De 10 belangrijkste gewoontes die ik aanleerde in 2020 en meeneem naar 2021

Hieronder bespreek ik de belangrijkste gewoontes die ik in 2020 heb ontwikkeld en die ik meeneem en verder ontwikkel in 2021. Wat is de gewoonte die je afgelopen jaar hebt ontwikkeld en waar je mee doorgaat in het nieuwe jaar?

  1. Focusblok en lege A4
  2. Beslissingenboek
  3. De boekencast
  4. Habit coaching
  5. Niet online voordat ik een uur heb gelezen 
  6. Socialmedia-apps van mijn telefoon
  7. Facebook en Instagram gesloten
  8. Balansoefeningen
  9. Trail running
  10. Minder dierlijke producten eten

1. Focusblok en lege A4

Na het lezen van Attention van Rob Hatch ben ik begonnen met een focusblok in de ochtend. Een blok van twee uur waarin ik drie belangrijke doelen realiseer. Voor ieder doel reserveer ik maximaal 40 minuten waarin ik zonder afleiding werk.

Tijdens het werken aan deze doelen ligt er een lege A4 naast me. Dingen die me te binnen schieten en die niets te maken hebben met het doel waaraan ik werk, schrijf ik op. In deze focus schieten me regelmatig acties te binnen die ik wil doen. Wanneer ik ze direct zou oppakken, omdat ze maar een paar minuten kosten, kom ik niet toe aan de belangrijkste dingen die ik te doen heb vandaag.

Mijn focusblok is vooral gevuld met doelen die passen bij het werken aan mijn bedrijf. Wanneer ik meer tijd nodig blijk te hebben dan de 40 minuten die ik voor een actie heb ingepland, plan ik voor de volgende dag opnieuw dat doel in. Zo heb ik de afgelopen maanden gewerkt aan mijn boeken, aan presentaties, een verkooppagina op mijn website, het verbeteren van andere pagina’s op de website en nog veel meer.

Na de lunch heb ik dan alle ruimte voor het werk met en voor klanten.

2. Beslissingenboek

Twee jaar geleden kreeg ik een hulpmiddel van Pieter van Osch om mijn beslissingen te verbeteren, de PMIXA-methode. Een acronym voor een aantal acties om beter na te denken voordat ik een beslissing neem.

In maart 2020 maakte ik kennis met Notion, een handig hulpmiddel waarin je heel veel dingen kunt vastleggen. Notion ging ik gebruiken voor mijn dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en kwartaalplanning. Notion is beschikbaar voor iOS, OS, Android en Windows.

Afgelopen zomer beluisterde ik een podcastaflevering met Jim Collins waarin hij sprak over de kwaliteit van beslissingen. Collins sprak over het verbeteren van je beslissingen door het beslissingsproces te verbeteren. Door steeds meer te leren over het brein en het nemen van beslissingen realiseerde ik me dat het belangrijk is om je beslissingen vast te leggen omdat je dan beter terug kunt kijken op het proces.

Zo ontstond het idee van het beslissingenboek waarin ik beslissingen vastleg om na enkele maanden terug te kijken naar het proces en naar wat beter kan bij een volgende beslissingen. Notion bleek een handig hulpmiddel om de beslissingen vast te leggen.

Sindsdien leg ik grotere en belangrijke beslissingen vast in Notion. Zie hier de complete uitleg van het beslissingenboek en een template voor Notion.

3. De Boekencast

Na de aankondiging van de intelligente lockdown beëindigden de meeste klanten hun samenwerking met mij. Er was veel onduidelijkheid en hun klanten stopten voorlopig ook.

In 2018 veranderde ik van doelklant en veranderden ook mijn diensten, en dit heeft in 2019 resultaat opgeleverd. Dit leek nu allemaal weer te verdwijnen als sneeuw voor de zon.

In 2018 was ik gestopt met al mijn online producten en werkzaamheden. Alle gesprekken met klanten en de gasten voor mijn podcast gingen in persoon. Dit werkte in 2019 in mijn voordeel. Doordat we zoveel mogelijk vanuit huis moesten werken kon ik mijn nieuwe manier van coachen niet meer voortzetten. Alle coaching moest weer online. Het voelde als een verlies.

Er moest wat veranderen. Een van de dingen die ik ging proberen was meer samenwerken. Met het idee ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’ in mijn hoofd ben ik het afgelopen jaar verschillende samenwerkingen gestart, zoals de boekencast met Tom van der Lubbe.

