Hidden Champions van de 21e eeuw #boekencast afl 25

Hidden Champions van de 21e eeuw

Dit is een superboek vol met waardevolle lessen. Wanneer je met je bedrijf wilt uitgroeien tot de marktleider dan wil je dit boek zeker lezen. Wanneer je niet per se marketleider wilt worden maar wel wilt groeien met je bedrijf dan staan er meerdere lessen in die je helpen in je beslissingen als ondernemer.

De Nederlandse vertaling, Hidden Champions van de 21e eeuw, is van 2009 en de meeste recente gegevens uit de onderzoeken zijn van 2007, maar de resultaten zijn nu nog steeds van toepassing. Het is een dik boek en de tijd waard om te lezen wanneer je een duurzaam en succesvol bedrijf wilt bouwen. Ik kreeg het boek van AW Bruna na de uitgave van mijn eerste boek.

Hermann Simon doet met zijn bedrijf Simon-Kucher & Partners onderzoek naar en geeft advies op het gebied van strategie, marketing en in het bijzonder prijs. Simon is dé wereldmarktleider op het gebied van prijs bepalen en prijsstrategie.

Het boek begint met de uitleg waar het onderzoek op gebaseerd is en wat hidden champions zijn; bedrijven die in een niche meestal marktleider zijn en een bepaalde omzet hebben. De meeste mensen kennen het bedrijf niet en hebben geen idee wat ze doen, maar in hun niche zijn ze het bedrijf dat iedereen kent. Simon deelt de resultaten van het onderzoek om te laten zien wat de lessen zijn die ondernemers en bedrijven van de hidden champions kunnen leren en zelf kunnen toepassen.

In hoofdstuk 12 krijg je een samenvatting van de belangrijkste lessen. Dit hoofdstuk las ik als eerste, maar nadat ik het boek helemaal gelezen had, begreep ik de lessen pas goed. In de Nederlandse vertaling is in hoofdstuk 13 een overzicht toegevoegd van Nederlandse hidden champions.

Een van de belangrijkste lessen is focus. De meeste hidden champions zijn één-product-één-markt-bedrijven. Ze hebben een heel sterke focus en laten zich niet afleiden. De kwaliteit van hun product is het belangrijkste waar ze continu aan werken, ze willen altijd de beste kwaliteit. Het onderscheid in de markt is de kwaliteit van het product, waardoor ze hogere prijzen kunnen vragen en een gezonde marge hebben. De investeringen in de ontwikkeling liggen veel op verdere verbetering van het product, maar ook de dienstverlening daaromheen.

Een andere belangrijke les met deze sterke focus op het product en de niche is dat je al snel bent uitgegroeid in je regio of land. Het product internationaal leveren is een belangrijke stap in de enorme groei van deze bedrijven. De internationalisering van het bedrijf kost meerdere generaties van leiders. Het vraagt aandacht en geduld.

De groei als doelstelling door de leiders komt telkens weer terug in het onderzoek van Simon. De leiders van deze bedrijven kiezen uitdagende doelen met betrekking tot de positie van het bedrijf en de omzet. De doelen zijn uitdagend, maar wel haalbaar, waardoor iedereen zich erachter kan scharen in het bedrijf. De leiders blijven ook lang aan, waardoor ze in staat zijn om die doelstellingen te ondersteunen.

Een volgende belangrijke les is het directe contact met de klant op ieder niveau in het bedrijf. Het bedrijf is afhankelijk van de klant met een dergelijke focus, maar deze afhankelijkheid is wederzijds. Veel ontwikkelingen gaan in samenwerking met de klant.

De leider van het bedrijf is een belangrijke motivator en is vaak ook verantwoordelijk voor de ontwikkelingen in het bedrijf. De hidden champions zijn in de meerderheid familiebedrijven die grotendeels zelf voor de financiering zorgen met zo min mogelijk afhankelijkheid van anderen.

Het bedrijf is regelmatig gevestigd in een landelijke omgeving, waardoor het nauwe relaties heeft met de plaats en de medewerkers. Het aantrekken van hogeropgeleide medewerkers is lastig, maar de meeste mensen worden intern opgeleid omdat het proces en de productie uniek zijn. Regelmatig worden er eigen machines ontwikkeld voor de productie. De medewerkers werken hard, zijn betrokken, kunnen doorgroeien en zich ontwikkelen en blijven lang werken voor de hidden champion.

Enkele voorbeelden van Nederlandse Hidden Champions zijn ASML, Smit International, Vanderlande Industries, Bronkhorst High-Tech in mijn regio, Boon Edam.

De lessen van de Hidden Champions in een afbeelding

Eerdere Boekencastafleveringen die we noemen:

  1. Nieuw Europees organiseren #boekencast afl 23

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek. We hebben het over de verborgen kampioenen, de hidden champions, groots in hun eigen niche en onbekend voor de meeste mensen.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

  • Leg een visie vast met een groots doel.
  • Focus op het ene product in die ene markt.
  • Bouw verder aan het directe contact met klanten (kwaliteit voor kwantiteit).
  • Maak plannen voor de lange termijn, 100 jaar als horizon.
  • Ontwikkel een team, leid mensen zelf op.
  • Blijf investeren in ontwikkeling, samen met klanten.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/u-OaFY53uZc

In deze aflevering hebben we het over het boek Hidden Champions van de 21e eeuw van Hermann Simon. In het boek vind je een analyse van bedrijven die in een niche wereldmarktleider zijn geworden. Wat ze hebben gedaan en wat ze anders doen dan de gemiddelde bedrijven en organisaties. Het gaat over Rijnlands organiseren en de lange termijn, denken in generaties in plaats van kwartalen.

Hidden Champions One Minute: 7 Lessons of the Hidden Champions

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.