Start-up Factory #boekencast afl 79

Start-Up Factory boek omslag Joost Minnaar Pim de Morree
Start-Up Factory boek omslag Joost Minnaar Pim de Morree

De ondertitel van het boek is wat pretentieus, Haier’s RenDanHeYi model and the end of management as we know it

De auteurs Joost Minnaar en Pim de Morree zijn de oprichters van Corporate Rebels, hun eerste boek hebben we ook gelezen, Corporate Rebels #boekencast afl 11.

Dit is een interessant boek, maar minder makkelijk te lezen dan hun eerste boek, dat als een soort jongensdroom leest. Dit boek is vooral de geschiedenis op een rij van een bijzonder bedrijf. Ze nemen je mee door de vijf opvolgende grote organisatie veranderingen van Haier. Bij het lezen van het boek riep het ook vragen bij me op over de oneindige behoefte om te groeien, en de focus op economisch groei. Hoe duurzaam is dit? Haier is een bijzonder bedrijf en het boek laat zien wat het voordeel is van het opdelen in kleine cellen en werknemers veranderen in ondernemers.

Het boek heeft de volgende hoofdstukken:

 • Voorwoord
 • Preface
 • Prologue
 • Earth
 • Water
 • Air
 • Fire
 • Space
 • DIY Rendanheyi
 • Epilogue

Het mooie vind ik de drie sterke cultuur aspecten die naar voren komen en dat je kunt meenemen voor je eigen bedrijf:

 1. dicht op de klant,
 2. de energie van ondernemers, en
 3. het delen van de winst.

Bijzonder in het boek vind ik de focus op één man, Ruimin, die verantwoorlijk lijkt te zijn voor al het succes. Een bedrijf waar hard werken, en afgerekend worden op succes de norm is. Waar ze het tij mee hebben gehad in een tijd waarin de Chineese markt open ging en het communistische systeem langzaam maar zeker steeds kapitalistischer werd.

Earth

Achtergrond van de start van het nieuwe bedrijf, de overgang van Ford naar Toyota way met focus op kwaliteit. De Toyota periode wordt volgens de auteurs overgenomen door de Haier periode. Waar decentralisatie een grote rol speelt, zoals ook bij Buurtzorg, Handelsbanken, VkusVill, Centigo en NER group.

Wat ik mis is zijn voorbeelden van cooperaties en holocraties, die mogelijk minder geschikt om op te schalen voorbij een bepaald niveau? Verder zou ik grag enkele voorbeelden gezien hebben waarbij het niet alleen om economische groei, maar ook sociaal en ecologische groei gaat, zoals Patagonia. Voorbeelden die wel aan bod kwamen in hun eerste boek. Bedrijven en organisaties waar het niet alleen gaat om zo groot mogelijk te worden, maar vooral om duurzaamheid (ecologisch, sociaal, lange termijn van het bedrijf).

Water

In dit hoofdstuk gaat het over de geschiedenis van Rendanheyi (1986-2012), waarin hij manager wordt van het verlieslijdende koelkasten bedrijf. Hij veranderd het bedrijf door een focus op kwaliteit, en een merk op te bouwen. Hij gebruikt het OCE model in de uitvoering. Ze komen van een communistische omgeving waarin iedereeen zijn werk deed zonder echte passie of inzet.

Toen de kwaliteit eenmaal goed was begon de periode van diversivicatie. Ze nemen veel bedrijven over, mede ondersteund door de staat. Het is goed om je te realiseren dat veel gebeurt in samenwerking met de overheid in deze periode in China, zo hebben ze de wind mee bij het openen van de Chineese markt en de kansen voor Haier om buiten China te verkopen en te ontwikkelen.

Een mooi verhaal over hoe GE de Chineese markt op kwam en eerst Haier wilden kopen, en toen dat mislukte gingen ze de aanval in om Haier te vernietigen. Anglo-Amerikaanser kan het haast niet.

Interessante afeelding op pag 53 waar de klant boven alles staat, en daaronder de productie, ondersteuning en onderaan de eigenaren.

