Open Strategy #boekencast afl 81

Open Strategy Christian Stadler Juloia Hautz Kurt Matzler
Open Strategy Christian Stadler Juloia Hautz Kurt Matzler

De ondertitel van het boek is, mastering disruption from outside de C-suite.

Een interessant boek, maar niet echt vernieuwend, meer bestaande elementen samengebracht, met mooie Europeese voorbeelden.

Interessante tools om te testen. Vooral gericht op grote organisaties en bedrijven. Het idee om de strategie niet alleen in de bestuurskamers te bepalen en daar meer mensen bij te betrekken klinkt aantrekkelijk. Zeker omdat er genoeg redenen zijn om niet alleen op de expertise van de hoogopgeleide, top managers te vertrouwen, zoals ook aan bod kwam in Provoke.

Je ziet met het boek van Eva Rovers dat het inschakelen van meer mensen, zoals in burgerberaden, werkt, als je het goed organiseert. Het boek gaat in essentie over besluitvorming, dat onderwerp past goed bij mijn interesse. Een gemiste kans is dat het boek, in vergelijking met Amerikaanse succes boeken, te breed is en geen eenduidige oplossing geeft. Je zult alles zelf moeten testen.

Ze geven hiervoor verschillende hulpmiddelen zoals de DIT map, Trend radar, Nightmare competitor en strategy jam. Dertig pagina’s met noten en op de website is er lesmateriaal en kun je presentaties downloaden https://openstrategy.info/teaching-2/ 

Het boek is geschreven door vier vier professoren, waarvan er twee partner zijn bij het management consulting bureau IMP. Je ziet dan ook verschillende voorbeelden van IMP klanten in het boek. Christian geeft les aan Warwick University, Julia en Kurt aan de universtiteit van Innsbruck, en Stephan aan de universiteit van Bremen en allemaal in de richting van strategy management of business model innovation (Stephan).

Het boek heeft 10 hoofdstukken

  1. Traditional Strategy Come Undone
  2. Are you truly ready to open up
  3. Design your open strategy process
  4. Tweak your open strategy initiative to allow for secrecy
  5. Harness the wisdom of the crowds
  6. Peer into the future
  7. Disrupt yourself before others do
  8. Develop killer business models
  9. Use the crowd to Choose Better Strategies
  10. Execute Better

Het voorwoord van Gary Hamel trok me gelijk in het boek, mede omdat het ging over Nokia, waar ik in mijn tijd bij Strok Veco leverancier was en veel contact hadden. Een goede inleiding in het boek hoe Nokia Open Straegy toepaste in 1993 en ook waarom het uiteindelijk misging.

Traditional Strategy Come Undone

Dit lijkt op het eerst deel van Provoke, om aan te tonen waarom het op dit moment niet werkt, met o.a. verschillende biases. Met een negatief voorbeeld over hoe Daimler de verkeerde keuze maakt in 1985, een tijd waarin open strategy nog niet de norm was.

Are you truly ready to open up

Dit hoofdstuk is een test om te zien of je op C-level werkelijk open staat voor de input van anderen wat betreft de strategie voor de toekomst. Er zijn 7 vragen en een test om je openheid te bepalen. Het hoofdstuk begint met een Duitse machinefabrikant waarvan het management team minder open was dan de CEO.

Met een aantal tips om een open mindset te ontwikkelen:

  • verbinden met eerste lijns medewerkers
  • deelnemen in een goed debat
  • aan je cultuur werken
  • een boek

Eenvoudige tips, maar ik verwacht minder eenvoudig voor een management team als ze al een gesloten mindset hebben.

Design your open strategy process

Mooi voorbeeld hoe Saxonia Systems veranderde, van wij doen wat de klant vraagt, naar eigen strategie ontwikkelen, met strategy sprints. Klassieke problemen van de developers die ik herken van klanten. Eigenlijk waren ze toch niet open genoeg.

Maar hoe open moet je zijn, ook hier weer niet een eenduidig antwoord. Niet open genoeg en je intiatief faalt, te open je loopt het risico om de controle over de organisatie te verliezen al heb ik vandat laatste geen voorbeeld (of misschien bij Derek Servers CD-baby).

Moet je externen betrekken in je strategie? Wazig antwoord, het helpt, maar je hoeft ze niet van buiten je bedrijf te halen.

Moet je een kleine groep of een grote groep betrekken? Redelijk veel opmerkingen voer grote groepen terwijl de laatste twee hoofdstukken juist gaat over grote groepen betrekken.

Nog twee vragen, moet je een digitaal of analoog formaat kiezen? en moet je zorgvuldig zijn in de selectie van deelnemers of open laten? Voorbeeld van Unilever waar ze een ‘kleinere’ groep hebbe gekozen van 16.000 en niet alle 95.000 medewerkers.

Tweak your open strategy initiative to allow for secrecy

Hoofdstuk opent met een bijzonder voorbeeld van een contest voor inzicht in de migratie van bisons, dat later blijkt te gaan over US Intellience Commuity om russische militairen te volgen.

