Mijn drie woorden voor 2021 #mythreewords

De drie woorden geven duiding. Ze helpen bij keuzes waar ik voor sta. Past iets bij wat ik dit jaar ga doen? 

Het idee achter deze drie woorden voor het jaar heb ik van Chris Brogan.

The My Three Words idea is simple. Choose 3 words (not 1, not 4) that will help guide your choices and actions day to day. Think of them as lighthouses. “Should I say yes to this project?” “Well, does this align with my three words?”

Chris Brogan

Hoe ik hiertoe kom? Door terug te blikken op 2020 en vooruit te kijken, in het bijzonder naar het komende jaar. Dit heb ik gedaan met allerlei vragen in het document Het jaar dat voor je ligt, je downloadt het gratis op yearcompass.com.

Tips voor het opzetten van de drie woorden van Chris:

  • Maak er geen zin van. “Publiceer een boek” is een slechte keuze. “Een” is verspilde energie.
  • Probeer de woorden actiegericht te maken. “Uitbreiden” is beter dan “groter”.
  • Hoe toepasbaarder het woord is, hoe beter. Deze woorden moeten je kompas zijn.
  • Blijf het hele jaar bij de 3 woorden.
  • Gebruik gewone woorden, geen diepzinnige.
  • De woorden hoeven voor niemand iets te betekenen behalve voor jou. Maak je geen zorgen over hoe je ze uit kunt leggen aan anderen.

Mijn drie woorden van 2021

Bewegen

Meer bewegen betekent voor mij fysiek en mentaal meer bewegen.

Fysiek: ik ga meer kilometers maken om dit jaar ten minste één keer een marathon en een ultramarathon (50km) te lopen. Hiermee ben ik in de laatste twee maanden van 2020 al voorzichtig begonnen. Mijn doel voor dit jaar is 2021 kilometers lopen, in 2020 liep ik er 1900. Dus 40km gemiddeld per week.

Ik wil drie keer per week hardlopen en de andere dagen meer wandelen dan afgelopen jaar. Er zaten veel pieken en dalen in 2020, dagen van 2.000 en dagen van 20.000 stappen. Het komende jaar ga ik naast langere afstanden hardlopen meer wandelen op de andere dagen. Wandelen is goed voor me.

De tijd waarin er geen wedstrijden worden gevoetbald en ik dus niet als scheidsrechter op het veld sta vul ik in met trailrunning en langere afstanden lopen in een rustig tempo. Wanneer het fluiten weer meer ruimte krijgt door bijvoorbeeld vaccinatie, komt er weer meer aandacht voor de korte versnellingen.

Mentaal bewegen betekent voor mij meer meebewegen in gesprekken in plaats van uitgaan van mijn positie. Dit is gekoppeld aan de andere twee woorden, maar dat ga je verderop in dit artikel zien.

In een reactie op LinkedIn kreeg ik van Job van Dijk de volgende tip over beweging:

Groeien

De groei van mijn bedrijf is de afgelopen jaren wat naar de achtergrond geschoven. Ik heb geen focus op cijfers en getallen voor de acties die ik te doen heb. Dat gaat dit jaar niet veranderen, maar wat ik zeker ga doen, is groeien in het aantal ondernemers die ik help bij betere beslissingen voor een duurzaam bedrijf.

In 2020 heb ik de producten opgezet die passen bij de huidige tijd en die ook duurzaam zijn. Ik ben bezig met groepen met ondernemers en met de combinatie van accountability en de coaching bij betere beslissingen. Dit jaar ga ik dit met ervaringen van afgelopen jaar zeker uitbouwen.

Ik wil ook groei in bereik. Meer mensen gaan de dingen lezen en beluisteren die ik publiceer. Alleen al de samenwerking met Tom van der Lubbe die ik in 2020 ben gestart gaat me hierbij helpen.

Daarnaast wil ik groei in samenwerking. Met een aantal ondernemers ben ik een samenwerking gestart in 2020, en dit jaar ga ik die verder uitbouwen en hier aandacht aan schenken.

Luisteren

Ik wil nog meer luisteren naar de klanten in mijn coaching. Beter luisteren tijdens de gesprekken voor de podcast. Goede vragen stellen en de gesprekken goed voorbereiden, zodat ik alle ruimte heb om te luisteren.

Ik wil beter luisteren naar de contacten in mijn netwerk door contact te houden en met mensen te bellen. Ik ga ze vragen stellen over hoe het met ze gaat en luisteren.

Ik wil luisteren naar experts op het gebied van beslissingen door boeken te lezen. Het komende jaar ga ik door de boekencast weer veel lezen. Daarnaast heb ik een overzicht gemaakt van boeken die gaan over verschillende soorten beslissingen. In 2020 las ik ruim 50 boeken, dit jaar ga ik uit van een vergelijkbaar aantal. Een boek per week gemiddeld.

Ik wil ook luisteren naar mijn partner, gezin en anderen. Hoe gaan zij om met de onzekerheden en onduidelijkheden? Ik ga veel meer vragen stellen.

De onderwerpen waar ik mij in 2021 in wil ontwikkelen zijn:

  1. Beter leren schrijven (groei in bereik en mentaal bewegen)
  2. Beter leren luisteren
  3. Minder spullen (bewustwording)

Hier ga ik hulp bij zoeken van experts op dit gebied, met lezen en coaching.

Overzicht van eerdere jaren:

Jouw drie woorden

Deel jouw #my3words-ideeën op Twitter, LinkedIn, Instagram, Facebook, waar dan ook. Verspreid ze. Gebruik de hashtag, zodat we deze allemaal kunnen vinden. Oke?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.