Hieronder heb ik twee overzichten voor je van de beste boeken die ik gelezen heb in 2021. Beide zijn een overzicht van boeken die ik je van harte aanbeveel om het komende jaar te lezen.
Allereerst noem ik de zes afleveringen uit de boekencast over de boeken die het grootste effect op mij hebben gehad. Daarna geef ik een overzicht van tien boeken die veel impact hebben gehad op mijn leven in 2021.
Stuk voor stuk zijn het boeken die ik je aanbeveel om in 2022 te lezen.
De beste boeken in de Ondernemers Boekencast
In 2020 begonnen Tom van der Lubbe en ik met de Ondernemers Boekencast en in 2021 hebben we iedere twee weken een nieuwe aflevering gepubliceerd. Langzaam maar zeker krijgen we meer boeken via de schrijver of uitgever. We hebben ook een aantal boeken kunnen lezen onder embargo, zodat we de opname konden publiceren direct na de uitgave van het boek (De Machine en Voor hoeveel heb je het verkocht?).
1. Nieuw Europees Organiseren – Jaap Peters en Jaap Jan Brouwers
Dit boek heeft veel impact op mij gehad in 2021. De samenwerking met Jaap Jan Brouwer en Pieter van Osch rondom het Rijnlandse gedachtegoed is veel concreter geworden en we gaan deze samenwerking in 2022 verder uitbouwen. We gaan meer ondernemers bekend maken met deze manier van werken, die meer oplevert dan de Anglo-Amerikaanse structuur.
Jaap Peters en Jaap Jan Brouwer laten de verschillen zien tussen deze beide vormen. Hierdoor zie je waarom het Rijnlandse gedachtegoed zo goed past voor Nederlandse bedrijven, organisaties en de overheid. Het was voor mij de aanleiding om het Rijnlandse model bij veel meer ondernemers bekend te maken, omdat het zoveel oplevert voor de mens en haar omgeving.
We noemen onze leerpunten uit het boek en de dingen die we als ondernemer en als Europa kunnen gebruiken voor de toekomst. Tom en ik zijn beiden enthousiast over dit boek en raden je aan om het te lezen, ook als je een mkb-ondernemer bent, om te leren wat van nature je sterke punten zijn en hoe je die gebruikt in een Angelsaksische omgeving.
Luister naar Nieuw Europees Organiseren
2. Hidden Champions van de 21e eeuw – Hermann Simon
Voor mij is dit boek een soort bevestiging dat het boek Nieuw Europees organiseren in de praktijk bewezen is. Hermann Simon laat de parels zien van grootse bedrijven die hebben gekozen voor focus en daarmee gegroeid zijn naar de top in hun markt.
Het is voor mij ook een bevestiging dat focus een kracht is waarmee je veel bereikt, ondanks de angst om dingen los te laten waar je niet achteraan gaat. Focus geeft ruimte op kwaliteit en aandacht voor de klant en medewerkers. Het boek laat vanuit gedegen onderzoek zien dat focus tot bijzondere resultaten kan leiden.
In het boek vind je een analyse van bedrijven die in een niche wereldmarktleider zijn geworden. Wat ze hebben gedaan en wat ze anders doen dan de gemiddelde bedrijven en organisaties. Het gaat over Rijnlands organiseren en de lange termijn, denken in generaties in plaats van in kwartalen.
Luister naar Hidden Champions van de 21e eeuw
3. Stop. – Marije van den Berg
Dit boek verdient het om in veel meer talen te verschijnen. We zien veel Amerikaanse boeken voorbijkomen als tip voor ondernemers om te lezen, terwijl dit boek het eerstvolgende boek is dat je zou moeten lezen, uit Nederland en in het Nederlands. In het boek Hidden Champions gaat het over focus, dat betekent dat je met heel veel dingen moet stoppen. Een lastig proces. Marije heeft in dit boek een proces uitgewerkt dat je gaat helpen.
Een tip om door te lezen als ondernemer wanneer je het gevoel hebt dat je steeds harder moet lopen. Marije heeft een goed leesbaar boek geschreven dat je snel uitleest. Het is wetenschappelijk onderbouwd en aangevuld met persoonlijke ervaringen die met humor zijn beschreven. De stopstrategie voor ondernemers.
Luister naar Stop.
