Na het boek over psychologische veiligheid hebben we het in deze aflevering over Drive. Wat drijft ons? Wat drijft je medewerkers? Wat drijft je team?
Het onderdeel over beloning in dit boek, ligt Tom na aan het hart en dat hoor je in deze aflevering. Bij Viisi gaan ze dan ook anders om met beloning en in alle openheid.
Pink haalt in zijn boek veel onderzoek aan om te onderbouwen dat zijn visie, over een betere organisatie waarin mensen de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken, beter werkt voor iedereen. De bedrijven hebben meer rendement, minder verloop, de werknemer heeft meer plezier, de ondernemer hoeft veel minder te besluiten en te organiseren.
De kern van Drive bestaat uit drie elementen:
- autonomie – de behoefte om je eigen richting te bepalen,
- meesterschap – de noodzaak om vooruitgang te boeken en beter te worden in iets dat er toe doet, en
- purpose – de drang om aan iets bij te dragen dat groter is dan onszelf.
Motivatie 3.0
Het boek begint met verschillende onderzoeken over wat mensen niet motiveert en wat demotiveert zelfs. Het idee dat we mensen alleen maar tot iets kunnen bewegen door te belonen en te straffen.
Een gedachte over motivatie die werd ingezet bij het begin van de industrialisatie. Terwijl we al lang niet meer aan de lopende band werken en de hele dag dezelfde eenzijdige taak doen. En er al meer dan 50 jaar geleden is aangetoond dat belonen en straffen bij het werk dat we nu doen juist averechts werkt.
Flow
Door het werk wat we nu doen te verdelen in taken die we goed aankunnen en taken waar we nog wat voor moeten leren hebben we meer plezier in ons werk. Meesterschap is lastig. Je bent continu aan het werk om jezelf beter te maken. In het gesprek met Johnson over de S-curve en een A-team bouwen komt dit ook terug.
Werk je eenmaal in flow dan houdt niets je tegen, gaat het als vanzelf en vliegt de tijd voorbij. Geef je de team de vrijheid om zelf te kiezen met wie, wanneer, waar en waaraan ze mogen werken en ze werken steeds meer in flow. Dit levert je bedrijf meer op en de mensen gaan minder snel bij je weg.
Een groter doel
Met Pieter van Osch heb ik het regelmatig over betekenisvol werk verrichten met je bedrijf. Een doel hebben waardoor je een duurzaam bedrijf bouwt dat doorwerkt aan de missie ook wanneer jij als oprichter er niet meer bij betrokken bent.
Een groter doel helpt mensen om door te werken ook op de dagen dat het allemaal even tegenzit of wanneer je weinig zin hebt. Je weet waarom je het doet. Dat doel is groter dan jezelf.
Luister
Beluister hier ons gesprek waarin het over motivatie, belonen, meesterschap, flow en purpose hebben.
In een ruim half uur delen wij dit boek met jou. Een half uur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijd bijvoorbeeld.
Leerpunten
Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:
- Dat met alle aantoonbare resultaten uit onderzoeken de meeste bedrijven nog steeds werken met managers en motiveren met bonussen.
- Motivatie zit van nature in je.
- Dat het prettig en handig is om een doel te volgen dat groter is dan onszelf.
- Dat meesterschap ook pijnlijk is, je bereikt het nooit.
- Het belang van coaching bij meesterschap.
- Dat steeds meer brijven het nut inzien van een doel dat meer inhoud dan meer winst.
Video
Bekijk ons gesprek op video:
Drive van Daniel H. Pink is een boek dat niet in de boekenkast in je kantoor mag ontbreken. Leer over motivatie en belonen. Ontdek dat het grootste deel van het bedrijfsleven precies het tegenovergestelde doet dan wat onderzoek laat zien.
Bekijk ook deze animatie over de kern van Drive.