Dit boek van Hermann Simon beschrijft de nieuwe spelregels in de chinese eeuw. Het is de nieuwste opvolger van het boek dat we eerder bespraken Hidden Champions van de 21e eeuw. Gepubliceerd in mei 2021 in het Duits.
Het boek is bijgewerkt, zo zijn er enkele Hidden Champions te groot geworden om nog binnen de richtlijnen van een Hidden Champion te vallen en anderen zijn overgenomen. De richtlijnen zelf zijn ook aangepast in deze versie.
De nieuwe Hidden Champion voorwaarden:
- ze moet binnen de top 3 in de wereld vallen of No.1 op haar eigen continent,
- de omzet moet lager dan US$ 5 miljard zijn, en
- ze moet redelijk onbekend zijn bij het grote publiek.
Bij de vorige boekbespreking had ik de Nederlandse versie met allerlei Nederlandse voorbeelden. In dit boek vind je geen Nederlandse hidden champions, behalve een interessant stuk over de cluster rondom ASML.
Het boek besteed aandacht aan de ontwikkelingen in de VS en China, waarbij duidelijk is dat China hard werkt aan het uitbreiden van het aantal hidden champions. Simon-Kucher & Partners heeft een vestigingen in beide landen.
Het is wederom een interessant boek want Simon laat een aantal punten zien waar bedrijven op moeten letten in de toekomst om een hidden champion te blijven. Duurzaamheid krijgt aandacht in dit boek maar is geen conditie om een Hidden Champion te zijn. Het gaat ook in dit boek veel over groeien waarbij er meer aandacht is voor lokaal produceren met name in de VS en China omdat dit de markten zijn waarin Europese/Duitse bedrijven kunnen groeien.
Het boek kent 28 hoofdstukken waarvan de meeste kort zijn waardoor het leesbaar blijft en je eenvoudig een hoofdstuk leest.
Voor de Hidden Champions is export belangrijk, eerst nummer één worden in eigen land, dan op het continent om daarna wereldwijd uit te breiden. Naast de export van producten wordt er steeds meer geïnvesteerd in lokale productie. De pandamie heeft het belang van lokale productie verduidelijkt. Doordat de prijzen van transport stijgen wordt het ook aantrekkelijker voor bedrijven om in de belangrijkste markten China, VS en Europa op het continent te produceren.
China heeft huizenhoge ambities om hidden champions te bouwen. Opvallend vind ik de korte termijn waarin ze dit willen realiseren, terwijl de meeste hidden champions een lange geschiedenis hebben. Ze hebben de bedrijven opgebouwd met eigen financiering. China gebruikt hier veel meer externe financiering en gaat naar de beurs om sneller te groeien. In deze aflevering geet Tom zijn visie op dit onderwerp.
“China wants to create 1,000 Hidden Champions and plans to spend $1.3 billion on this project.”
via Hermann Simon
In het boek zie ik meer een versnelling van groei die Simon aanmoedigt met name door investeringen en kapitaal verkrijgen om te groeien. De traditionele manier om een hidden champion te worden door te groeien met eigen middelen lijkt niet snel genoeg te gaan. Wat ik juist zo bijzonder vind aan hidden champions, met name de Duitse, is het Rijnlandse gedachtegoed dat hier sterk vertegenwoordigt is. De bedrijven die aandacht hebben voor het welzijn van mensen en omgeving, waarbij vakmanschap, verbindingen en vertrouwen belangrijke kernwaarden zijn. Met deze versnelde groei heb ik het gevoel dat ten koste gaat van die kernwaarden.
Opvallend is dat Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland nog steeds de meeste Hidden Champions hebben. In absolute getallen hebben de VS en Japan meer hidden champions dan Oostenrijk en Zwitserland maar verhoudingsgewijs (aantal inwoners) veel minder.
Waar vakmanschap en R&D een belangrijke reden is voor de Duitse hidden champions, zie je dat China jier nu ook sterk op inzet en dat Chinese bedrijven steeds grotere ontwikkelafdelingen krijgen. Vele malen groter dan bedrijven in de VS en Europa. Het verschil met de hidden champions in bijvoorbeeld Duitsland is dat ze iets minder focus hebben, en de R&D breder is.
Chinese bedrijven worden steeds sterker in ontwikkeling en gaan eerder naar de beurs om geld op te halen zodat ze meer kunnen investeren in groei.
Simon benoemt ook de bedreigingen voor een deel van de Duitse hidden champions die bijvoorbeeld verbonden zijn met de verbrandingsmotor. Hele clusters van bedrijven in regio’s zoals in München (BWM), Wolfsburg (Volkswagen), Stuttgart (Mercedes-Bens) krijgen het lastig. Veel bedrijven zijn geconcentreerd op de verbrandingsmotor terwijl de autobedrijven meer inzetten op elektromotoren en accu’s.
Wat me verder opviel in het boek is dat de lange termijn horizon van Simon korter lijkt te worden, waar hij in vorige boeken 30 jaar vooruit keen in dit boek wil hij niet verder dan 10-15 jaar vooruit kijken.
Noot: de Engelstalige versie van dit boek verschijnt 21 mei 2022. Hidden Champions in the Chinese Century: Ascent and Transformation
Noot 2: We hebben het boek gekregen van Hermann Simon om te bespreken.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
- Focus op een niche en de ambitie om de beste te zijn in je branche.
- China zet stevig in om te groeien in het aantal Hidden Champions.
- Het hidden champion model blijft succesvol.
- Externe financiering om te versnellen in groei lijkt noodzakelijk om internationaal bij de top 3 uit te komen.
- Clusters rondom bepaalde technieken en kennis hebben een rijke geschiedenis waarbij oude kennis kan worden toegepast in nieuwe oplossingen.
- Bedrijven in Nederland kunnen profiteren door bij elkaar in de buurt te vestigen voor een verdieping van expertise en daarmee onderscheidend te worden in de wereld, Rotterdam (mainport), Eindhoven (breinpoort), Arnhem (mode) en Wageningen (voeding) zijn goede voorbeelden.
- Scholen kunnen in die clusters beter focussen en daarmee aantrekkingskracht voor jongeren vormen.
- Hidden Champions van de 21e eeuw #boekencast afl 25
- De machine #boekencast afl 41
- Artikelen over ASML in het FD