Jouw accountabilitypartner

Wat is het probleem

Je staat voor een belangrijke keuze over de volgende stap voor je bedrijf.

Eigenlijk heb je al gekozen, maar je voelt weerstand tegen het besluit door allerlei belemmeringen en voorwaarden die de bestaande inrichting met zich meebrengt.

Wat wil je realiseren

Je wil meer aandacht geven aan een nieuwe markt, zodat het bedrijf harder groeit qua duurzame positieve impact. Daarvoor wil je meer uit de organisatie komen, een deel van je rollen overdragen aan anderen en dat je team zelfstandig besluiten neemt.

Waarom wil je dit?

  1. Je krijgt dingen gedaan,;
  2. Je krijgt focus op het belangrijkste werk dat je te doen hebt;
  3. Je komt uit de waan van de dag;
  4. De ideeen voor de lange termijn worden sneller gerealiseerd;
  5. Jullie besluitvorming wordt beter;
  6. Je werkt bewust aan de toekomst van jezelf en je bedrijf;
  7. De plannen in je hoofd wordten realiteit;
  8. Je rond de belangrijkste doelen dagelijks af;
  9. Je leert nieuwe methoden;
  10. Je ervaart meer welzijn.

Wat werkt niet?

Door de vele rollen die je hebt en omdat jij het aanspreekpunt van een aantal klanten bent is er geen ruimte om mensen op te leiden. Je zit vast in een vicieuze cirkel. Om de verandering in gang te zetten heb je ruimte nodig, daarvoor moet je een deel van je werk overdragen, maar je hebt geen ruimte om mensen op te leiden om die rollen van je over te nemen.

Het ontbreekt je aan focus wat je echt wilt bereiken én doen, waardoor het niet lukt om de volgende stap te zetten.

Wat werkt wel

Je krijgt laser focus en kiest voor een beperkt aantal rollen die je écht wil doen. Aansluitend gaan we de andere rollen één voor één overdragen aan mensen in het team (intern en extern).

Hoe doen we dat

We starten met jouw focus scherp krijgen. Met die scherpe focus gaan we doelen stellen en de volgorde bepalen over het overdragen van rollen.

We hebben eens per twee weken een gesprek over de behaalde resultaten en de belangrijkste doelen voor de komende weken. Met accountability coaching via de chat ondersteun ik je zoveel als nodig is om het gedrag te veranderen waarmee de langetermijnbesluiten worden ondersteund. Dit kan dagelijks en kost weinig tijd, en levert verandering op.

Mijn accountability is gericht op doelen en acties waarbij we zoveel mogelijk werken met een vast proces om gewoontes te ontwikkelen die passen bij de langetermijnbesluiten. Deze structuur geeft je vrijheid.

Benieuwd of gewoontecoaching echt werkt?

De dagelijkse check-ins zijn waar de magie gebeurt.

Door na elke dagelijkse actie een bericht te sturen naar mij, krijg je drie voordelen.

  • Gedeelde verantwoordelijkheid is een krachtig duwtje
  • Verhoogd bewustzijn versterkt de gewoonte
  • Nauwkeurig informatie vastgelegd in het moment

Samen creëren we een bewustzijn – aanpassing cirkel.

Als er een misser is of een aantal lastige dagen, dat hoort er bij. De informatie en context helpt bij het ontdekken van aanpassingen. Door kleine dagelijkse experimenten te gebruiken, kun je snel nieuwe ideeën testen en met mij voortbouwen op wat werkt.

De uitdaging is dat het in het begin vaak saai of saai aanvoelt.

Dat komt omdat we opzettelijk onder het niveau blijven waar weerstand gewoonlijk optreedt. Focus op één dag tegelijk en vertrouw op het ritme.

Welke gewoonte wil je creëren?

De prijs

Er zijn drie opties:

  • Bedragen ex BTW.
  • Er is geen contract waar je voor een lange termijn aan vast zit. Iedere maand kijken we of en hoe we verder gaan.

Ik ben jong, en heb vanzelfsprekend belemmerende overtuigingen die ervoor zorgen dat je niet de stappen kan zetten die ik wil zetten. Met name in de fase waarin we als bedrijf zitten, is het goed om een spiegel te hebben voor je eigen gedachtes.

Er zijn verschillende concrete verbeteringen aan ons bedrijf bedacht en inmiddels geimplementeerd. Door deze aanpassingen is intern beter duidelijk wie verantwoordelijk is voor welk proces, is er een MT ingericht en zijn er stappen gezet om richting een nog plattere organisatie toe te werken, duurzame initiatieven gestart (zoals het opzetten van overwinst), we zijn kansarme jongeren gaan helpen in Uganda door middel van traineeships en vanaf 2024 starten we met ‘vrijwilligersdagen’ vanuit DoubleSmart.