Eind 2019 maakte ik kennis met Tom van der Lubben bij Viisi. Hij deelde verschillende boeken met me die ik beslist moet lezen.

Na de ‘intelligente’ lockdown in maart ontwikkelde het idee zich dat we samen een podcast zouden gaan opnemen waarin we boeken bespreken. We besloten om een proefaflevering op te nemen om te kijken of we het leuk vonden en of het interessant was.

Na drie afleveringen weten we het zeker: we gaan hiermee door. We komen tot een schema voor de opnames en verzamelen een lijst van boeken die we willen (her)lezen. Nu, aan het eind van 2020, hebben we 17 afleveringen opgenomen. Het is leuk om te doen en levert weer interessante nieuwe contacten op.

Ik lees boeken die ik anders waarschijnlijk niet had opgepakt. De planning, iedere twee weken een nieuwe aflevering, zorgt ervoor dat ik gestructureerder lees. En iedere twee weken hebben we interessante gesprekken over de boeken en over andere dingen die ons bezighouden.

4. Habit coaching

In de afgelopen jaren heb ik voor mijzelf regelmatig gebruikgemaakt van coach.me om nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Het ene moment ging dit beter dan het andere. Hoe minder doelen ik had, des te beter kon ik mijn beoogde gewoontes volhouden. 

Vorige jaar had ik al een profiel aangemaakt als coach op dit platform. Ik wilde anderen begeleiden bij een nieuwe gewoonte die ik al een tijd in mijn systeem had. Een klant had ik er nog niet voor gekregen.

In de zomer kreeg ik een uitnodiging om mee te doen aan een Habit-Coach-Certification-cursus. Ik zou dan tien weken actief werken aan het opbouwen van een dienst, mijn profiel en het werken met klanten. Door corona hadden veel klanten opgezegd en zocht ik naar nieuwe wegen. Dit leek er een te zijn.

In 2019 had ik geleerd over het belang van de juiste gewoontes voor een ondernemer om op een dag te doen wat ze zelf wil in plaats van geleefd te worden. Deze snelle beslissingen die we continu maken zonder er bewust over na te denken zijn cruciaal in het resultaat van de ondernemer.

De cursus volgen en gecertificeerd worden als habit coach op coach.me leek me een goede manier om ervoor te zorgen dat ik coach.me ook kon gaan gebruiken voor ondernemers. De eerste deelnemers die ik had aangetrokken tijdens deze cursus lieten me zien dat het een waardevolle aanvulling is op de businesscoaching. Het is een goede manier om ondernemers te helpen om de prioriteit voor de dag te bepalen. 

In 2021 ga ik deze gewoonte uitbouwen.

5. Niet online voordat ik een uur heb gelezen

Dit is een van de nieuwste gewoontes die ik aan het ontwikkelen ben. Voorheen was ik het eerste uur bezig met het scrollen door mijn Twitter- en LinkedIn-tijdlijn en keek ik aansluitend nog enkele video’s op YouTube. Steeds vaker liep dat uur wat uit en ging ik later lezen (voor de Boekencast), waardoor ik weer later toekwam aan het schrijven.

Toen zag ik de video van Ryan Holiday, Een dag in het leven van een Stoic, waarin hij vertelt dat hij minimaal het eerste uur van de dag niet online gaat. Ik wilde dat ook, direct beginnen met lezen was de oplossing. De avond ervoor de spullen klaarleggen. De telefoon wegleggen en het boek (Kindle) klaarleggen, zodat het makkelijker werd om te beginnen met lezen.

Nu begin ik op werkdagen met minimaal één uur lezen, meestal opgedeeld in een halfuur voor twee boeken. Pas daarna kijk ik naar de mentions op Twitter en LinkedIn. De bookmarks in mijn browser springen direct naar de berichten voor mij en niet naar de tijdlijn.

Dan ga ik schrijven in mijn journal en aansluitend schrijven aan mijn artikel voor die dag. Deze manier van werken geeft veel meer ruimte voor het lezen en schrijven.

6. Socialmedia-apps van mijn telefoon

Wanneer ik ergens moest wachten, bijvoorbeeld op de trein, in de rij van de kassa of voor iets anders, pakte ik mijn telefoon en keek op Twitter en Instagram. Zonder een echt doel doodde ik de tijd door wat door de tijdlijn bladeren. Ik volgde veel hardlopers op Instagram en bekeek hun laatste run. Het werd automatisch gedrag, een gewoonte. Zonder er echt over na te denken pakte ik mijn telefoon en begon te bladeren.