4. De verdeelde Nederlanden – Sjoerd Beugelsdijk
Met dit boek laat Sjoerd zien dat we wat betreft polarisatie steeds meer richting Amerikaanse ideëen glijden, en dat is niet goed. Polarisatie betekent dat we niet meer naar elkaar luisteren, dat we los komen van de gemeenschap. Sjoerd beschrijft de vier elementen die hierin een cruciale rol spelen en waarom polarisatie een probleem vormt. Het interessante aan dit boek is dat Sjoerd ook oplossingen beschrijft. Hij beschrijft wat we eraan kunnen doen om het te veranderen.
Een interessant boek om te leren waar de polarisatie vandaag komt. Polarisatie is namelijk overal, ook bij jullie in het bedrijf. Sjoerd geeft in zijn boek goede ideeën voor hoe je dit kunt terugdringen.
Luister naar De verdeelde Nederlanden
5. Flow – Mihaly Csikszentmihalyi
Flow, de status van geluk waarin de tijd stil lijkt te staan en tegelijk voorbijvliegt. De fase waarin je werk doet dat je uitdagend vindt, dingen leert en je ontwikkelt. We kennen het allemaal, maar hoe werkt het precies en wat kun je doen om dit te bevorderen?
Een superboek om je te laten nadenken en je bedrijf en werk zo in te richten dat medewerkers regelmatig en bewust in flow kunnen werken.
Een zeer interessant boek waar we beiden van genoten hebben toen we het (opnieuw) lazen. Zeker een aanrader om te lezen wanneer je meer geluk wilt in je leven, voor jezelf, je gezin, je familie en je team.
Luister naar Flow
6. Man’s search for meaning – Viktor E. Frankl
Dit boek heb ik meerdere keren gelezen met langere tijd ertussen. Telkens weer ben ik onder de indruk van het verhaal en de inzichten van Viktor Frankl. Het brengt me weer met beide benen op de grond en zorgt ervoor dat ik ga nadenken over de zin van het leven. Waarom doe ik wat ik doe? Zijn er belangrijkere dingen die ik beter kan doen?
Een boek dat een diepe indruk op ons beiden en vele miljoenen mensen heeft gemaakt. Een boek dat het waard is om vaker in je leven te lezen om op deze manier weer te ontdekken wat de zin van je leven is. Een boek waardevol voor jou als mens en zeker als ondernemer, want wat is het waard om een bedrijf te bouwen als je niet weet waarom?
Luister naar Man’s Search For Meaning
Naast deze boeken die ik las voor de boekencast las ik nog vele andere boeken. Dit is een overzicht van de beste boeken voor mij. Stuk voor stuk boeken die ik je aanbeveel.
Dit leerde ik in 2021 van deze boeken
Veel van deze boeken las ik omdat ik de auteur sprak voor de Erno Hannink Show. Of ik las een boek en heb daarna de auteur gevraagd voor de podcast. Hoe dan ook, de boeken in deze lijst hebben een impact op mij gehad het afgelopen jaar en het gesprek in de podcast heeft die impact vaak verdiept.
1. Groene leugens en Grüner wird’s nicht – Kathrin Hartmann
Het onderzoekswerk en de boeken van Kathrin hebben afgelopen jaar diepe indruk op mij gemaakt. Ze laten een wereld zien waarin “Green washing” heel normaal is en bijna iedereen ervoor valt. Kathrin zorgt voor bewustwording van de dingen die we doen en laten. Ze laat zien dat je iets kunt doen en dat het tegelijk vaak lastig is om de waarheid te ontdekken.
De boeken hebben voor mij eraan bijgedragen dat ik afgelopen jaar heb gekozen om me te concentreren op sociale en ecologische ongelijkheid. De ongelijkheid raakt me en ik wil bijdragen aan het terugdringen ervan. Door dit soort boeken te lezen zie ik de keerzijde van mijn gemakzucht.
Lees Groene leugens en Grüner wird’s nicht.
2. De verborgen impact en Het happy 2050 scenario – Babette Porcelijn
Deze twee boeken van Babette hebben me laten zien wat ik vooral zelf kan doen aan de veranderingen van het klimaat en het sociale en ecologische onrecht. Met duidelijke berekeningen laat ze zien waar je het beste als eerste aandacht aan schenkt. Het happy 2050 scenario is een zeer uitgebreid boek met inzichten, analyses en aanwijzingen voor wat je op verschillende onderdelen in je leven kunt doen voor een betere toekomst voor mens en planeet.
