Met deze 8 technieken word je beter

Wil jij veranderen hoe je werkt? Wil je minder drukte ervaren, op tijd zijn voor afspraken en binnen een dag reageren op e-mails van klanten? Wil je de acties die al tijden op je to-do lijst staan nu oppakken? Lees dan verder hoe je beter wordt en meer impact hebt als ondernemer.

Dit artikel is gebaseerd op het boek van prof. Katy Milkman, How to Change. In dit boek geeft ze ideeën voor hoe je iedere dag 1% beter wordt op basis van verschillende onderzoeken. De resultaten uit deze onderzoeken laten zien dat het niet ingewikkeld is om te verbeteren als je maar weet wat je moet doen, want regelmatig is wat je moet doen niet wat je verwacht. 

De uitkomsten beschreven in het boek kunnen je helpen om op een breed vlak beter te worden als ondernemer en als mens.

 1. Beginnen
 2. Impulsiviteit
 3. Uitstelgedrag
 4. Vergeetachtigheid
 5. Luiheid
 6. Zelfvertrouwen
 7. Conformeren
 8. Voorgoed veranderen

Beginnen

“Ik heb geen voornemens voor het nieuwe jaar,”was mijn vaste uitspraak. Mijn gedachte hierbij was dat je niet hoeft te wachten tot 1 januari om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Ik was meer van het idee: waarom wachten? Begin nu. Totdat ik leerde van de onderzoeken die aantoonden dat het starten van een nieuwe gewoonte op een speciale dag helpt om werkelijk te beginnen met de verandering. Het voelt als een nieuw begin, zegt Katy.

“people instinctively gravitate toward moments that feel like fresh starts when they want to make change happen.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 18)

Door je voor te nemen met iets nieuws te beginnen op moment zoals je verjaardag, de eerste dag van de lente, de eerste dag van het kwartaal of de eerste dag van het nieuwe jaar geeft je jezelf meer kans om het vol te houden.

Je kent vast het beeld van sportscholen die vol zitten in januari en waar het na de eerste paar weken alweer rustiger wordt. Dat is de ene kant. De andere kant is dat mensen die kiezen voor een herkenbaar moment om te beginnen beter voorbereid zijn en hun gewoonte daardoor langer volhoude.

“We’re more likely to pursue change on dates that feel like new beginnings because these moments help us overcome a common obstacle to goal initiation: the sense that we’ve failed before and will, thus, fail again. This explains why every Monday, I’m sure the week ahead will be more productive than the last, and why so many of my friends set resolutions not just at New Year’s but on their birthdays, too. These new beginnings can also lead us to pause, reflect, and think about the bigger picture, which makes us more likely to consider trying to make a change.”

Milkman, Katy. How to Change (pp. 22-23)

Starten op de eerste dag van het nieuwe jaar heeft dus een voordeel wanneer je jezelf wilt verbeteren met een nieuwe gewoonte. 

Wil jij het nieuwe jaar starten met voorkomen dat je iedere dag weer in de waan van de dag werkt? Wil je niet meer regelmatig net te laat komen bij afspraken? Wil je op tijd reageren op de e-mails van klanten en aanvragen? Doe dan mee met deze nieuwe start en versla de waan van de dag vanaf 1 januari 2022. Wil je hier meer over weten? Vraag dan een intake aan voor het programma Versla de waan van de dag.

Impulsiviteit

Een belangrijke drempel om met een nieuwe gewoonte te beginnen is dat het resultaat pas op lange termijn merkbaar is. Blijven hangen in je comfortzone en nog even door social media scrollen in plaats van bellen met iemand uit je netwerk of tv kijken in plaats van een boek lezen om je te verdiepen in een onderwerp dat je belangrijk of interessant vindt, geeft direct een goed gevoel in plaats resultaat op termijn.

Je weet dat het beter is om een taak uit te voeren in je focusblok, maar je opent eerst nog de inbox om te kijken of er nog een nieuw bericht is binnengekomen. Dit is iets waar we allemaal last van hebben. Voordat je het weet is de dag voorbij en heb je die actie niet gedaan. Het bijzondere is dat we optimistisch zijn voor de volgende dag en verwachten dat het dan wel lukt, zonder iets te veranderen aan onze werkwijze. We geloven dat we een sterke discipline hebben; al was die vandaag niet zo sterk, morgen gaat het beslist beter. Dat denken we ’s avonds, maar we veranderen niets aan ons gedrag.