Erno heeft enorm veel kennis over hoe de wereld werkt en heeft daar een hele duidelijke visie over. Een visie die ik vanuit mijn omgeving niet vaak meekrijg. Ik denk dat je altijd op zoek moet naar hoe de wereld werkt en hoe je zelf werkt, en daar heeft Erno me super goed mee geholpen.

  1. Fijn om met iemand te kunnen sparren die kritisch is op taal- / woordgebruik / denkpatronen
  2. Andere inzichten, als ondernemer ben je vaak omringt met collega ondernemers die vrij rechtse standpunten hebben, die ik ook zeker heb, maar ik heb op dat vlak heel veel geleerd over en een completer beeld gekregen van hoe de wereld in elkaar steekt
  3. Er zijn concrete resultaten uitgekomen die het bedrijf hebben geholpen om vorig jaar weer 40% te groeien.
Rick Zuidbroek
Eigenaar DoubleSmart en DoubleWeb

Waarom doe ik dit

Ik wil de sociale en ecologische ongelijkheid terugdringen. Hierin spelen ondernemers een sleutelrol voor mij. Door ondernemers te helpen bij het groeien en bloeien van de duurzame positieve impact van het bedrijf lever ik mijn bijdrage hierin.

Door jou te helpen kun je meer klanten helpen, doe ik waar ik goed in ben én lever ik hiermee een duurzame positieve impact.

Ontdek wat accountability jou gaat opleveren

Ontdek hoe dé accountabilitypartner jou helpt? Neem contact met me op en we plannen een vrijblijvende kennismaking om te ontdekken hoe je gaat groeien en bloeien. Via Calend.ly plan je eenvoudig een kennismaking met mij.

De ‘accountability coach’ – gevonden door klanten via TV series als:

Rens Groeneveld CEO DocWolves

“Erno: een man met impact”

Ik ervaar ieder coachgesprek met Erno als een onmisbaar element in het groeiproces van onze onderneming.

In deze fase van ons bedrijf hol ik mijzelf als ondernemer snel voorbij. Slecht voor mijzelf en voor mijn club.

Erno brengt mij met scherpe vragen en ervaren opmerkingen weer terug bij mijn hoofddoel.

Docwolves toonaangevend  in besluitvorming. 

Rens Groeneveld
CEO DocWolves

Het besluit dat je eigenlijk al genomen hebt

Je staat voor een lastig besluit. Je weet dat je een besluit moet nemen, maar je blijft het voor je uit schuiven, want er moet eerst meer duidelijkheid komen, je zoekt bijvoorbeeld inzichten van ervaringsdeskundigen. 

Je hebt eigenlijk al besloten maar je neemt nog geen actie op het besluit omdat je eerst nog meer informatie wilt inwinnen. Wat de reden ook is, het resultaat is dat je het besluit en de bijbehorende actie voor je uitschuift.

Het besluit om te kiezen voor focus, te stoppen met een product, afscheid te nemen van een medewerker, meer aandacht te geven aan de nieuwe markt, heb je eigenlijk al gemaakt, maar er zijn nog allerlei belemmeringen waardoor je niet doorpakt. Je mist de juiste medewerker die bepaalde taken van je kan overnemen. Je moet de juiste medewerker(s) nog opleiden om jouw werk te kunnen overnemen. Je hebt het gevoel dat je tot die tijd de bestaande manier van werken niet kunt loslaten. 

Langetermijnbesluiten

Voor de groei van je duurzame positieve impact is het van belang dat je aandacht besteed aan de langetermijnbesluiten. (lees meer hierover in het whitepaper Impact en winst met langetermijnbesluiten)

Door het werk dat iedere dag op je af komt heb je als vanzelf vooral aandacht voor de korte termijn acties en besluiten. Door de kortetermijnbesluiten bij het team te laten krijg jij meer ruimte voor de langetermijnbesluiten.

De langetermijnbesluiten hebben je aandacht nodig omdat ze niet eenvoudig zijn. De continu veranderende omgeving waarin we werken vraagt er om dat we flexibel zijn en ons snel aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Overleven gaat er om wie zich het beste kan aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Om de veranderingen die op je afkomen te zien, heb je ruimte nodig. Ruimte als in tijd en in afstand. Aandacht en afstand van je werk nemen voor je langetermijnbesluiten geeft je de ruimte om te kijken naar de veranderingen en hulp in te winnen van experts en externe mensen.

De lange to-do lijst, de vragen van collega’s en klanten die per se met jou willen werken, zorgen ervoor dat je nooit ruimte hebt om tijd vrij te maken en afstand te nemen. Je weet dat het anders moet, dat je nu teveel in je bedrijf werkt en meer aan je bedrijf zou moeten werken, maar het lukt gewoon niet met al het bestaande werk.

Hoe doorbreek je dit? Hoe maak je ruimte om te werken aan de besluiten die je in je hoofd al genomen hebt?

Gedrag veranderen

Het gaat er niet om hoeveel werk er ligt of hoe belangrijk alle acties op je to-do lijst zijn. Het gaat over jouw gedrag. De to-do lijst wordt met je huidige manier van werken niet korter. Je streept één actie af en er komen drie nieuwe acties bij.

