Waarom vrouwen minder verdienen #boekencast afl 40

Waarom vrouwen minder verdienen sophie van gool

Sophie van Gool is een econoom met als missie de loonkloof te dichten.

Als consultant bij BCG omringd door mannen ontdekte ze dat het tegenviel hoe geaccepteerd vrouwen zijn in het bedrijf. Ze ging op onderzoek uit en ontdekte dat dit niet alleen bij BCG zo was maar in heel veel bedrijven. Zo ontdekte ze dat vrouwen eigenlijk altijd minder verdienen.

Ze deed een opleiding waar ze de opdracht kreeg om een bedrijf te starten. Ze verkocht haar eerste loonkloofonderzoek in Spanje en aansluitend in Nederland. Ze kwam met steeds meer vrouwen in gesprek en ontdekte dat de loonkloof overal is. Haar missie is om de loonkloof voor de vrouw te dichten en daarvoor schreef ze dit boek, om meer bekendheid te creëren voor het onderwerp in Nederland, omdat het ook hier is, waar we zelf vinden dat we vooruitstrevend zijn.

Het boek Waarom vrouwen minder verdienen bestaat uit 4 delen:

  1. Een korte geschiedenis
  2. De loonkloof
  3. Formele en informele macht 
  4. Hoe nu verder

Een korte geschiedenis

De echte bijdrage van de vrouw is veelal onbetaald. Sophie beschrijft het beeld dat we ontwikkeld hebben van de homo economicus, het bnp, en hoe Adam Smith in staat was om zo’n mannelijk beeld van de economie te geven, zonder vrouw en kinderen, maar goed verzorgd door zijn moeder.

Er komen steeds meer vrouwen op de arbeidsmarkt, maar vooral in deeltijd. De man blijft vooral voltijd werken. Vrouwen gaan meer werken, maar mannen gaan niet meer zorgen, dus kiest de vrouw vaak voor deeltijd werken.

De oplossing is een gelijke verdeling door:

  1. Gratis goede kinderopvang (ook genoemd door Beugelsdijk)
  2. Verlof voor vader of partner
  3. Een basisinkomen of zorgvergoeding (waardevol werk waarderen)

De loonkloof

In dit deel laat Sophie zien dat de kloof er is en veel meer impact heeft dan je denkt. Zo zijn vrouwen niet financieel onafhankelijk, als het partnerschap of huwelijk uit elkaar valt dan komt de vrouw financieel tekort. Doordat ze minder verdient is ook haar pensioen lager. Door de loonkloof verdient de vrouw veel minder over haar carrière, gemiddeld € 300.000 minder dan een man. Vaak worden de data net zo lang geduwd en gekneed tot het lijkt alsof er geen verschil is. CEO’s zijn terughoudend als het gaat om onderzoek, en denken dat er bij hun bedrijf geen probleem is.

De wet van Sullerot — ‘vrouwenberoepen’ betalen slechter. De waarde van een beroep daalt wanneer meer vrouwen in een bepaald vak terechtkomen (denk hierbij aan verdiepen als onderwijzer, arts, rechter, programmeur). Wanneer het een mannenberoep wordt dan stijgt het loon, zoals bijvoorbeeld is gebeurd bij programmeurs. Dit heeft niets met marktwerking te maken, want dan zouden vrouwen in het onderwijs en de zorg nu veel meer verdienen door de grote tekorten.

Vrouwen krijgen minder geld voor hetzelfde werk. Wanneer de vrouw een dag minder gaat werken, dan houdt ze vaak dezelfde verantwoordelijkheid en taken, maar krijgt ze minder betaald.

Zwangerschapsdiscriminatie — er wordt door de mannelijke manager gekeken of de vrouw nog zwanger kan/wil worden, en als dat zo is, krijgt ze minder kansen.