Air

Dit is de periode van 2012-2019, de Rendanheyi 2.0 uitvoering. Internet krijgt een centrale rol in de organisatie met verschillende platformen waar bedrijven uit de groep mensen en bedrijven kunnen inhuren. In deze periode schrappen ze de banen van 12.000 midden managers. Ze krijgen de keuze, of ontslag of je wordt ondernemer in de nieuwe structuur. Managers zijn niet meer nodig om te leiden, dat doen vanaf nu de klanten.

Fire

De periode van 2019 en verder, Rendanheyi 3.0, waar de platformen veranderen in ecosystemen. Er komen contracten tussen de bedrijven waarin je gezamenlijk verantwoordelijk bent voor het resultaat en ook gezamenlijk deelt in de winst bij succes.

De ecosystemen betrekken ook externe bedrijven. Dit worden Ecosystem Micro Communities genoemd, of EMCs. Interessante voorbeelden over Internet of food en U-vaccin. Bij food gaat het niet alleen over apparaten leveren maar ook leren koken bijvoorbeeld, makkelijke maaltijden maken. Niet uniek, wel goed uitgevoerd.

Space

In dit hoofdstuk lees je over internationale voorbeelden, zoals de overname van GE door Haier, het verhaal van Zappos (Delivering Happiness #boekencast afl 18), Bosch (Zero distance award – Bosch Power Tools) en Bol.com (Harm Jans – holacracy – decentrale besluitvorming ingevoerd in dat grote bedrijf – Spark). In deze podcast aflevering verteld Tom achtergrond over de gewaagde verandering bij Bol en Bosch Power tools. Een belangrijke vraag wordt in het boek niet beantwoord, hoe bouw je een bedrijf dat lang meegaat zoals Bosch, waar coöperatieve structuren, niet beursgenoteerd zijn en lange termijn focus van familiebedrijven een belangrijke rol speelt.

Is het model eenvoudig te kopiëren, ja en nee. Geluk hebben van de juiste tijd speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van ieder succesvol bedrijf, maar wordt nauwelijks benoemd.

DIY Rendanhey

In dit laatste hoofdstuk latenHo ze wat symplistisch zien , hoe je de structuur zelf kunt invoeren. Ze noemen vijf belangrijke stappen:

 1. Word geïnspireerd (ondernemers)
 2. Zet principes op.
 3. Nodig anderen uit
 4. Begin klein.
 5. Opschalen.

Opvallende lessen uit het boek voor mij:

 • Als je iets groot wilt maken, dan moet je het klein houden.
 • de drie sterke cultuur aspecten:
  • dicht op de klant,
  • energie van ondernemers, en
  • delen van de winst.
 • de snelheid van de verandering van het management
 • verwijderen van de middenmanagement laag uit de organisatie. Middenmanagers worden ondernemers.
 • Managers zijn niet nodig om een bedrijf te leiden, dat doen de klanten.
 • Hoe complexer het is, hoe minder je het centraal kunt aansturen.
 • De kunst is niet zo snel mogelijk te groeien, maar om 100 jaar te bestaan. Kijk daarvoor bijvoorbeeld naar Bosch.
 • Coöperatieve structuren, niet beursgenoteerd zijn en lange termijn focus van familiebedrijven worden onderbelicht.

Bronnen die we genoemd hebben

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Start-Up Factory waarin we de verschillende fases van Haier bespreken en wat het succesvol maakte. Een voorbeeld hoe bedrijven en markten in China kapitalistische westerse idealen gebruiken om hard te groeien.

In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/TYyYyBFK0HM

https://youtu.be/TYyYyBFK0HM

In deze aflevering hebben we het over het boek Start-Up Factory, een wat kapitalistisch boek over groeien en rijk worden. Interessant wanneer je geinteresseerd bent in de geschiedenis van Haier, een bijzonder bedrijf dat werkt met een cellenstructuur en stuurt op klanten en ondernemerschap. De genoemde ideeen zijn niet nieuw, maar succesvol uitgevoerd met geluk van de juiste tijd.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *