Het boekje dat mijn kortetermijnbeslissingen verbetert

Er is een notitieboekje waarin ik een paar dingen opschrijf waardoor mijn beslissingen beter zijn geworden. Wil jij ook de beslissingen die je iedere dag maakt verbeteren? Lees dan verder hoe ik dit notitieboekje gebruik.

Bijna iedere ochtend schrijf ik een een notitieboekje tien dingen op waar ik dankbaar voor ben. Door dit dagelijks te doen zie ik dat er regelmatig dezelfde dingen in dit notitieboekje terugkomen. Dit lijkt misschien zinloos, maar wanneer ik naar de notities van meerdere dagen kijk, dan zie ik dat deze acties nauwelijks geld kosten, maar vooral mijn aandacht vragen.

De afgelopen tijd viel me op dat het dankbaarboekje mij helpt om betere beslissingen te nemen en onderzoek heeft dit ook aangetoond. 

Zo helpt het notitieboekje me om op tijd te stoppen aan het einde van de werkdag. Nog nooit schreef ik op dat ik dankbaar was dat ik langer had doorgewerkt. Waar ik wel dankbaar voor ben zijn de dagen waarop ik ’s avonds met M. of alleen het eten kook en we samen eten. Een belangrijk moment samen en een moment van aandacht voor mijn gezin.

Zo helpt het dankbaarboekje me regelmatig om aan het einde van de middag te stoppen met werken in mijn bedrijf. Met gemak kan ik nog een uur verder werken en allerlei dingen doen totdat het tijd is om te eten. Terwijl ik in diezelfde tijd ook samen met M. of alleen het eten kan voorbereiden. Dan denk ik aan mijn boekje en aan de dingen waar ik morgen dankbaar voor zal zijn. Dus sluit ik mijn werk af en begeef me naar de keuken om te helpen bij het koken. 

Het dankbaarboekje helpt me ook om te gaan sporten, ook als ik een keer geen zin heb na een lange dag. Wanneer ik ’s avonds gesport heb dan ben ik daar meestal de volgende ochtend dankbaar voor. Beweging houdt me fit en creatief. Tijdens het lopen komt mijn razende brein tot rust en krijg ik inzichten. Dan denk ik aan mijn dankbaarboekje en hoe ik me morgenochtend voel en ga ik lopen of wandelen met M.

Het dankbaarboekje helpt me om afspraken te maken met mensen en evenementen te bezoeken. Gesprekken met vrienden, de gesprekken in de coaching en ontmoetingen komen regelmatig terug bij de dingen die ik heb opgeschreven. Terwijl ik vooraf enorm kan twijfelen om me aan te melden en soms zelfs ertegen opzie om naar een bijeenkomst met veel mensen te gaan. Als ik weer naar huis ga ben ik altijd blij door de mensen die ik gesproken heb.

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan naar de link tussen het opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent en je beslissingen. Je leest onder andere over de onderzoeken van Daniel Kahneman in Thinking Fast and Slow. Wanneer je niet opschrijft waar je dankbaar voor bent dan herinner je na enkele dagen of weken alleen de grote dingen en ben je de kleine dingen vergeten. Terwijl je de meeste dagen vooral werkt aan allerlei kleine dingen op weg naar je missie.

Je beslissingen worden enorm beïnvloed door de gemoedstoestand die je hebt op het moment dat je ze neemt. Als je opschrijft hoe je een evenement hebt ervaren direct na afloop ervan, kun je deze notities gebruiken bij je beslissingen. Daarmee krijg je veel meer beslissingen die gebaseerd zijn op je ervaringen uit het verleden in plaats van op je herinneringen. Vandaar mijn advies om een beslissingenboek bij te houden voor de langetermijnbeslissingen.

In je herinnering van een gebeurtenis sla je vooral het begin en het einde op. Op de lange termijn vervagen de ervaringen ertussenin, met uitzondering van een of enkele opvallende gebeurtenissen. Je vergeet de kleine ongemakken, maar ook de kleine dingen die je plezier brachten. Door een klein dagboek bij te houden kun je beter terugkijken op een ervaring, niet vanuit je geheugen maar vanuit wat je hebt opgeschreven in je dagboek. Dit dankbaarboekje is zo’n dagboek voor mij.

En jij?

Het dankbaarboekje helpt me dus om de beslissingen voor de korte termijn te verbeteren. Wat zijn beslissingen die voor jou beter kunnen worden wanneer je kijkt naar de dingen waar je dankbaar voor bent?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.