Bij mijn vierde werkgever werd ik eindelijk manager. Het was een doel waar ik al een paar jaar naartoe had gewerkt. Ik was daar de manager van een businessunit. In mijn laatste baan was ik ook manager. Ik was bovendien voor het eerst onderdeel van het managementteam.
Wat ik vooral wilde bereiken als manager was dat mijn collega’s werk deden dat ze zelf leuk vonden. Telkens weer ging ik in gesprek met mensen om te ontdekken wat ze echt wilden doen. Voor enkelen betekende dit dat ze uiteindelijk een andere baan zochten omdat wat zij wilden niet mogelijk was in het team.
Doordat de mensen steeds meer gingen doen wat zij leuk vonden, kreeg ik meer ruimte om te doen wat ik het leukste vind: nieuwe dingen ontdekken. Dit betekende voor mij vooral nieuwe ideeën uitwerken, ontwikkelingen in de markt uitzoeken en nieuwe producten opzetten.
Plezier en resultaat
De afgelopen jaren heb ik ontdekt dat er veel betere oplossingen zijn dan het aanstellen van managers. Door de gesprekken met Tom van der Lubbe, Diederick Janse en Lisa Gill en de boeken die ik las en die we bespraken in de Boekencast zoals The Fearless Organisation, Leaders Eat Last en Drive werd het voor mij steeds duidelijker dat het nog veel beter kan.
De tijd van de manager zit er allang op, of in ieder geval de tijd van mensen managen en mensen zien als een ‘resource’. Mensen weten heel goed wat ze moeten doen wanneer je ze autonomie en de juiste informatie geeft.
Autonomie bij je medewerkers heeft als resultaat:
- meer plezier;
- meer resultaat;
- minder verloop (mensen blijven langer voor je werken).
Het is dus economisch gezien goed voor je bedrijf als je medewerkers autonoom kunnen werken.
Als ondernemer met een klein bedrijf wil je dat je collega’s zelf beslissingen nemen, nieuwe dingen oppakken, plezier hebben in het werk en groeien. Managers in je team zorgen hier niet voor. Al zijn er wel rollen van de manager die je wilt ontwikkelen in je team.
Wanneer mensen zelf mogen bepalen hoe ze werken, met wie en wanneer wordt het leuker voor iedereen. Je hoeft geen urenregistratie bij te houden, je hoeft misschien alleen nog bij te houden hoeveel uren er voor iedere klant wordt gewerkt voor de nacalculatie en facturatie.
In zijn boek Drive noemt Daniel Pink dit Results Only Work Environment (ROWE). Een werkomgeving waar alleen het resultaat van belang is.
Het gaat volgens hem niet om het aantal uren dat mensen werken maar om wat ze bereiken. Wat is de taak die ze hebben en bereiken ze het resultaat? Wanneer, hoe, met wie en waar ze dit doen is onbelangrijk voor het resultaat. Geef daar je team volledige vrijheid in en je krijgt het resultaat dat je zoekt. Meestal is het resultaat zelfs beter dan je verwacht had, en bovendien heb je dan blije collega’s. Dit wil overigens ook zeggen dat je het resultaat meet en duidelijk bent wanneer de gewenste resultaten niet worden gehaald.
Het ontwikkelen van de intrinsieke motivatie van je collega’s is belangrijk als leider, want we hebben dit afgeleerd op school en in andere banen. Straffen en belonen wordt nog steeds gebruikt als strategie om meer resultaat te krijgen, terwijl allang duidelijk is dat dit juist een negatief effect heeft op het resultaat.
Om de intrinsieke motivatie bij je team te ontwikkelen zorg je voor:
- autonomie;
- meesterschap;
- zingeving.
Word daarom een leider in je bedrijf en geef de mensen in je team de vrijheid om de rollen op te pakken waar ze plezier in hebben. Zorg voor transparantie en geef al je medewerkers de informatie die ze nodig hebben om zelf besluiten te nemen. Deel geen opdrachten uit, maar ga in gesprek, zorg dat het duidelijk is welk resultaat je verwacht en luister naar je team. In een psychologisch veilige omgeving staan vanzelf de leiders op die je nodig hebt om te groeien.
Hierdoor krijg jij de ruimte om te doen waar jij het allerbeste in bent.
Veel plezier.
Heb je hier wat hulp bij nodig? Laat het me weten en ik ga met jou kijken wie je hierbij het beste kan helpen.