De moderne beslissingstheorie – meta-beslissingen

Eind februari wist ik het zeker: ik ga weer een nieuwsbrief beginnen. Ik wil meer contact houden met de mensen dan alleen via de boekjes die ik nu ieder kwartaal stuur. Ik wil een maandelijkse e-mail met waardevolle tips. Dat was een belangrijke beslissing. 

Na deze beslissing volgden er allerlei kleinere beslissingen:

  • Welke dienst ga ik gebruiken voor het versturen? (Het werd MailChimp)
  • Wat is de structuur van iedere nieuwsbrief?
  • Op welke dag ga ik de nieuwsbrief sturen?
  • Wat wordt de opmaak van de nieuwsbrief?
  • Wat ga ik zelf doen en wat kan ik uitbesteden?

Allerlei beslissingen die ten koste gaan van mijn beslissingscalorieën (via Noah Kagan). Zo heb jij net als ik iedere dag te maken met heel veel kleine beslissingen. Een deel gaat automatisch, maar aan een deel moet je bewust aandacht besteden. Met name deze bewuste beslissingen kosten veel energie. Je brein verbruikt veel meer energie voor bewuste beslissingen dan voor de automatische beslissingen.

Beslissingsmoeheid

Nadat je een aantal bewuste beslissingen hebt genomen ontstaat er beslissingsmoeheid. Je brein heeft steeds meer moeite om zich te concentreren en aandacht te geven aan de volgende bewuste beslissing. Je aandacht voor een goede beslissing wordt steeds minder en je gaat steeds meer vertrouwen op je onbewuste beslissingen. Je brein kiest meer en meer de kortere binnendoorweggetjes en gebruikt oude ervaringen om meer automatische beslissingen te nemen met minimale informatie. De kwaliteit van je beslissingen neemt af.

Door meer beslissingen te automatiseren en er niet veel energie aan te besteden, of meer beslissingen in je bedrijf over te laten aan anderen, treedt er minder snel beslissingsmoeheid bij je op en zo houd je meer aandacht vrij voor de beslissingen die ertoe doen.

Meta-beslissingen

“The Meta decision is to decide about deciding.”

Seth Godin – podcast Akimbo – Modern Choice Theory

Een meta-beslissing is de beslissing aan welke beslissingen je aandacht wilt besteden. Wat zijn de belangrijkste beslissingen voor jou als ondernemer waar je deze week aandacht aan gaat besteden? Dit is een van de belangrijkste beslissingen voor jou. Wanneer je hier niet bewust aan werkt dan worden jouw beslissingen al snel bepaald door de prioriteiten van een ander.

Een zo’n meta-beslissing is wat de drie belangrijkste dingen zijn die je de komende week gaat doen. Die weekplanning maak ik op zondag. Dan heb ik alle ruimte in mijn hoofd voor deze beslissingen.

Een andere meta-beslissing is hoeveel tijd je vrijmaakt in je agenda om te werken aan je belangrijkste doelen. Wanneer je geen tijd in je agenda blokkeert voor deze acties dan loopt je agenda vanzelf vol met de prioriteiten van anderen. Aan het einde van de week ontdek je dan dat je maar een deel van je belangrijkste doelen hebt gerealiseerd. Iedere week opnieuw, net zo lang totdat je de tijd in je agenda blokkeert zodat er op dat moment geen andere afspraken in kunnen komen.

“If you journaled all of the decisions you made yesterday or all the ones you expect to have to make tomorrow. The question is would that list be the list you would choose. If you were doing it with intent.”

Seth Godin – podcast Akimbo – Modern Choice Theory

Kijk eens terug naar gisteren: over alle beslissingen die je toen genomen hebt ben je waarschijnlijk tevreden. Er kwamen dingen tussendoor, daar moest je aan werken. Andere zaken kostten onverwacht meer ruimte en de dag vloog voorbij. Ja, je had bedacht om een uur te schrijven, maar dat is niet gelukt. Toch kijk je tevreden terug op de dag, want je hebt andere dingen gedaan die ook belangrijk waren.

Aan het einde van de week heb je veel minder geschreven dan je wilde. Zo vliegt er weer een jaar voorbij waarin je boek niet afkomt en jouw gedachtegoed niet gedeeld kan worden met de wereld. Terwijl je er aan het begin van dit jaar van overtuigd was dat het boek er dit jaar zou komen.

De beslissingsmoeheid zorgt ervoor dat we kiezen voor dingen die we snel kunnen afvinken en de lastige dingen doorschuiven naar morgen. Morgen wordt alles anders, dan gaat het wel lukken.

“We’re in the business of making choices.

We should choose wisely. “

Seth Godin – podcast Akimbo – Modern Choice Theory

Normaal zou ik hier een link maken naar de Modern Choice Theory-aflevering op de site van Seth Godin, Akimbo.link, maar vreemd genoeg is de aflevering daar niet te vinden. Dus hier kun je de aflevering beluisteren op Stitcher of luisteren en de transcriptie lezen via Thisten.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.