Diezelfde tijd kon ik ook gebruiken om te genieten van het moment. Een moment van rust, kijken naar de omgeving of een boek lezen. 

Door de apps te verwijderen en Twitter en LinkedIn alleen in de browser te bezoeken op mijn notebook of tablet werd ik rustiger op die pauze-momenten. Nu ga ik eerder verder met lezen op mijn Kindle of neem ik een moment rust.

7. Facebook en Instagram gesloten

Nadat ik de Facebookapp al had verwijderd van mijn telefoon was het ook tijd om Instagram te verwijderen. Ondanks het feit dat het heerlijk is om door het leven van een ander te bladeren is het veel fijner om mijn eigen leven in te kleuren. Doordat ik de apps verwijderd had keek ik steeds minder om naar deze platformen.

Ik keek naar de platformen die voor mij het meeste opleveren: YouTube, LinkedIn en Twitter. Tijd om Facebook en Instagram te laten gaan. Sinds 2009 heb ik Facebook veel gebruikt en heb ik geld verdiend met Facebook voor bedrijven. Door de verandering van mijn klant en wat ik voor ze doe kon ik Facebook gerust loslaten.

De Facebookgroepen die ik had gemaakt heb ik leeggemaakt en verwijderd. De Facebookpagina’s die ik in die jaren had opgebouwd heb ik ook verwijderd, en uiteindelijk heb ik mijn profiel helemaal opgeruimd. Niet veel later heb ik ook mijn Instagramaccount opgeruimd.

Het sluiten van deze twee profielen heeft me meer rust en minder afleiding opgeleverd.

8. Balansoefeningen

Eind 2019 deed ik een fitheidstest. Het belangrijkste wat ik wilde weten waren mijn hartslagzones voor het hardlopen.

Een ander punt dat ik te horen kreeg van de arts was dat de enkelband van mijn rechtervoet wat opgerekt was. “Wat kan ik doen om dat te verbeteren?” vroeg ik hem. “De banden kun je niet meer verbeteren. Wel kun je de spieren sterker maken, waardoor je er minder last van hebt.”

Voorzichtig ben ik met balansoefeningen begonnen na deze test, maar in 2020 heb ik hier echt een gewoonte van gemaakt. Tijdens het tandenpoetsen doe ik balansoefeningen om de spieren in mijn enkels te versterken. Daarnaast dragen de oefeningen eraan bij dat ik een betere houding heb tijdens het lopen. 

9. Trail running

De wereld van het ultralopen trekt me al een tijd. De sfeer in deze gemeenschap is bijzonder, er zijn wedstrijden waarin veel kameraadschap te zien is (ik kijk via YouTube). De deelnemers moedigen elkaar aan in plaats van alleen aan hun eigen tijd te denken.

Een ultramarathon is iedere afstand die langer is dan een marathon. De eerstvolgende afstand voor een wedstrijd is 50km. Er zijn wedstrijden van 50 mijl, 100km, 100 mijl, 24 uur en nog veel meer.

Zelf heb ik nog geen marathon gelopen, maar de ultrawedstrijden trekken me. De meeste ultrawedstrijden gaan voor het grootste deel over paden, door het bos, over heuvels en bergen en minder over de weg. Het gaat in deze wedstrijden meer over het halen van de finish dan over de tijd.

Sinds het uitvallen van het amateurvoetbal ben ik op de zondagen gaan lopen in het bos, trail running. Zo ontdekte ik de toppenroute in het Bergherbos bij mij in de buurt en loop ik regelmatig een halve marathon of meer in de vroege ochtend.

De zachte ondergrond in het bos, de klimmetjes en afdalingen in het Bergherbos, de geuren, de dieren en het veranderende landschap voor me maken het een welkome afwisseling met de duurlopen en intervallen op de weg.

10. Minder dierlijke producten eten

Tijdens de eerste maanden van de nieuwe situatie rondom corona heb ik verschillende documentaires gekeken rondom ecologie, over wat we als mens doen met de aarde. Hierdoor ging ik ook meer mensen volgen die vegetariër of veganist zijn.

Doordat M. door omstandigheden meer is gaan werken in 2020 ging ik vaker het diner koken voor het gezin. Tijdens de eerst lockdown had M. last van een verkoudheid die een aantal weken heeft geduurd. Een tijd waarin zij niet naar de winkel mocht en ik de boodschappen deed.

Dit gaf mij de gelegenheid om steeds vaker onze diner klaar te maken met alleen maar plantaardige producten. Mijn lunch is sinds dit jaar ook standaard zonder dierlijke producten.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.