Drie elementen die je uit de waan van de dag halen

De waan van de dag is dé reden die ik het meeste hoor van ondernemers als ik ze vraag waarom nieuwe ideeën niet verder komen. De plannen zijn groots, maar ze komen niet van de grond. Wat doe je om je langetermijndoelen sneller te realiseren?

Er zijn drie soorten beslissingen die je neemt als ondernemer die bepalen waar je mee bezig bent:

 1. Automatische beslissingen
 2. Kortetermijnbeslissingen
 3. Langetermijnbeslissingen
Model uit de waan van de dag
Model Uit de waan van de dag komen

Hoe zorg je voor impact beslissingen?

Met impact beslissingen bedoel ik beslissingen die je helpen om je doelen sneller te bereiken. Je bereikt meer resultaat door deze drie beslissingen met elkaar in verbinding te brengen.

Automatische beslissingen

De automatische beslissingen zijn je gewoontes. Je neemt ze zonder er bewust over na te denken. Ze zijn zo gewoon voor je dat ze je overkomen, ook de dingen die je liever niet wilt.

Ons brein is ingericht om zoveel mogelijk automatische beslissingen te nemen en daarvoor zoveel mogelijk gewoontes te ontwikkelen. Dit kost de minste energie.

Gewoontes zijn in de kern dus goed voor je, maar je hebt goede gewoontes en slechte gewoontes. De goede gewoontes dragen bij aan het doel dat je wilt bereiken, de slechte leiden je er vanaf.

De automatische beslissingen verbeteren is cruciaal voor je resultaat, omdat dit 98% van je beslissingen zijn, iedere dag weer. Wil je dus een beter resultaat, wil je je doelen bereiken en groeien in resultaat en positieve impact, dan is het cruciaal dat je aandacht besteedt aan het je impact gewoontes.

Kortetermijnbeslissingen

Voor de snelle beslissingen of kortetermijnbeslissingen heb je meer bewuste bedenktijd nodig. Het is geen gewoonte om deze beslissingen te nemen. Wanneer ik je vraag wat drie maal vier is, dan weet je direct het antwoord, zonder dat je er bewust over hoeft na te denken. Wanneer ik je vraag wat het antwoord is op 23 x 231 dan weet je niet automatisch het antwoord en heeft je brein meer tijd en energie nodig om het te bedenken.

Zo komen er gedurende de dag dingen op je af die je niet op de automatische piloot kunt beslissen, je hebt even bedenktijd nodig.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Wanneer een medewerker binnenkomt met een nieuwe vraag.
 • Als een klant belt met een verzoek.
 • Als een nieuwe klant komt.
 • Als een leverancier meldt dat ze een product niet kunnen leveren.

Wil je beter omgaan met deze snelle beslissingen, dan is het handig om richtlijnen te gebruiken die je helpen om keuzes te maken. Door bijvoorbeeld in de ochtend van 8:00-10:00 te werken aan projecten voor de toekomst van je bedrijf en met jezelf en anderen af te spreken dat in die tijd niet gestoord mag worden. De niet-storenregel helpt je om je drie belangrijkste doelen van de dag te realiseren.

Zo kun je impact richtlijnen bedenken die je helpen om niet onnodig veel tijd te besteden aan de kortetermijnbeslissingen.

Langetermijnbeslissingen

Dan zijn er nog de langetermijnbeslissingen. Deze lijken in eerste instantie het belangrijkste om je visie te bereiken, maar je neemt ze weinig en ze zijn vaak meer een leidraad om betere gewoontes en regels te ontwikkelingen voor de beslissingen die je het meeste neemt.

Voorbeelden van langetermijnbeslissingen zijn:

 • Wat is de missie van mijn bedrijf?
 • Welke organisatievorm kiezen we?
 • Welke cultuur wil ik in het bedrijf?
 • Wat wordt onze nieuwe locatie?
 • Nemen we een nieuwe medewerker aan?
 • Hoe zorgen we voor financiering?

Aangezien je beslissingen neemt voor de lange termijn duurt het een tijd voordat je het resultaat ervaart van die beslissingen. Daarnaast is het goed om je bewust te zijn van het effect van geluk op het resultaat nadat je de beslissing hebt genomen.

Aangezien je een veel kleiner effect op het resultaat van de beslissing hebt dan je wellicht denkt, is het belangrijk dat je je concentreert op je impact beslissingsproces en minder naar het resultaat kijkt. Een handig hulpmiddel hierbij is het beslissingenboek. Lees hier hoe het werkt en je krijgt gelijk een voorbeeld.

Jullie positieve impact vergroten

Wil je meer impact met jullie product, dan is het belangrijk dat je deze drie beslissingen bewust neemt.

De producten voor ondernemers sluiten aan op deze drie beslissingen:

 1. Verbeter je automatische beslissingen met het stellen van de prioriteiten van de dag.
 2. Verbeter je snelle en automatische beslissingen met de impact decisions action group.
 3. Verbeter je langetermijn-, snelle en automatische beslissingen met de impact decisions mastermind group.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.