Babette weet in duidelijke taal uit te leggen waar je begint en wat de volgende stappen zijn als mens, ondernemer en werkgever. Het gesprek in de podcast met Babette is ook zeer interessant om te luisteren. Geen toeval dat ik er verschillende artikelen over heb geschreven en er aandacht aan heb besteed in een boek van mij en in de nieuwsbrief.
Lees De verborgen impact en Het happy 2050 scenario.
3. How to Change – Katy Milkman
Dit is een heerlijk boek voor mensen die graag werken aan gewoontes, zichzelf en hun besluitvorming willen verbeteren. Het is een boek dat bij toeval bij mij in beeld kwam en dat ik in een week las. Milkman geeft op basis van onderzoeken 8 verschillende technieken om beter te worden als mens. Enkele van de technieken ken je vast, maar de uitleg waarom ze werken gaf mij nieuw inzicht en nieuwe moed om ermee aan de slag te gaan. De voorbeelden zijn praktisch en verrassend.
Dit artikel schreef ik naar aanleiding van dit boek: Met deze 8 technieken word je beter.
Lees How to Change of de Nederlandse vertaling Echt veranderen.
4. Leaving a Legacy – Kaat Peeters en Omar Mohout
Natuurlijk wil je een positieve impact hebben met je bedrijf en wil je iets nalaten. Je wilt een verandering in de wereld realiseren die goed is voor mens en omgeving. In dit boek beschrijven Kaat en Omar een canvas waarmee je jouw legacy duidelijk en uitvoerbaar maakt. Een praktische methode waardoor je van het niveau waarop je nu bent naar het legacy-niveau werkt. Een werkboek met interessante voorbeelden als inspiratie.
Lees Leaving a Legacy.
5. The Widest Net – Pamela Slim
Na haar eerste twee boeken heeft Pamela Slim nu een nieuw boek waar ik als ondernemer veel mee kan. Ondertussen heb ik meerdere ondernemers aangemoedigd om dit boek te kopen, omdat het een manier uitlegt waarop je oprecht kunt werken aan je marketing en verkoop en nieuwe klanten kunt aantrekken door te kijken naar je grote netwerk. Het is een methode waarmee je klanten of medewerkers aantrekt, niet per direct maar wel duurzaam. The Widest Net is een methode die werkt. Lees ook Marketing gebruiken voor snel werven van nieuwe medewerkers, waarin ik enkele tactieken uit dit boek toelicht om nieuwe medewerkers of klanten aan te trekken.
Lees The Widest Net.
6. De Grit Factor – Angela Duckworth
In het boek De Grit Factor beschrijft Angela Duckworth het belang van een groots doel waar je volledig voor gaat. Alle afgeleide middelgrote en kleine doelen zijn direct gekoppeld aan dat grootse doel, daardoor kun je het volhouden. Ze heeft onderzoek gedaan naar hoe je uitzonderlijk resultaat bereikt en grit (vastberadenheid) blijkt veel belangrijker dan talent in het voorspellen of je succesvol bent en je doel bereikt.
Vastberadenheid heeft een achterliggend doel nodig. Iets wat je wilt bereiken en waar je (bijna) alles voor over hebt. Een doel waardoor je de volgende dag weer opstaat en het opnieuw probeert wanneer het vandaag mislukte.
Lees De Grit Factor.
7. Waarom vrouwen minder verdienen – Sophie van Gool
Dit boek is interessant voor vrouwen, voor vaders met dochters en voor werkgevers. In het boek beschrijft Sophie de geschiedenis waardoor het komt dat vrouwen minder verdienen, en waarom dit nog steeds zo is. Het blijft vreemd dat dit nog steeds waar is. Het doet me pijn dat mijn dochter te weinig verdient in de zorg in een markt die enorm onder druk staat bij gezondheidscrisissen; waar een tekort is aan mensen stijgt het loon nauwelijks. Door witte mannen worden verschillende redenen aangevoerd waarom dit zo is, maarde kloppen niet. Volgens Tom en mij is de belangrijkste oplossing dat vrouwen gaan staken, en we begrijpen eigenlijk niet waarom dat nog steeds niet is gebeurd.
Laten we nu vrouwen en minderheden voorrang geven in de eerstvolgende sollicatatieronde of bij de volgende promotie. Witte mannen hebben lang genoeg onterecht een voorsprong gehad. Luister naar het gesprek met Sophie, Hoe gaan we de loonkloof dichten? – Sophie van Gool.
Lees Waarom vrouwen minder verdienen.