Wat je nodig hebt is laser focus Als je niet super scherp hebt wat het belangrijkste is waar je aan moet werken is het lastig om tegen dingen nee te zeggen en vooral tegen de dingen die je leuk vindt. Nee zeggen tegen de dingen die je niet leuk vindt kan lastig zijn, maar nee zeggen tegen dingen die je leuk vindt zonder dat je een heldere focus hebt is bijna onmogelijk.  

Wanneer je een besluit hebt genomen komt de volgende uitdaging, het gedrag aanpassen zodat je het besluit ondersteund. Bij het besluit hoort een gedrag wat de kans vergroot om dat langetermijndoel te halen en het resultaat te behalen wat je wilt bereiken met dat langetermijnbesluit.

Gedragsverandering is lastig, voor je collega’s en voor jou. Gedrag bestaat grotendeel uit gewoontes. De automatische besluiten die je neemt zonder er bewust over na te denken. De dingen die je al heel lang op een bepaalde manier doet verander je niet zomaar met een nieuw besluit. Hier helpt een accountabilitypartner.

De accountabilitypartner

Wanneer je afspraken maakt over wat je gaat doen met iemand die wat verder weg van je werk staat, vergroot je de kans dat je afspraken nakomt. Vreemde ogen dwingen is het gezegde dat hier past. Dit betekent dat de ogen van een vreemde meer invloed op je heeft dan die van een bekende. 

Het voordeel van iemand op afstand van je bedrijf is dat ze geen emotioneel binding hebben bij de geschiedenis van wat er nu staat en hoe het werkt. Hierdoor is ze vooral geconcentreerd op de toekomst, wat kun je bereiken met het besluit en de verandering van je gedrag, zonder vast te zitten aan bestaande belemmeringen.

Aangezien gedrag bestaat uit verschillende gewoontes en handelingen die je doet zonder dat je er bewust over nadenkt heb je niet in de gaten dat je het oude gedrag vertoont. Een accountabilitypartner ziet dat wel.

Een accountabilitypartner is iemand die je helpt om vast te houden aan de besluiten die je genomen hebt en helpt om het nieuwe gedrag te ontwikkelen dat hier bij past.

Zo werkt de accountabilitypartner

Als accountabilitypartner gebruik ik twee onderdelen om de ondernemer te helpen het nieuwe gedrag te ontwikkelen:

  • de chat, en
  • de ontmoeting.

Wat we nodig hebben is focus, duidelijkheid over wat het belangrijkste is waar je aan moet werken iedere dag. Om de kans op succes te vergroten vraag ik om niet meer dan drie dingen te kiezen die vandaag echt moeten worden gedaan. Drie doelen die je vandaag gaat realiseren. Meer niet.

Dit is een eerste verandering van het gedrag om niet meer te werken met een lange to-do lijst die vooral frustratie oplevert omdat het lijkt dat deze lijst niet korter wordt. Iedere dag een korte lijst met maximaal drie acties. De kans dat je aan einde van de dag alle drie acties hebt afgerond is veel groter dan met een lange lijst.

Tijdens een ontmoeting achterhalen we wat de belangrijkste doelen voor het komende kwartaal en maand zijn. Met deze doelen bepalen we iedere week drie doelen voor de week en die helpen weer om de drie belangrijkste doelen voor de dag te bepalen.

Via de chat houd ik contact om te zien of er dagelijks doelen worden bepaalt en of ze worden afgehandeld.

Het proces is eenvoudig, de verandering lastig, en het resultaat is geweldig.

Wat kost het je als accountability ontbreekt?

Zeker als je als organisatie duurzaam wil groeien, dan zorgen deze verborgen kosten ervoor dat groei vaak gepaard gaat met frictie. Of groei is niet op een gezonde manier mogelijk.

Christiaan Slierendrecht

Door geen ruimte te maken voor de langetermijnbesluiten loop je de kans dat je onvoldoende inspeelt op verandering bij je klanten en in de markt. Door je gedrag en gewoontes niet aan te passen aan je lange termijn doelen, praat je wel over vernieuwing en innovatie, maar verandert je bedrijf in de praktijk niet snel genoeg.

Dit betekent dat het gebrek aan accountability je geld en slagkracht kost. Door te werken met een accountabilitypartner versnel je de innovatie en verandering in je bedrijf.

Hiermee help ik je

Ontdekken hoe dé accountabilitypartner jou helpt? Neem contact met me op en we plannen een vrijblijvende kennismaking om te ontdekken hoe je gaat versnellen.

Johanna Oosterbaan

Een gesprek met Erno leidt altijd tot nieuwe inzichten

Erno is een businesscoach die je helpt met besluiten nemen, maar je ook een breder perspectief laat zien. Een gesprek met Erno leidt altijd tot scherpe, nieuwe inzichten.

Johanna Oosterbaan, ondernemer bij Gouden Website