, zit ondertussen wel weer in mijn systeem. Hier heb ik het momentum weer gevonden, mede door de samenwerking met Tom van der Lubbe en de gesprekken met gasten. Nu nog bij het schrijven.

In onze wekelijkse mastermindontmoeting vertelde Kendra Kinnison over The Momentum Manifesto die ze een paar jaren geleden schreef.

the momentumde dynamiek (v) ; de impuls (m) ; de voortstuwing (v) ; de voortvarendheid (v) ; de kracht ; de aandrift ; het momentum ; de energie (v) ; de stuwkracht
Mijn woordenboek

Ze beschrijft het momentum als een sneeuwbal die de berg af rolt. Iedere omwenteling kleeft er iets meer sneeuw aan en wordt de bal groter, waardoor hij nog meer energie krijgt en steeds lastiger wordt om te stoppen.

Momentum in mijn werk helpt om dingen gedaan te krijgen, doelen te realiseren en de langetermijndoelen naar voren te halen.

Het recept van Kendra voor momentum is:

  1. Start je sneeuwbal;
  2. Zet de cours bergafwaarts;
  3. Kies het ritme/moment;
  4. Zet de vangrails neer;
  5. Gebruik het buddy systeem.

Het begint weer met dagelijks schrijven voor mij, tijdens het focusblok. Alle afleiding uit, rustige muziek aan, oortjes in, kop thee en schrijven. Beginnen met een kort artikel. Niet ingewikkeld, geen meesterwerk, maar wel een artikel. Een vinkje bij 2 augustus 2022, ik heb geschreven.


Interessant

Na de publicatie van mijn whitepaper maakte ik een overzicht van manifesto’s. Heb jij een whitepaper geschreven? Laat het me weten en ik voeg het toe.

Bij het bijwerken van mijn Now pagina kwam ik de jaardoelen tegen, met daarin een boek schrijven. Langzaam maar zeker begin ik weer met een boek schrijven. Daarvoor lees ik nu Write Useful Books van Rob Fitspatrick. Dit boek raad ik iedereen aan die een boek wil schrijven om daarmee meer werk te krijgen.

Wil je aan de slag met de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN en groeien in impact met je bedrijf, maar weet je niet hoe? Kijk dan naar de Inner Development Goals (IDG’s). We starten een IDG’s HUB Achterhoek.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.