Mooi voorbeeld ook van Bridgewater en Ray Dalio over radical transparency (boek Principles).

Fig 4.2 p72 geeft duiding over open/extern/transparatiee.

Harness the wisdom of the crowds

Voorbeeld van klok die werkt op een schip in de17e eeuw en voorbeelden van I-prize bij Cisco, en Goldcorp met een mijn die maar geen geld oplevert. Gewonnen door Fractal Graphics, ging niet om de prijs, maar vooral om de doorbraak in de VS met kun expertise.

Hamel en Zanini met boek Humanocracy wordt ook genoemd hier.

Peer into the future

In dit hoofdstuk krijg je een uitleg van de trend radar, een product van IMP.

P116

Disrupt yourself before others do

Mooi hoofdstuk – denk aan het werk van Whitney Johnson. Disrupt yourself (zie podcast). In dit hoofdstuk noemen ze het IMP de nachtmerrie concurrent uitdaging. Wat is de ergste concurrent die je kan overkomen? Bedenk daar een overlevingsstrategie voor, of wees ze voor.

Develop killer business models

Business model logic contest. Hier worden externen juist uitgenodigd.

Use the crowd to Choose Better Strategies

Het gaat in dit hoofdstuk over de strategie om bij wicket problems veel mensen input te laten geven en dan naara het gemiddelde te kijken. Dit is in het algemeen nauwkeuriger dan individuele opgave van experts. Mooie historische voorbeelden – vleesgewicht van een rund, hoeveel snoepjes er in een pot zitten.

Ze hebben deze strategie toegepast door een aandelen handel op te zetten. Waarin met veel mensen wordt gehandeld in de ‘aandelen’ van een idee bijvoorbeeld voor een nieuw product. Door veel mensen te laten bieden krijg je vanzelf het gemiddelde van de markt.

Iedereen bezit een beetje kennis (en mist tegelijk veel informatie), maar samen heb je alle benodigde kennis.

Execute Better

Hoofdstuk over Strategy jams. Een interessant hulpmiddel. Jams ken ik van Jitske Kramer. Iets dat zij veelvuldig gebruikt in bestuurskamers, en bekend uit de antropologie.

Bijzonder voorbeeld vanuit de EU en NATO, tegen China over veiligheid.

De jams die ze hier noemen en georganiseerd zijn, zijn behoorlijk groot en allemaal online jams met hulpmiddelen zoals Yammer. De zes stappen die genoemd worden in het proces zijn niet echt opvallend, die kun je zelf ook bedenken. Waar wordt gewaarschuwd voor negatieve reacties en hoe je daar mee omgaat. 

Ze noemen ook nog een vorobeeld ban een Duitse autofabrikant waar uit blijkt dat de jam gedragen moet worden door C-level anders sterft het een schone dood. Zoals in dit voorbeeld uidlijke is bij de wisseling van het leadership team en strategisch prioriteiten. Dat zet direct vraagtekens bij hoe waardevol vindt C-level de input van eigen medewerkers en een open strategie vindt. 

Vraag Erno: How do you think Open Strategy can be used in social and ecological challenges?

Antwoord Julia Hautz
Yes, I think open strategy offers also opportunities to tackle such grand societal challenges for several reasons. 

  • First, it brings greater transparency which can increase pressures for control and legitimacy in an organizational context; 
  • second, such challenges require to overcome existing, mindsets and solutions and by definition a need to bring together perspectives and input from diverse domains; 
  • third, open strategy through inclusion of a large number of diverse actors increases a sense of ownership and commitment resulting in increased willingness to commit and become active – also essential in the context of complex societal challenges. 

There are already examples of organizations engaging in inter-organizational strategizing efforts on complex questions such as increasing water shortage, or hackathons and jams run collaboratively by organizations, non-profit organizations, governmental and public institutions on questions of broad societal relevance…

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

  • Dit is een boek in de categorie, consultants schrijven over hun business, zoals ook het boek Provoke.
  • Praat met zoveel mogelijk mensen in je bedrijf.
  • Als je maar uit de bestuurskamer komt, maakt het weinig uit met wie je in gesprek komt. Open de zaak.
  • Luister naar de mensen en laat die invloed inwerken op je bedrijf.
  • In je bedrijf vragen of de mensen vinden dat het management open is.
  • Een organisatie die platter en decentraler is georganiseerd, is meer open.
  • Ieder bedrijf die producten maakt die eindigen in afval zou moeten experimenteren met statiegeld om de grondstoffen terug te winnen.
  • Experimenteren met abonnementen in plaats van directe verkopen.
  • Het opsplitsen van een corporate opsplitsen in kleinere bedrijven zoals Philips en Alibaba. Wordt in het boek niet genoemd als een mogelijkheid om op te schudden.
  • Strategy jams een interessant hulpmiddel.
  • In een grote organisatie opsplitsen in vele kleine bedrijven zoals Bosch bijvoorbeeld.

Bronnen die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Open Strategy

In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/lXW9i0LqS9U

In deze aflevering hebben we het over het boek Open Strategy Er staan veel Europese voorbeelden.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *