De 10 belangrijkste besluiten die ik nam in 2021 en meeneem naar 2022

Hieronder bespreek ik de belangrijkste gewoontes die ik in 2021 heb ontwikkeld en die ik meeneem en verder ontwikkel in 2022.

Wat is de gewoonte die je afgelopen jaar hebt ontwikkeld en waar je mee doorgaat in het nieuwe jaar?

 1. Samenwerking
 2. Rijnlands ondernemen weer invoeren
 3. Lezen
 4. Aan en in mijn bedrijf scheiden
 5. Accountability coaching
 6. Langetermijndenken
 7. Op tijd zijn
 8. Zelfevaluatie
 9. Koken
 10. Langeafstandhardlopen

Aan het einde van het jaar is het een fijn moment om bewust terug te kijken op mijn besluiten van afgelopen jaar, onder andere via mijn besluitenboek.

1. Samenwerking

Het afgelopen jaar hebben Jaap Jan Brouwer, Pieter van Osch en ik een test gedaan voor een nieuwe masterclass en meer nog een test voor onze samenwerking. Dat is goed bevallen en we hebben afgesproken dat we dit verder uitbouwen. We werken samen verder aan de missie om het Rijnlandse gedachtegoed terug te brengen in bedrijven en organisaties. We gebruiken de kracht van eenieder om samen meer te bereiken.

Meer samenwerken is een verandering die ik heb ingevoerd in 2020, het jaar dat we voor het eerst in aanraking kwamen met de gevolgen van het coronavirus. Ik realiseerde me dat samenwerken op een belangrijk onderwerp meer resultaat kan geven dan dat ieder voor zich er hard aan trekt. Het besluit in 2021 om dit samen te doen gaan we uitbouwen en praktisch maken in 2022.

Wanneer je een missie hebt om een duurzame positieve impact te hebben op de wereld, kijk dan wat er al gebeurt in de keten of omgeving en ontdek hoe je samen meer impact kunt hebben.

2. Rijnlands ondernemen verspreiden

In de mastermind met Pieter en Monique werd er weleens gesproken over het Rijnlands model. Op dat moment wist ik niet zo goed wat dit inhield. In 2021 las ik de boeken Nieuw Europees organiseren en Hidden Champions van de 21e eeuw en realiseerde ik me de kracht van het Rijnlandse gedachtegoed.

Door de boeken die ik de afgelopen paar jaar heb gelezen en de gesprekken met Tom van der Lubbe (De Ondernemers Boekencast) over deze boeken zag ik dat bedrijven die een focus hebben op winstmaximalisatie en vooral aandacht hebben voor de aandeelhouder, vaak niet goed zijn voor de gehele omgeving.

De hang naar het Anglo-Amerikaanse denken in Nederland is enorm en met de gevolgen daarvan worden we steeds meer geconfronteerd, in de zorg, bij de overheid, de Belastingdienst en bedrijven. Zo hebben we verschillende CEO’s gezien die het logisch vinden om ieder jaar miljoenen uit te keren aan de aandeelhouders en het jaar daarop zonder schroom ondersteuning van de overheid te vragen.

Het is belangrijk dat we met elkaar kijken naar alle gevolgen van onze besluiten voor mens en omgeving, voor nu en op de lange termijn. Het Rijnlandse gedachtegoed past goed bij bedrijven en organisaties in Nederland en Europa. Op dit onderwerp deel ik inzichten en gesprekken en organiseren we samen praktische trainingen voor bedrijven en organisaties. Afgelopen jaar heb ik besloten om mij hiervoor de komende 30 jaar in te zetten.

3. Lezen

Dit besluit heeft de basis in 2020, toen ik met de start van De Ondernemers Boekencast gedwongen werd om nog meer te lezen. Voor de ErnoHanninkShow (nu Decide for Impact podcast) las ik regelmatig boeken omdat ik een gesprek had met de auteur. Door tweewekelijks een aflevering voor de boekencast op te nemen met Tom van der Lubbe verplichtte ik mezelf om meer te lezen.

