Lessen van een samoerai #boekencast afl 45

Lessen van een samoerai - Bjorn Aris
Lessen van een samoerai - Bjorn Aris

Dit is een geweldig boek waarin de auteur telkens weer verrast met teksten die je laten nadenken. Waar andere auteurs vaak veel tekst nodig hebben weet Bjørn Aris te verrassen met veel inzichten zonder overbodige zaken.

Het boek Lessen van een samoerai is geschreven door dé Nederlandse samoerai, Bjørn Aris. De ondertitel is: de ultieme gids voor een zinvol bestaan. Dat is wat het boek deed, ons laten nadenken over een zinvol bestaan.

Met het boek laat Bjørn ons kennis maken met het ‘mental bridging’ concept, waarin we de rechter en linker hersenhelft beide stimuleren en met elkaar verbinden. Hierdoor worden medewerkers effectiever en gebruiken ze meer breincapaciteit, zegt Bjørn. Hij was investeringsbankier, maar vond in de zwaardkunst het echte geluk en werd samoerai en ondernemer.

Ieder hoofdstuk begint met een korte uitleg van een kata, waarin je leest hoe je als samoerai je zwaard gebruikt wanneer mensen je aanvallen. De stukjes passen bij de passie van de auteur, maar ik vind ze gewelddadig en niet prettig om te lezen. Dan volgt een korte uitleg waarin de kata wordt vertaald naar de Westerse omgeving. In ieder hoofdstuk ontdekken we hoeveel rijker de Oosterse geschiedenis en cultuur is in vergelijking met onze Westerse cultuur. Daar kunnen we veel van leren.

In het boek behandelt Bjørn 12 kata’s. Het boek heeft 71 pagina’s die je als ondernemer snel leest. Het boek is mooi uitgevoerd met op de de omslag de Kintsugi techniek in beeld gebracht, waarmee keramiek wordt gerepareerd met goud. Hierdoor worden producten die al eens gebroken zijn waardevoller, terwijl ze normaal worden weggegooid.

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

  • De langetermijnvisie waar ondernemers nu aan denken zijn in vergelijk met Japan niet echt lang. In de Westerse wereld gaat de horizon vaak niet verder dan drie jaar of misschien het leven van de ondernemer. Terwijl in Japan een langetermijnvisie gerust 250 jaar kan beslaan. Je denkt veel meer na over wat de impact is voor de volgende zeven generaties.
  • Winst is geen doel, maar een logisch gevolg. Als zoveel mogelijk winst behalen je doel is dan creëer je stress, waardoor de creativiteit en loyaliteit wordt verminderd. Denk vanuit de waarde voor de klant, een bijdrage leveren aan je omgeving.
  • De drie V’s van het Rijnlandse gedachtengoed en de verandervisies van Pieter van Osch komen terug in het boek. Vakmanschap zorgt ervoor dat bedrijven langdurig succesvol zijn. Vakmanschap zorgt voor inspiratie en creativiteit. Wanneer je het werk beheerst en begrijpt dan ga je op in het werk.
  • Denken doe je met het gehele lichaam, niet alleen met je brein. De volgorde is buik, hart en hoofd. Luister eerst naar je buikgevoel, dan naar je hart, en gebruik vervolgens je hoofd om een oplossing of volgende stap te kiezen.
  • Werk om de beste versie van jezelf te zijn. Wees oprecht. Weet wie je bent zodat je je niet anders voor hoeft te doen. Wat is het doel en de betekenis van mijn acties?
  • Het overgrote deel van de emotionele pijn die je ervaart verzin jezelf. Terugdenken aan de dingen die gebeurd zijn, denken over wat de toekomst brengt zorgt voor denkbeeldige pijn. Leef in het hier en nu, en ontdek dat niets echt dringend is.
  • Train je niet-dominante hand. Hierdoor train je de andere hersenhelft. Zo gebruik je beide hersenhelften. Bjørn geeft het voorbeeld van Toyota waar medewerkers een papieren origami-kat vouwen met hun niet-dominante hand binnen 90 seconden, zodat beide hersenhelften werken en ze goed werk verrichten.
  • Genba komt hier ook weer terug (Green On) – ‘Go look and see for yourself’.
  • Niet weten is een goed begin. Niet allerlei dingen bedenken die mis kunnen gaan, en toch niet gebeuren, geeft meer rust. Als je druk in je hoofd bent, heb je geen overzicht en neig je naar het oplossen van symptomen van de problemen. Door minder te doen bereik je meer.
  • In het Westen is succes het resultaat. Door je daarop te richten, met winstmaximalisatie, ontstaat er werkdruk en haast, met als gevolg dat je veel reparatiewerk verricht. Je hebt tijd genoeg zeggen ze in Japan, je piekt tussen je 70e en je 80e. Zelfs als je tien minuten voor je sterft inzicht in het leven krijgt, ben je nog op tijd. Tot die tijd, gewoon doortrainen.
  • Optimaal presteren is ontspannen blijven als de druk hoog is. Zoek de rust in jezelf. Je hoeft je dan niet langer in te spannen voor succes, je kunt gewoon ontspannen.
  • Als je geest helder is kun je focussen op één taak. Daardoor kun je anticiperen op verandering buiten jezelf zonder vanzelf de makkelijkste weg te kiezen.
  • Efficiëntie is alle overbodige dingen niet meer doen. Weghalen in plaats van toevoegen.
  • Begin met minder te doen. Rust. Als het rustig is in je hoofd kun je efficiënter werken en dus minder doen.
  • De klant staat centraal. Het hoogste niveau van service. Hiervoor heb je opgeleide en ontwikkelde medewerkers nodig én opgeleide en ontwikkelde klanten. Stel je bij iedere actie en ieder besluit in je bedrijf de vraag: is dit in het belang van de klant? Houd van je klanten en maak ze oprecht blij. Andere mensen helpen geeft vervulling.
  • Begin, acceleratie en snel. Alle acties rustig beginnen, dan versnellen met steeds meer druk tot het maximum en snel eindigen.
  • Duurzaamheid, zin en betekenis is wat we nodig hebben. Persoonlijk, in je bedrijf en in de maatschappij. Welzijn versus welvaart.

Boeken die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Lessen van een samoerai. In deze boekencast-aflevering bespreken we een deel van de bovenstaande lessen en de lessen die Tom uit het boek heeft gehaald. Luister met plezier naar deze mooie lessen uit het boek.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/SNnASJV9x3c

In deze aflevering hebben we het over het boek Lessen van een samoerai. Een van de meest interessante lessen uit het boek voor mij is: “Je hebt tijd genoeg zeggen ze in Japan, je piekt tussen je 70e en je 80e. Zelfs als je tien minuten voor je sterft inzicht in het leven krijgt, ben je nog op tijd. Tot die tijd, gewoon doortrainen.” Dit inzicht geeft ontspanning. Geen overhaaste deadlines en doelen, gewoon verdertrainen.

Video van Bjørn Aris

Een introductie in de wereld van Bjørn als samoerai, de zwaardkunst en ondernemer.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.