Oplossingen:

  1. Herwaardering van sectoren en betere beloning van vitale beroepen.
  2. Wetgeving: verplicht meten en rapporten van loonkloof — er mag geen ongelijke betaling zijn voor de wet, maar dat wordt niet gehandhaafd.
  3. Meer transparantie — deel welke salarissen er zijn in het bedrijf.
  4. Onderhandelen — leer onderhandelen en laat zien wat je verwachtingen zijn.
  5. Pay equity — de waarde van het werk.
  6. Pak zwangerschapsdiscriminatie aan — veel tips geeft ze hier

Formele en informele macht

uiteindelijk draait het allemaal om macht. Op veel plekken zijn mannen aan de macht. In de top van bedrijven en organisaties vind je allemaal mannen. Als er al vrouwen zijn dan vaak op posities waar ze minder macht hebben.
De bias is: we trekken mensen aan die op ons lijken. We zien mannen meer als leider, bij de vrouw wordt naar andere aspecten gekeken. Wanneer ze zich als leider gedraagt dan krijgt ze te maken met allerlei vooroordelen. De glazen klif voor vrouwen is er omdat vrouwen wanneer ze ontdekken dat ze (nog) niet voldoende bekwaam zijn eerder afhaken. Terwijl incompetente mannen blijven zitten.

Het vrouwenquotum waar zoveel aandacht voor is bij mannen, omdat ze het zien als een bedrijging, geldt alleen bij de RvC bij beursgenoteerde bedrijven (94 bedrijven in Nederland).

Informele macht met allerlei seksuele en racistische grapjes. Mansplaining of interrumperen door mannen wanneer een vrouw praat, in praatprogramma’s en in vergaderingen. Dit begint al heel vroeg in de opvoeding, wanneer het gaat over hoe we onze kinderen sturen in stoer en lief, en in slim en mooi.

Oplossing: inclusieve organisaties:

Valkuilen:

  1. Zeg dat je inclusiviteit belangrijk vindt, maar behandel het niet als prioriteit.
  2. Blijf hangen in bewustwording, veranker het niet in beleid.
  3. Richt je wel op diversiteit, maar niet op inclusie.

Oplossingen:

  1. Maak diversiteit en inclusie een strategische prioriteit.
  2. Reflecteer en realiseer je dat het niet vanzelf gaat.
  3. Laat mensen achter een scherm solliciteren (unaniem).
  4. Pas vacatureteksten aan.
  5. Selecteer gestructureerd.
  6. Zorg voor een heldere besluitvorming.
  7. Data en transparantie.
  8. Inclusieve cultuur.

Hoe nu verder?

In dit deel benoemt Sophie verschillende typetjes als hulpmiddel om te weten wat de beste actie is die je kunt ondernemen als vrouw:

  • De onwetende
  • De ontkenner
  • De lean in-evangelist
  • De boze mens
  • De feminist

Hier beschrijft ze wat jij kunt doen aan de hand van deze typetjes.

Boeken die we genoemd hebben

Het gesprek met Sophie van Gool in de ErnoHanninkShow 326 luister je op jouw voorkeursplatform.

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek over het boek Waarom vrouwen minder verdienen en wat we eraan kunnen doen van Sophie van Gool. Het onderwerp raakt ons beiden, waardoor we wat activistisch het boek en de oplossingen bespreken. Ontdek wat de drie belangrijkste oplossingen zijn die de meeste impact hebben.

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

  • De belangrijkste actie die vrouwen kunnen ondernemen voor verandering op dit onderwerp is protest.
  • Een staking door vrouwen in het hele land geeft sneller resultaat, leren de ervaringen in IJsland.
  • Door ervoor te zorgen dat vrouwen in de Kamer komen krijg je een betere verdeling van de macht.
  • Door het onderwerp op de agenda te zetten van jouw partij, krijgt het meer aandacht en kan regelgeving worden aangepast.
  • Dit onderwerp verdient aandacht in ieder bedrijf, want inclusie levert meer op. Tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten.
  • Een 50/50 verdeling van vrouwen en mannen in de top van bedrijven, organisaties en de politiek levert veel op.
  • Sophie van Gool heeft het in zich om vrouwen te mobiliseren tot protest.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/4nPGQgJC3b0

In deze aflevering hebben we het over het boek Waarom vrouwen minder verdienen, een enorm belangrijk onderwerp voor ondernemers. We vinden het een goed en waardevol boek, al denken we dat Van Gool bij de oplossingen de belangrijkste optie niet voldoende heeft benadrukt. Een boek waardevol voor iedere vrouw, en voor iedere man die vindt dat zijn vrouw en/of dochter meer verdient.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.