Mijn dag begint nu met lezen in een boek voor de podcast. Iedere ochtend lees ik een deel van het boek om zo gemiddeld iedere week één boek te lezen. Doordat we samen de boeken kiezen die we bespreken lees ik nu veel boeken die ik anders waarschijnlijk niet had opgepakt. Het lezen en de gesprekken met Tom over de boeken geven me nieuwe inzichten en diepgang. Dit deel ik weer in gesprekken, mijn blog, boeken, mijn nieuwsbrief en via LinkedIn.

4. Aan en in mijn bedrijf scheiden

Het idee van aan en in mijn bedrijf werken gebruik ik al langer. Wat ik in 2021 veranderd heb is dat ik heb gezorgd voor een duidelijke scheiding. In de ochtend werk ik aan mijn bedrijf en na de lunch werk ik in mijn bedrijf. Dat betekent dat ik in de ochtend vooral werk aan lezen en schrijven, en in de middag vooral de coachingsafspraken heb. Veel van mijn afspraken worden gepland via Calend.ly en daar kun je eenvoudig instellen op welke dagen en welke tijdstippen mensen afspraken kunnen inplannen. Dit helpt mij om iedere dag voldoende tijd te besteden aan werken aan mijn bedrijf. Of zoals ik soms zeg: in de ochtend werk ik aan morgen en in de middag werk ik aan vandaag.

Er komen natuurlijk ook dagen voor waarop het niet anders kan en ik in de ochtend op weg ben naar een coachingsafspraak of er opnames van een podcastaflevering in de middag zijn gepland. Deze ‘aan en in mijn bedrijf’-scheiding helpt me om dit goed te organiseren.

5. Accountability-coaching

Door in 2020 te starten met een opleiding van coach.me om gecertificeerd habit coach te worden heb ik mij in 2021 meer toegelegd op ondernemers helpen om daadwerkelijk te werken aan het belangrijkste dat ze te doen hebben. Ze maken een actielijst voor de dag en door de waan van de dag komt er maar weinig van terecht. De actielijst staat meestal vol met urgent en belangrijke onderwerpen terwijl ze in het achterhoofd weten dat er interessante projecten liggen te wachten op actie, maar ze komen er niet aan toe.

In 2021 heb ik meer ondernemers geholpen om zich te houden aan hun eigen afspraken. Door te kiezen voor maximaal drie doelen die ze vandaag willen bereiken. De nieuwste stap hierin is het product Versla de waan van de dag waar ik in 2022 nog meer ondernemers mee wil helpen. Het is belangrijk voor ondernemers en ik ben er goed in.

Voor ondernemers ben ik dé sparring- en accountability partner.

6. Lange termijn denken

In de Anglo Amerikaanse wereld werken we van kwartaal naar kwartaal en jaar naar jaar. We kijken hoogstend drie jaar vooruit en ieder jaar begint weer met een schone lei. De omzet staat weer op nul en alles begint weer van voor af aan.

Wat als ik mijn kortetermijn denkwijze loslaat en denk in de lange termijn. Wat betekent wat ik doe voor de volgende generaties? Waar wil ik mij de komende 30 jaar op focussen? Niet dit jaar een onderwerp en volgend jaar een nieuw product of onderwerp. Wanneer ik geloof in het onderwerp dan net zo lang schaven tot het werkt, in plaats van nieuwe dingen proberen.

Door mijn eindigheid onder ogen te zien heb ik meer rust gevonden in wat de betekenis is van mijn leven. Genieten in het moment van de dingen die gebeuren in plaats van een doel voor morgen najagen. Morgen is er nog niet. Terwijl ik mijn missie in het achterhoofd heb en telkens bedenk of wat ik nu aan het doen ben bijdraag aan deze missie zonder afgeleid te worden door KPI’s.

7. Op tijd zijn

Ik had de neiging om altijd tot het laatste moment aan iets door te werken, “nog even dit”. Hierdoor gebeurde het dat ik gejaagd naar een afspraak reed en vaak net iets te laat was. De maatregelen rondom corona betekende dat ik nauwelijks afspraken had op locatie. Nu moest ik alleen ervoor zorgen dat ik op tijd was voor de afspraken in Zoom.

Door eerder te stoppen met het werk, minder doelen op een dag op mijn lijst te zetten, kreeg ik meer rust om op tijd te zijn voor afspraken. Voor het grootste deel van mijn afspraken en vergaderingen was ik een paar minuten van te voren aanwezig. Het gaf mij veel meer rust, en ook bij diegene waar ik een afspraak mee had.

De rust voor zo’n afspraak zorgt ervoor dat ik het vorige werk beter afsluit in mijn hoofd en de aandacht heb voor dit gesprek. Heerlijk.

8. Zelfevaluatie

In de jaren waarin ik actief was als assistentscheidsrechter hoorde ik van de jongens die intensieve begeleiding hadden dat ze na iedere wedstrijd een zelfevaluatie moesten schrijven. In de training voor de marathon (zie hieronder) schreef ik iedere week een kort verslag hoe het ging zodat de trainer, wanneer nodig, iets kon aanpassen in de trainingen.

Door deze verslagen te schrijven moest ik zelf terugkijken op de week hoe het verlopen was en leren van de dingen die ik de volgende keer beter anders kon doen. Met dit inzicht ben ik ook zelfreflecties gaan schrijven van mijn wedstrijden als scheidsrechter en stuur deze wekelijks naar mijn begeleider. Deze evaluaties gaven mij meer inzicht en ik voelde meer betrokkenheid bij mijn begeleider.

Op zondag kijk ik terug op de afgelopen week en schrijf drie dingen op die goed gingen, drie dingen die beter konden en drie dingen waar ik dankaar voor ben. Een korte evaluatie van de week om meer bewust te zijn van wat wel lukt en wat ik voor de komende week kan verbeteren.

9. Koken

Iedere dag schrijf ik in een klein notitieboek tien dingen op waar ik dankbaar voor ben. Wanneer ik dit iedere dag doe ben ik meer bewust van de goede dingen die gebeuren. Vaak zijn het kleine dingen, gesprekken, samen eten, koken. Door terug te kijken zag ik koken of samen koken steeds vaker terugkomen. Logisch want februari 2021 heeft M. haar elleboog gebroken en kon ze de eerste paar maanden niet veel.

De maaltijd voor het gezin maken heb ik ontdekt als een fijn moment in de dag. Samen eten en de dag doornemen geeft mij een goed gevoel. Zo besloot ik steeds vaker om niet door te werken totdat ik aan tafel kon, maar de tijd te nemen om (samen) te koken. Genieten van het hier en nu.

10. Lange afstand hardlopen

In het voorjaar van 2021 had ik besloten om dit jaar mee te doen aan een marathon. Het werd de marathon van Amsterdam omdat Rotterdam al vol zat. In juni begon ik met de voorbereidingen en in juli startte mijn schema voor de marathon. Iedere week vier keer lopen en steeds langere afstanden in het weekend. Een halve marathon lopen werd steeds gewoner. De eerst 30km wedstrijd in september en langzaam groeien naar 35km lopen.

Door de lange afstanden steeds weer nieuwe routes ontdekken omdat je verder moet lopen. Wennen aan de kadans. Genieten in het moment. In 2020 had ik het gevoel ontwikkeld dat ik een keer een ultra marathon wil lopen (50km). In 2021 ontwikkelde ik de gewoonte om veel langer te lopen. Het is veel meer een rustmoment voor mijzelf, al zag ik er ook wel tegenop om 4 uur te lopen, maar ik kwam altijd terug met een tevreden gevoel.

In oktober finishde ik binnen mijn gestelde doeltijd in het Olympisch stadion in Amsterdam na drieënhalve maand voorbereiding. Een geweldig moment. In december 2021 liep ik mijn eerste trail marathon. In 2022 ga ik hiermee door en verwacht nog een marathon te lopen en mijn eerste 50km.

Slechte gewoontes

Uiteraard zijn er ook dingen die ongemerkt een gewoonte zijn geworden die ik liever niet heb:

 • later naar bed;
 • later opstaan;
 • eten en vooral snoepen ’s avonds;
 • door de avondsluiting van trainingen had ik moeite om een nieuw ritme te vinden.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.