De wet van 100 keer

Voor de eerste keer moest ik het nu alleen doen in een wedstrijd. Op de fiets naar Zevenaar met een tas die de avond ervoor al klaar stond. Een geel shirt, zwarte sportbroek en zwarte kousen met het KNVB-logo en de schoenen ingevet, dat deel was goed verzorgd.

Mijn eerste wedstrijd als officiële scheidsrechter voor de KNVB bij de jeugd onder de 15. In de wedstrijd maakte ik meerdere fouten, maar ik bleef kalm en had plezier. Dat was het belangrijkste voor mij. Het grootste deel van de fouten die ik maakte had ik zelf niet eens in de gaten, maar die kreeg ik na de wedstrijd te horen van mijn coach.

Na meerdere jaren als ‘vlagger’ voor het team van mijn zoon wilde ik meer, ik wilde assistent-scheidsrechter worden voor de KNVB. Hiervoor moet je eerst de opleiding voor scheidsrechter hebben afgerond. Een paar scheidsrechters bij de vereniging zeiden dat het goed was om nu ook te fluiten voor de KNVB, om zo ervaring op te doen en om de scheidsrechter beter te begrijpen.

Fit zijn en blijven was een belangrijke keuze om assistent scheidsrechter te worden op een hoger niveau. Nu ik was gestart als scheidsrechter kon ik aan de slag met de opleiding voor assistent scheidsrechter. Een paar maanden later stond ik voor de eerste keer op het veld als lid van het arbitrale trio, bij een eerste-klassevereniging op de zaterdag.

Om beter te worden als assistent-scheidsrechter heb ik cursussen gevolgd en ging ik drie keer per week trainen, waaronder bij de atletiekvereniging voor mijn sprint, want daar kwam ik vooral tekort. Trainen, regels leren, leren van andere scheidsrechters en oefenen.

Het duurde een aantal jaren voordat het makkelijker werd en ik beter ging fluiten. Fluiten, want een paar jaar geleden ben ik gestopt met het vlaggen. Twee wedstrijden in een weekend betekende te weinig rust voor mijn lichaam, met een blessure als gevolg. Ik koos om door te gaan als scheidsrechter want daar had ik nog het meeste te ontwikkelen.

Nu kan ik terugkijken op die jaren waarin ik veel geleerd heb, en waarin ik ook heb geleerd dat dit nodig was om beter te worden. Het was nodig om meer vertrouwen te krijgen in het veld wanneer ik fluit voor een overtreding, dat ik overtredingen beter kan beoordelen, de rust bewaar bij lastige beslissingen en op verhitte momenten in de wedstrijd, beter positie kies in situaties en slimmer loop over het veld. Alles om de centrale rol in te nemen als scheidsrechter – zo onopvallend mogelijk, want het gaat vooral om het voetbal, maar duidelijk wanneer nodig.

Het kostte minimaal 100 officiële wedstrijden fluiten voor de KNVB om zelf te merken dat ik echt beter ben geworden, en voor anderen dit ook zagen.

100 keer

Noah Kagan deelt in deze video de regel van 100 keer. Zijn visie op waarom je iets 100 keer moet doen zonder je druk te maken over de resultaten. Wanneer je iets nieuws leert, ga er dan van uit dat je het 100 keer moet doen om er goed in te worden.

De 100-keer-regel van Kagan raakt de 10.000-uren-regel (Anderson, Gladwell) en hoe je iets verandert in een automatische beslissing, een gewoonte. Niet dat je door 10.000 uren aan iets te besteden automatisch een expert wordt – er gelden meer elementen, zoals talent en goede coaching – maar het draagt er wel aan bij.

Door iets 100 keer te doen zonder je druk te maken over inkomen en groei word je beter in dit onderwerp zonder dat je de druk voelt van het resultaat. De druk die ik voelde bij het fluiten werd veroorzaakt door die mogelijk promotie aan het einde van het seizoen. Door me te concentreren op het doen, op de ontwikkeling in iedere wedstrijd en de aanwijzingen van de begeleiders, en door het resultaat los te laten, werd ik beter.

Wanneer je iets 100 keer doet, is dat voldoende om de beslissing in je brein te versnellen. De actie wordt een gewoonte. Wanneer je het 100 dagen achter elkaar doet gaat dit sneller dan wanneer je eens per week een wedstrijd fluit.

100 gesprekken op weg naar nieuwe klanten

Wil je fotograaf of YouTuber worden of wil je nieuwe klanten?

Maak dan 100 dagen, iedere dag, een foto, of maak 100 video’s of praat met 100 mensen voordat je je druk maakt over omzet, volgers, abonnees of aanmeldingen. Test, probeer uit, experimenteer zonder je druk te maken over de resultaten.

Wil je een boek schrijven? Schrijf eerst 100 artikelen zonder je druk te maken over het boek.

Na die 100 dagen heb je een basis om jezelf te verbeteren. Door een goede coach in te schakelen, met de expertise in de actie die je wilt ontwikkelen, ga je sneller vooruit. Met kleine aanwijzingen (Talent Code – Coyle) van de coach leer je de dingen die nog niet goed gaan die je zelf niet ziet.

Het experiment

Met het fluiten heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om iets minstens 100 keer te doen zonder me druk te maken over het resultaat. Met dit idee in mijn achterhoofd ben ik anders gaan kijken naar een aantal experimenten die ik ben gestart.

Nieuwsbrief

100 keer een nieuwsbrief sturen zonder me druk te maken over het aantal abonnees en verkopen via de e-mail. De nieuwsbrief stuur ik op dit moment maandelijks, dit betekent dus 8 jaar investeren.

Niet snoepen

100 dagen niet snoepen. Het afgelopen jaar ging ik ‘s avonds steeds meer snoepen. Overdag kon ik me nog inhouden, maar ’s avonds werd het steeds erger. Van één koekje naar drie, vier en daarnaast wat chocolade. Een hardloper uit de trainingsgroep had besloten om te stoppen met snoepen. Dat klonk voor mij als een lastige opgave, maar ook als een goed idee, en ik bedacht dat ik dit 100 dagen ga doen zonder me druk te maken over het effect hiervan op mijn lichaam. Daarnaast verwacht ik dat na 100 dagen het een gewoonte is geworden om niet te snoepen, zodat ik dit eenvoudig kan doorzetten na die eerste 100 dagen.

Coaching via de chat

100 ondernemers helpen via coach.me zonder te verwachten dat klanten langer blijven of overgaan naar een andere coachingsvorm. Hiermee ga ik 100 ondernemers helpen om dagelijks prioriteiten te stellen voor zichzelf of om dagelijks te schrijven. Leren van deze 100 klanten en vandaar uit de andere producten ontwikkelen en verbeteren. Hiervoor heb ik me ook aangesloten bij een mastermind rondom coach.me.

Impact beslissingen

100 boeken lezen over beslissingen en 100 keer verhalen delen over impactbeslissingen. De beslissingen voor ondernemers die een positieve impact hebben op de ondernemer, de maatschappij en de planeet. Dit vraagt meerdere jaren investering om een positie op te bouwen op het gebied van impactbeslissingen. Investeren zonder me druk te maken over klanten en omzet, dat is best lastig soms.

De boekencast

100 afleveringen opnemen van de boekencast met Tom van der Lubbe zonder me druk te maken over het aantal abonnees, het bereik en andere resultaten. We nemen één aflevering per twee weken op, dus dit is een investering van vier jaar.

Welk experiment kun jij 100 keer doen zonder je druk te maken over het resultaat?

De app coach.me is een handig middel om je experiment bij te houden en telkens weer een actie af te vinken op weg naar die eerste 100.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.