Zo krijg je de impact van het Buurtzorg-model voor jouw bedrijf

In de gesprekken met Tom van der Lubbe voor de Boekencast bespreken we vaak boeken waarmee je meer impact kunt bereiken voor jouw bedrijf. Zo bespraken we afgelopen week het boek Drive (Pink) en lees ik nu Humonacracy (Hamel) voor de volgende aflevering.

Enkele bedrijven die het rigoureus anders doen dan wat gebruikelijk is komen telkens weer terug in de boeken, zoals Bridgewater (transparantie en beslissingen), Semco (medewerkers die zelf beslissen), Haier (allemaal kleine zelfstandige bedrijven),  Scott Bader (Commonwealth) en Buurtzorg (14.000+ medewerkers met een minimale stafafdeling en een minimaal aantal managers).  

Buurtzorg is een Nederlands voorbeeld van een organisatievorm die in Nederland zelf wordt onderschat. De ruimte die medewerkers krijgen om beslissingen te nemen zorgt voor meer tevredenheid, minder verloop, een flexibele organisatie met minimale overheid, meer aandacht voor de klant, minder ziekteverzuim en meer resultaat.

Wat zijn enkele elementen binnen het Buurtzorgmodel die je in jouw bedrijf direct kunt toepassen?

Geef je managementwerkzaamheden weg

Verdeel de werkzaamheden die jij op dit moment verricht als “manager” over het team. Laat de medewerkers in je team zelf kiezen welke rollen ze willen oppakken. Binnen Buurtzorg werken allemaal zelfstandige teams met ongeveer twaalf medewerkers. Ieder team heeft een “huishoudster en penningmeester”, een “prestatiemonitor”, een “planner”, een “ontwikkelaar” en een “mentor”. Klinken deze rollen je bekend in de oren? Een grote kans dat jij al deze rollen op je hebt genomen.

Maar wanneer ieder team van twaalf medewerkers binnen Buurtzorg deze rollen goed kan verdelen, dan kan het ook in jouw bedrijf.

Ontwikkel deze vaardigheden

Buurtzorg traint iedere medewerker in groepsbeslissingen, actief luisteren, conflicten oplossen en collega’s coachen. Dit zijn vaardigheden die jij als ondernemer continu wilt verbeteren bij jezelf en bij iedereen in je team. Huur een trainer in om jezelf en je collega’s hierin te trainen.

Zelfmanagement

Na het lezen van o.a. Drive (Daniel Pink) en Moose Head on the Table (Karin Tenelius en Lisa Gill) realiseer ik me telkens weer hoe eenvoudig het is om meer uit je team te halen door je er minder mee te bemoeien.

Geef de mensen in je team de vrijheid om zelf te kiezen hoe ze het werk inrichten, wanneer ze werken, met wie ze werken en, als je nog een stap verder gaat, wat ze doen.

Zelfmanagement van je team haalt vanzelf de motivatie naar boven die in iedereen zit. Mensen werken met meer plezier en dat heeft effect op de klanten. Dit betekent vooral dat je je veel minder met alles gaat bemoeien, en meer gaat ondersteunen. Dit doe je door meer vragen te stellen en minder opdrachten te geven.

Dit organisatiemodel helpt iedere medewerker om een probleemoplosser en een ondernemende beslisser te zijn.

Geef je collega’s de kennis en verantwoordelijkheden, zet een stap terug en er ontstaat vanzelf ruimte voor de mensen om zich te ontwikkelen als een team dat zelfstandig besluiten neemt in het belang van de omgeving, de klant, het team, zichzelf en daarmee jou.

Wat houdt je tegen?å
De onderzoeken wijzen uit dat dit het organisatiemodel is dat het beste werkt.

Heb je hierbij hulp nodig? Neem contact met me op en ik onderzoek samen met jou wat de belangrijkste stappen zijn voor jouw bedrijf.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.