8. Fantoomgroei – Sander Heijne en Hendrik Noten
Een boek dat mij meer inzicht heeft gegeven in de economie. Het sluit aan op de boeken van Mariana Mazzucato die ik eerder las. Sander en Hendrik laten zien dat we in de economie veel te veel besluiten baseren op de verkeerde kengetallen, zoals het bnp. Zo lijkt het of we groeien als maatschappij omdat het bnp groeit, terwijl we op veel andere fronten stilstaan of juist achteruit hollen. Het lijkt alsof we groeien in welvaart maar achteruitgaan in welzijn in de afgelopen decennia. Wil je begrijpen waarom we naar andere getallen en waarden moet kijken om te zien welke kant we op moeten, dan is dit een duidelijk en waardevol boek. Sander Heijne is de afgelopen weken meerdere keren in verschillende uitzendingen geweest om het effect van deze fantoomgroei te laten zien.
Lees Fantoomgroei.
9. Alle dagen schuld – Mirjam Pool
Dit boek kreeg ik van een klant die uit de incasso-wereld komt. Een intiem verhaal van een aantal gezinnen die met financiële problemen kampen. Als je in deze omgeving wordt geboren en opgroeit dan is het heel ingewikkeld om eruit te komen. Alles en iedereen in je omgeving duwt je als het ware richting uitkeringen, schulden en hulp. Het liet mij zien wat er kan gebeuren als een paar dingen achter elkaar tegenzitten. Tegelijkertijd las ik vol bewondering hoe sommige mensen hier tijd en aandacht voor vrij maken en deze mensen helpen.
Lees Alle dagen schuld.
10. How to Decide – Annie Duke
Dit boek past precies in mijn onderwerp en expertise: impactbesluiten. Annie Duke is een professioneel pokerspeler die je laat zien welke middelen je kunt gebruiken voor betere besluitvorming. Zo gebruikt ze de kansberekening uit de poker. Ze laat zien hoe vooroordelen in ons brein (biases) een grote rol spelen in ons besluitvormingsproces. Veel van deze biases kun je niet veranderen, maar door het boek te lezen word je je ervan bewust en kun je er rekening mee houden. Een interessant onderdeel is de beslissingshygiëne, je leest er meer over in dit artikel: Zo beslis je – hulp van Annie Duke en in het boek. Wil jij betere besluiten nemen? Lees dit boek zeker.
Lees How to Decide.
Een greep uit de overige boeken die ik daarnaast gelezen heb in 2021:
- Leadership and the One Minute Manager – Ken Blanchard et al
- Scaling Up – Verne Harnish
- Delivering Happiness – Tony Hsieh
- The Loop Approach (Kindle) – Sebastian Klein, Ben Hughes
- Paradox of Choice Why more is less – Barry Schwarz
- Word eens volwassen – Christiaan Slierendrecht
- Never Eat Alone – Keith Ferrazzi
- Krijgslessen voor managers – Jaap Jan Brouwer
- What is water? – Kayvan Kian
- Going Horizontal – Amanda Slade
- Skip the Line – James Altucher
- The Innovator’s Dilemma – Clayton M. Christensen
- Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen – Justin Jansen, Tom Mom
- Find Your Red Thread – Tamsen Webster
- Mission Economy – Mariana Mazzucato
- The Manual – Epictetus
- De betekenisformule – Pieter van Osch
- No Rules Rules – Reed Hastings en Erin Meyer
- In 10 stappen naar nieuw leiderschap – Toon Franken
- De kracht van organisch leiderschap – Ronald van der Molen
- Machen – Krogerus en Tschäppeler
- Patronen – Danielle Braun
- How to Live – Derek Sivers
- Royal Resilience – Kendra Kinnison
- Thinking, Fast and Slow – Daniel Kahneman
- Antifragile: Things That Gain from Disorder – Nassim Taleb
- Impact – Marian Spier
- De Machine – in de ban van Booking.com – Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers
- Voor hoeveel heb je het verkocht? – Thijs Verheul
- Leiden met een hart dat ziet – Patrick Nullens
- Green On – Joris Janssen en Daan Dohmen
- Lessen van een samoerai – Bjorn Aris
Noot: alle links in dit artikel gaan naar YouBeDo.com, een online boekhandel waarvan een deel van de winst naar goede doelen gaat. Er zit geen affiliate-koppeling in voor mij.
Boeken die ik ga lezen in 2022
Hier vind je een overzicht van de boeken die op mijn lijst staan om te lezen in 2022. Mede door de Ondernemers Boekencast komen daar nog eens tien tot twintig boeken bij.