Mijn leven vereenvoudigen

Een eenvoudig leven met minder afval, minder spullen en minder kopen geeft me meer rust. Het zorgt ervoor dat ik me bewust ben van alles wat er al is. Het wisselen van de seizoenen, de kleuren, de geuren, de weelde die er is.

Wanneer ik iets ‘groots’ wil kopen ga ik eerst nadenken over wat ik allemaal al heb en dat vervolgens uitschrijven. Daarna vraag ik me een aantal dingen af. Waarom wil ik dit kopen? Wat zijn de functies die ik zoek die ik nu niet heb? Is het echt nodig om dit product te kopen? Is er een duurzamere oplossing? Wat kan ik wegdoen als ik het nieuwe product koop?

Wanneer ik iets nieuws wil hebben en ik het alleen maar kan maken van de spullen die ik in huis heb, word ik creatiever en bedenk ik dingen die ik voorheen niet had gezien.

Wat de omgeving wil

Advertenties op de televisie, op YouTube, in het openbaar vervoer, in bladen en nog veel meer, willen niets anders dan mij laten geloven dat ik niet gelukkig ben en dat ik spullen nodig heb om gelukkig(er) te worden.

Er wordt mij verteld dat we de horeca nodig hebben om gelukkig te zijn, want dat is de plek waar we andere mensen ontmoeten. Wat als ik twee personen uitnodig om samen te eten? Ik kook of we koken samen en we genieten.

Het plezier dat de voorbereiding mij geeft. Het plezier van iets maken. Samen zijn. Het is nog steeds mogelijk en als er slechts enkele personen aanwezig zijn, worden de gesprekken dieper. Dat geeft me de kans om de band met vrienden aan te halen.

Zo voelde ik altijd de behoefte om op reis te gaan. Ik wilde geen vakantie in Nederland, want andere culturen, andere taal, dat geeft pas een vakantiegevoel. Toch?

Lopend op de Montferlandtoppenroute in de vroege ochtend, door de bossen, geeft mij een heerlijk gevoel. Ik neem het allemaal in me op – de kleuren, de aarde, de geuren – en geniet. Telkens is de omgeving weer anders. Dat zorgt ervoor dat ik me kan ontspannen en dat er rust in mijn hoofd ontstaat.

Eenvoudig leven

De afgelopen maanden is er veel veranderd in ons gezin, met name met betrekking tot hoe we werken. Dit betekende voor mij dat er ruimte ontstond om te koken voor ons gezin. Ook kookt mijn dochter af en toe nu. Het koken en samen eten is een rust- en geluksmoment op de dag geworden.

In de weekenden is er ruimte gekomen om te klussen – dingen verbeteren, repareren en dingen maken met mijn eigen handen. Ik geniet van het resultaat wanneer iets klaar is. Alles kan ik leren.

Op YouTube kreeg ik een aantal video’s te zien van mensen die hebben gekozen voor een eenvoudiger leven. Weg van de drukte, weg van de stad. Ze gingen terug naar de natuur, maken dingen zelf. Ze leven meer in en met de natuur. Ze hebben een klein huis met minder spullen.

Het is een wondere wereld waarin ik de schoonheid ontdek van een eenvoudig leven. Hieronder staan links naar een aantal kanalen die ik op dit moment volg op YouTube en die ervoor zorgen dat ik me meer bewust word van de voordelen van een eenvoudig leven.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.