Mijn drie woorden voor 2024 #my3words

My3Words

Deze drie woorden voor het jaar geven mij duiding en verwoorden de richting en energie voor dat jaar. Deze drie woorden helpen me bij besluiten. Daarvoor stel ik de vraag: past het besluit waar ik voor sta bij mijn focus en missie?

Het idee achter deze drie woorden voor het jaar heb ik van Chris Brogan.

Waar gaat #My3Words over?

The My Three Words idea is simple. Choose 3 words (not 1, not 4) that will help guide your choices and actions day to day. Think of them as lighthouses. “Should I say yes to this project?” “Well, does this align with my three words?”

Chris Brogan
MY3Words Photo by Tony Hand on Unsplash

Hoe kom ik tot deze drie woorden? Door terug te blikken op 2023 en vooruit te kijken naar de lange termijn (30 jaar) en hoe ik daar het komende jaar aan kan bijdragen.

Mijn blik op de lange termijn bestaat uit drie onderdelen:

 1. Waar doe ik het allemaal voor? Het terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid.
 2. Een belangrijk hulpmiddel zijn de Inner Development Goals (IDGs).
 3. Met mijn expertise op het gebied van besluitvorming help ik ondernemers om lange termijn doelen sneller te realiseren. Mijn expertise gebruik ik als sparring- en accountability-partner bij ondernemers die groeien in duurzame positieve impact.

Tips voor de keuze van je drie woorden van Chris:

 • Maak er geen zin van. “Publiceer een boek” is een slechte keuze. “Een” is verspilde energie.
 • Probeer de woorden actiegericht te maken. “Uitbreiden” is beter dan “groter”.
 • Hoe toepasbaarder het woord is, hoe beter. Deze woorden moeten je kompas zijn.
 • Blijf het hele jaar bij de drie woorden.
 • Gebruik gewone woorden, geen diepzinnige.
 • De woorden hoeven voor niemand iets te betekenen behalve voor jou. Maak je geen zorgen over hoe je ze uit kunt leggen aan anderen.

De drie woorden voor 2024

Inner development

 • De Inner Development Goals (IDGs) verspreiden, met name in Nederland met de IDG HUB Achterhoek, IDG Nederland en IDG Learning & Development netwerk. Mensen helpen om een hub te staren en evenementen organiseren. Presentaties en workshops geven over de IDGs
 • IDG practitioners ondersteunen zoals met het Global IDG practitioners network, maandelijks online bijeenkomsten organiseren. Vragen beantwoorden.
 • Ondernemers en leiders helpen bij de innerlijke ontwikkeling van zichzelf en hun team. In het bijzonder om een inner kompas, een lange termijn visie en kritisch denken te stimuleren. Vooral als business coach en accountability partner en via de Better Leaders community.
 • De ontwikkeling van mijzelf op de 23 vaardigheden uit de Inner Development Goals. De Inner Development Habits gebruiken om bewust te werken aan de ontwikkeling van de vaardigheden uit het IDGs raamwerk. Zodat ik kan bijdragen en het belangrijkste werk verrichten en niet bevries door alle ellende in de wereld.

Gelijkwaardigheid

 • Terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid, met name armoede en biodiversiteit. Gelijke kansen creëren voor levende wezens om uit de benarde situatie te komen.
 • De belangrijkste behoeften in de maatschappij gezamenlijk goed organiseren zoals onderwijs, zorg, wonen, en vervoer. Hiervoor is het nodig dat de vermogens beter verdelen in de maatschappij, zie limitarisme.
 • Streven naar welzijn voor iedereen, in plaats van welvaart voor een deel van de mensen.
 • Hiervoor gebruik ik onder andere de podcast door kennis van experts te delen en meer over bovengenoemde onderwerpen te leren. Boeken lezen en bespreken in de Ondernemers Boekencast. Artikelen publiceren en dit samenbrengen in een boek.

Conversaties

 • Organiseren van conversaties. Samenbrengen van verschillende mensen en experts om met elkaar in gesprek te gaan over lastige onderwerpen zoals voorbij het kapitalisme, extractie, technologie, kolonialisme, klimaat, armoede, ongelijkheid en meer.
 • Leren van elkaar. Je eigen besluitvorming verbeteren met inzichten van anderen.
 • Mensen samenbrengen in plaats van uit elkaar drijven.
 • Verschillende lagen uit de samenleving samenbrengen en van elkaar leren.

Overzicht van mijn drie woorden van eerdere jaren:

Jouw beurt

Deel jouw #my3words ideeën via Bluesky, Mastodon, LinkedIn of waar dan ook. Deel het want het is leuk om de drie woorden en de betekenis van anderen te lezen. Het is mooi en geeft energie om te zien hoe we gezamenlijk werken aan een betere toekomst.

Schrijf jouw drie woorden voor 2024 op en deel ze eventueel met de hashtag #my3words. Zodat we kunnen leren van elkaar. Oké?

Credit: Foto van Tony Hand via Unsplash

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *