Mijn drie woorden voor 2022 #mythreewords

Deze drie woorden voor het jaar geven mij duiding en verwoorden de richting en energie voor dat jaar. Deze drie woorden helpen me bij besluiten. Daarvoor stel ik de vraag: past het besluit waar ik voor sta bij mijn focus en missie?

Het idee achter deze drie woorden voor het jaar heb ik van Chris Brogan.

The My Three Words idea is simple. Choose 3 words (not 1, not 4) that will help guide your choices and actions day to day. Think of them as lighthouses. “Should I say yes to this project?” “Well, does this align with my three words?”

Chris Brogan

Hoe kom ik tot deze drie woorden? Door terug te blikken op 2021 en vooruit te kijken naar de lange termijn (30 jaar) en hoe ik daar het komende jaar in kan bijdragen.

Mijn blik op de lange termijn bestaat uit drie onderdelen:

 1. Waar doe ik het allemaal voor? Het terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid.
 2. Een belangrijk hulpmiddel hierin is dat we van het Anglo-Amerikaanse denken naar het Nieuw Europees organiseren verschuiven. Dit doe ik samen met Jaap Jan Brouwer en Pieter van Osch.
 3. Met mijn expertise op het gebied van besluitvorming help ik ondernemers om impactbesluiten te nemen. Mijn expertise gebruik ik als sparring- en accountability-partner bij klanten.

Tips voor de keuze van je drie woorden van Chris:

 • Maak er geen zin van. “Publiceer een boek” is een slechte keuze. “Een” is verspilde energie.
 • Probeer de woorden actiegericht te maken. “Uitbreiden” is beter dan “groter”.
 • Hoe toepasbaarder het woord is, hoe beter. Deze woorden moeten je kompas zijn.
 • Blijf het hele jaar bij de drie woorden.
 • Gebruik gewone woorden, geen diepzinnige.
 • De woorden hoeven voor niemand iets te betekenen behalve voor jou. Maak je geen zorgen over hoe je ze uit kunt leggen aan anderen.

Mijn drie woorden voor 2022

De informatie van hierboven heb ik gebruikt om mijn richting voor 2022 met deze drie woorden uit te zetten:

 • verminderen;
 • samenwerken;
 • ontwikkelen.

Hieronder leg ik kort uit wat deze drie woorden voor mij betekenen dit jaar.

Verminderen

Het onderwerp waar ik me de komende 30 jaar aan wil geven is het terugdringen van de sociale en ecologische ongelijkheid. De eerste jaren betekent dit voor mij vooral dat ik me verdiep in het onderwerp door te lezen en te leren van experts. Ontdekken wat er al is en de inzichten delen met klanten, zodat zij als ondernemer hier aandacht aan schenken.

Verminderen heeft verschillende uitvoeringen voor mij, zoals:

 • Focus. Na het lezen van o.a. 4000 weken van Oliver Burkeman realiseerde ik me dat ik beter werk aan één onderwerp en me daar volledig aan geef. Ik moet focussen op het onderwerp waar ik het verschil in wil maken en me niet bezighouden met wat anderen daarvan vinden. Vandaar dat ik de rest van mijn leven wil geven aan het onderwerp dat ik het belangrijkst vind, het terugdringen van sociale en ecologische ongelijkheid.
 • Minder is meer. De afgelopen jaren heb ik gezien dat de Anglo-Amerikaanse denkwijze niet goed is voor de omgeving en de mens. De focus van bedrijven die werken volgens deze denkwijze op altijd harder groeien en meer winst voor de aandeelhouders, verergert de sociale en ecologische ongelijkheid. Het Nieuw Europees ondernemen op basis van het Rijnlandse gedachtegoed past veel beter voor een gelijkwaardige toekomst en het milieu.
 • Minder (nieuwe) spullen. Afgelopen jaar hebben experts als Babette Porcelijn me laten zien dat iedereen een rol kan spelen in een verbetering van het milieu. Minder nieuwe spullen kopen is een belangrijke factor in het terugbrengen van mijn eigen verborgen negatieve impact. Vandaar dat ik blijf vasthouden aan zo min mogelijk spullen en minder nieuwe spullen ga kopen.
 • Ik wil mijn negatieve impact verminderen en mijn duurzame positieve impact vergroten.

Samenwerken

In 2020 is de samenwerking voorzichtig gestart met Pieter van Osch en Tom van der Lubbe en in 2021 is ze verder uitgebreid met Jaap Jan Brouwer. In 2022 gaan deze samenwerkingen meer aandacht krijgen. De verandering van mijn bedrijfsnaam naar Decide for Impact is een stap in die richting; geen persoonlijk merk meer, maar een merk waar anderen makkelijker bij kunnen aansluiten en aan kunnen deelnemen.

De samenwerking bevindt zich nog in de tussentijd. We werkten eerst afzonderlijk en gaan steeds meer samenwerken, dat vraagt aanpassingen van mij. In deze tussentijd zijn we op zoek naar de juiste vorm en uitvoering.

Samenwerken betekent voor mij ook meer aandacht voor de mensen in mijn netwerk. Liever persoonlijke aandacht voor een kleine groep mensen, zodat we elkaar kunnen versterken, dan zenden naar een zo groot mogelijke groep, zonder dat mensen echt actie ondernemen.

Ontwikkelen

Het samenwerken met de mensen in mijn omgeving ga ik meer aandacht geven. Dit vraagt een ontwikkeling van mij, ik moet een werkwijze opzetten waardoor ik consistenter aandacht schenk en vragen stel om te ontdekken waar mensen mee bezig zijn. Het ontwikkelen van relaties.

Het ontwikkelen van klanten en hun team als sparring- en accountability partner. Hierbij spar ik met de ondernemers, onder andere over de besluiten waar ze voor staan.

Het ontwikkelen van de duurzame positieve impact die ik heb.

Het ontwikkelen van mijn kennis door gesprekken met experts, boeken lezen en vragen stellen.

Het ontwikkelen van mijn expertise op het gebied van besluiten. Ik wil blijven leren van andere experts en blijven onderzoeken. Ik wil mijn verworven kennis toepassen in mijn eigen omgeving en onderzoeken met klanten.

Gezondheid ontwikkelen. Het komend jaar wil ik verder groeien als scheidsrechter, langere afstanden lopen en meer op trails. Het doel is om dit jaar een 50km-afstand te lopen, van Doetinchem naar Haaksbergen en door te gaan met meer plantaardig eten en minder bewerkte voeding eten.

Overzicht van mijn drie wooren van eerdere jaren:

Jouw drie woorden

Schrijf jouw drie woorden voor 2022 op en deel ze eventueel met de hashtag #my3words. Zodat we kunnen leren van elkaar. Oké?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.