Door de langetermijndoelen op korte termijn leuker te maken verhelp je deze zelfoverschatting. Dit kun je doen door een beloning te koppelen aan iets wat je beslist wilt doen.

Deze vorm van beloning is goed te gebruiken voor je team.

“The volunteers who received recognition for their efforts were 20 percent more likely to volunteer for Wikipedia again in the following month than those of equal caliber who earned no praise for their work. And, amazingly, this gap in engagement had remarkable staying power—the volunteers who earned symbolic awards were 13 percent more likely than others to be active on Wikipedia a year later.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 52).

Uitstelgedrag

Er staan een aantal doelen op mijn lijst waar ik maar niet aan begin. Telkens is er iets anders wat er tussendoor komt of dat ik voorrang geef. Zo is er een pagina in mijn website die opnieuw moet worden opgezet, want ik moet iets verwijderen en dat lukt nu niet. Doordat ik denk dat het een enorme klus is stel ik het uit en dat doe ik nu al meer dan een jaar.

Soms gebruik ik mijn mastermindoverleg om iets op mijn agenda te zetten wat ik al lang af had willen hebben. Dit geeft me een verplichting richting de andere ondernemers in de mastermind, waardoor de kans dat ik het doe aanzienlijk is vergroot. Ze noemen dit ‘commitment devices’, bevestigingshulpmiddelen.

Er zijn bijvoorbeeld ‘cash commitment devices’, die je helpen om iets wat je al lang uitstelt nu echt te gaan doen. Zo kun je afspreken met een kennis dat je die persoon EUR 250 geeft wanneer je jouw doel niet voor een bepaalde datum hebt gerealiseerd. Er zijn zelfs online diensten waarbij je kunt instellen dat je geld naar een doel gaat waar je een hekel aan hebt, zodat het dubbel zo vervelend voelt wanneer je het doel niet behaalt en je dus extra gemotiveerd bent. Wanneer het doel echt lastig voor je is verhoog je het bedrag aanzienlijk, zodat het pijn doet wanneer je het niet op tijd realiseert (denk aan EUR 15.000).

Wanneer dit je te ver gaat is er een andere oplossing voor je, een uitgeschreven belofte met daaronder je handtekening die je zichtbaar voor iedereen ophangt. Zo kun je bijvoorbeeld de belofte opschrijven en ondertekenen dat je alleen een bepaalde klant accepteert, wanneer je nu niet zo streng bent met betrekking tot je eigen focus op de juist klant. Wanneer je wat slordig bent in het snel reageren op vragen van klanten, kun je een belofte opschrijven en zichtbaar voor klanten ophangen, dat wanneer je niet binnen 24 uur reageert, je ze EUR 250 betaalt.

Zo heb ik een belofte gemaakt dat ik iedere dag van 10-12 uur werk in mijn focusblok (met een ontsnapping waarover ik zo meer vertel). Daarvoor heb ik mijn agenda ingericht en het hulpmiddel dat ik gebruik om afspraken in te plannen heb ik zo opgezet dat mensen afspraken kunnen plannen in bepaalde blokken. Deze wetenschappelijk bewezen techniek gebruik ik ook met de mensen in het ‘Versla de waan van de dag’-programma. Je krijgt de uitgewerkte verplichting van mij, die onderteken je en hang je in je kantoor op.

In het programma van Holacracy zoals van Diederick Janse werkt het ook zo. Het programma begint met de ondertekening van de verplichting dat de ondernemer niet meer de directeur is. Dit is een ceremonie met het gehele team. Deze openbare verplichting helpt je om niet terug te vallen in oude gewoontes.

“a wide range of costs we can impose on ourselves, or that others can impose on us, to help us achieve our goals. These range from soft penalties, such as announcing our goals or deadlines publicly so we’ll suffer humiliation if we miss them, to hard penalties, such as having to hand over cash should we fail. There are also soft restrictions we can self-impose, such as eating from a smaller plate or using a piggy bank, and hard restrictions, such as putting our money in a locked savings account or accepting gym-only access to your iPod.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 78)

Wat Katy niet begrijpt is dat, ondanks dat deze tactieken goed werken, ze door weinig mensen gebruikt worden. De meeste mensen vinden de zachte beloftes aantrekkelijker dan de harde beloftes, terwijl ze echte motivatie missen en daardoor substantieel minder effectief zijn.

Het is duidelijk dat mensen hulp kunnen gebruiken bij het bereiken van hun meest uitdagende doelen, terwijl ze zelden gebruikmaken van deze effectieve tactieken. Ik realiseer me dat ik zelf ook eenvoudig stappen kan zetten om mijn doelen te bereiken. Dit komt doordat ik me de waarde van deze stappen nooit goed gerealiseerd heb en het spannend vind om een echte harde belofte aan te gaan. Wie kan me hierbij helpen?

Overigens gebruik ik de tactieken die Katy noemt op sommige vlakken wel: zo heb ik het gebruik van bepaalde apps op mijn telefoon en tablet beperkt, evenals de tijden dat ik telefoon kan gebruiken. Zie het artikel Meer gedaan krijgen met deze gewoonte voor meer informatie over hoe ik dat doe. 

Vergeetachtigheid

In sommige gevallen is het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte lastig omdat ik het vergeet. Het zit nog niet in mijn systeem. Ik begin de dag met een vast ritme; wanneer ik iets nieuws toevoeg dan moet ik extra acties ondernemen om het niet te vergeten. Herken je dit? Wat ik dan doe is de spullen klaarleggen de dag ervoor of op een specifieke plek neerleggen zodat ik ze niet kan missen.

Regelmatig leg ik ’s avonds het boek dat ik aan het lezen ben en mijn boekjes voor reflectie klaar om de volgende ochtend mijn dag hiermee te beginnen. Zo vergroot ik de kans dat ik dit niet vergeet en met social media of mijn inbox begin. Door een plan uit te werken op basis van aanwijzingen is de kans groot dat je het niet vergeet. Deze voorbereiding draagt ook bij aan het beter onthouden.

Voor nog meer succes kies je voor aanwijzingen die opvallend zijn. Volgens Angela Duckworth (o.a. van het boek De grit factor) is het gebruik van aanwijzingen (cues) het belangrijkste hulpmiddel om gewoontes aan te leren.

“Angela pointed out that in addition to reducing forgetting and short-circuiting the need to think about what you’ll do in the moment, planning forces you to break big goals into bite-size chunks. This turns out to be really important to making progress on ambitious projects”

Milkman, Katy. How to Change (pp. 109-110)

Wanneer je voor alle doelen op je to-do lijst-dit soort uitgewerkte plannen zou maken is de kans groot dat niets lukt. Het is beter om kieskeurig te zijn en prioriteit aan te brengen. Kies niet meer dan twee, het liefst één, gewoonte die je wilt veranderen, of doel dat je wilt bereiken. De kans op succes neemt hiermee aanzienlijk toe.

Voor succes met de aanwijzingen schrijf je op: 

 1. Hoe ga je het doen? 
 2. Wanneer ga je het doen? 
 3. Waar ga je het doen? 

Kies aanwijzingen die ongewoon zijn. Deze techniek heeft bijvoorbeeld de opkomst voor de griepprik en stemmen aanzienlijk verhoogd. Het werkt.

Bij lastige doelen is het goed om een controlelijst te maken. Een lijst met alle onderdelen die je moet doen en iedere keer weer afstreept. Het is niet voor niets dat piloten en chirurgen met een controlelijst werken. Het verlaagt de kans op fouten.

Luiheid

Een beetje lui zijn is een goede eigenschap, het geeft rust en ruimte voor reflectie. Al zijn er momenten waarop ik minder lui wil zijn. Een klein duwtje in de rug zou me dan goed helpen. 

Een gewoonte, een taak doen op dezelfde manier, iedere keer weer, betekent dat je net zo lang oefent tot het vanzelf gaat. Telkens weer oefenen totdat je niet meer hoeft na te denken over de handelingen. Dit betekent dat je geen bewuste beslissingen meer neemt voor deze handeling.

“In an ideal world, you would also put good decisions on autopilot. Once a good habit is successfully ingrained in your life, wise decisions become mindless.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 128)

Dit werkt goed in een stabiele omgeving. Wanneer je iedere dinsdag en donderdag gaat trainen omdat je dit gezamenlijk doet en met anderen hebt afgesproken wordt plotseling een stuk lastiger wanneer bijvoorbeeld om de verspreiding van corona te verminderen wordt bepaald dat je niet meer gezamenlijk mag trainen. Daarmee vielen op dat moment mijn gewoonte en duwtjes in de rug weg en werd het een stuk lastiger om me vast te houden aan het trainingsritme. Het kostte een paar weken om weer op gang te komen.

In de boeken van Charles Duhigg, The Power of Habit en James Clear, Atomic Habits, leer je over de kracht van gewoontes. Van het boek Good Habits, Bad Habits van Wendy Wood leerde ik over de slechte en goede gewoontes.

In deze coronaperiode heb ik weer ervaren dat een gewoonte handig is, maar dat enige flexibiliteit in de uitvoering de kans op succes vergroot en ik met flexibiliteit in het ritme blijf van trainen. Het hoeft niet per se in de avond maar kan ook overdag; na een bezoek aan een klant in Lage Vuursche ben ik bijvoorbeeld gaan hardlopen in de prachtige omgeving.

De methode van Seinfeld helpt ook om een bepaald doel te ontwikkelen door iets iedere dag te doen. Lees Verbreek de ketting niet – Jerry Seinfeld-methode.

Zelfvertrouwen

Dit hoofdstuk was een verrassing voor me. Het voelde wat tegenstrijdig maar hoe verder ik kwam in het boek van Katy des te meer ik een betere manier zag.

Als sparringpartner geef ik ondernemers regelmatig ideeën en suggesties voor alternatieve routes en oplossingen. Wanneer ik iemand zie worstelen en mogelijke verbeteringen zie, dan kan ik heel goed aanwijzingen geven voor hoe ze iets kunnen veranderen. Wanneer ik naar een scheidsrechter kijk bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd en punten van verbetering zie, dan geef ik deze graag. Ik vraag eerst of ze mijn aanwijzingen willen ontvangen en dan noem ik één of twee dingen die ze kunnen verbeteren.

Uit de onderzoeken van Katy is duidelijk geworden dat dit soort (ongevraagd) advies vooral een negatief effect heeft op het zelfvertrouwen van de ander. 

“what if the problem isn’t ignorance but confidence—and our unsolicited wisdom isn’t making things better but worse?”

Milkman, Katy. How to Change (p. 149)

Door mijn advies kan ik onbewust zeggen dat de ander niet goed genoeg is en dat ze het alleen niet redt. Terwijl het eenvoudig is om te draaien ontdekte Katy. Door deze mensen te vragen welk advies zij zouden geven aan anderen, schiet het zelfvertrouwen omhoog en gaan ze zelf ook meer handelen volgens hun eigen advies. Want als je het advies geeft aan een ander is het vreemd dat je jezelf er niet aan zou houden.

Dus ik kan jou het beste vragen: wat zou jouw advies zijn voor iemand die een nieuwe goede gewoonte wil ontwikkelen? 

Doordat advies geven ons zelfvertrouwen vergroot, helpt het advies jezelf het beste.

Daarnaast helpt het om als ondernemer onderdeel te zijn van een mastermind. Een plek waar je andere ondernemers om hulp kunt vragen en advies kunt geven op basis van je eigen ervaring. Een goede mastermind versterkt je zelfvertrouwen.

Je kan dit ook zelf doen, door een moment van rust te nemen en de vraag te stellen: als een vriend met deze uitdaging zit wat zou dan mijn advies zijn?

Conformeren

Uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat je in je gedrag wordt beïnvloed door de mensen om je heen. Zit je in een groep met ondernemers die allemaal hard willen groeien, dan heb jij waarschijnlijk ook groeiplannen. Ben je omringd door ondernemers die willen groeien in impact, dan zie je waarschjnlijk ook steeds meer impact in jouw bedrijf terugkomen.

Wil je gezonder eten? Omring je dan met mensen die heel bewust met voeding omgaan. Wil je meer bewegen? Sluit je aan bij een groep met een vaste trainingsavond en fiets samen naar de sportclub. 

Tijdens onze trip naar New York met de mastermind zag ik van een andere ondernemer dat het veel eenvoudiger was dan ik dacht om bewust minder koolhydraten te eten, door de juiste vragen te stellen in een restaurant bijvoorbeeld. Door haar gedrag te kopiëren kon ik gemakkelijk stappen zetten. Door mensen op Twitter te volgen die vegan eten, zie ik meer voorbeelden van hoe ik vegan kan koken.

Sinds 2010 maak ik deel uit van een of meerdere masterminds en werk ik samen met ondernemers. Zij helpen mij om aandacht te schenken aan de onderwerpen die ik gemakkelijk voor mijzelf negeer. Ze ondernemen op een bepaalde manier waar ik weer onderdelen van kopieer voor mijn bedrijf, alleen al door regelmatig met ze te ontmoeten.

Door onderdeel te zijn van groepen die het gedrag vertonen dat ik graag wil aanleren, gaat dit bijna als vanzelf. Als mens wil ik me graag conformeren aan de groep om zo onderdeel te zijn van de groep.

“​When we’re unsure of ourselves, a powerful way the people around us can help boost our capacity and confidence is by showing us what’s possible. Often, in fact, we’re more influenced by observation than by advice.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 177)

Het is belangrijk dat je hiervoor een groep kiest van mensen die niet te ver van je af staan. Anders reageert ons brein met minder zelfvertrouwen, met de gedachte “dat kan ik niet halen” en motiveert het niet. ​

“describing others’ accomplishments is an effective motivator only when their achievements feel like something we can emulate fairly quickly.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 185) 

Voorgoed veranderen

Het lijkt voldoende om bovenstaande tips tijdelijk te gebruiken om jezelf te verbeteren. Na 66 dagen is een handeling gemiddeld genomen een gewoonte, maar gewoontes moet je onderhouden. Wanneer mensen de hulpmiddelen weer loslaten omdat ze het gevoel hebben dat ze hebben gewerkt, vallen ze snel terug, laat Katy zien met verschillende onderzoeken.

Wil je voorgoed veranderen, dan is het belangrijk dat je vasthoudt aan de werkwijze die voor je werkt. Zo blijf ik vasthouden aan mijn ritme om iedere dag te schrijven door mijn bureau er ’s avonds op voor te bereiden (cues). Zo blijf ik van de telefoon af door de meldingen uit te laten staan, de telefoon op een andere plek neer te leggen en apps te verwijderen. Doe ik dat niet, dan zie ik langzaam maar zeker oude gewoontes terugkeren en verspil ik te veel tijd op mijn telefoon. Ik schrijf iedere dag de drie belangrijkste doelen voor de dag op een lege A4, anders glipt de dag door mijn vingers. Ik ben onderdeel van een mastermind om mezelf te ontwikkelen en om iedere keer met mensen samen te komen die vergelijkbare doelen hebben.

Wil je voor altijd veranderen, dan is het belangrijk om altijd door te gaan, door de hulpmiddelen uit het boek van Katy Milkman ‘How to Change’ blijvend in te zetten.

How to Change Katy Milkman

“For many years, I’ve successfully engineered change in my own life using the strategies in this book—temptation bundling to make exercise fun so I stay fit, surrounding myself with friends and colleagues who believe in me and who are role models to boost my confidence and stretch my ambition, harnessing fresh starts to tackle new challenges (such as writing this book, which I began on the very day I became a homeowner), and making cue-based plans to avoid flaking out.”

Milkman, Katy. How to Change (p. 199)

Van al deze tips is bewezen door wetenschappers dat ze werken en dat mensen die ze gebruiken meer resultaat boeken dan mensen die ze niet gebruiken en vertrouwen op zichzelf en hun wilskracht. Ontdek de methode die werkt voor jou door te experimenteren met deze tactieken. Er is niet één standaardoplossing die voor iedereen werkt, maar overschat je eigen wilskracht niet en gebruik gerust een hulpmiddel om te veranderen.

Wil je eens per maand een e-mail ontvangen met dit soort artikelen, zodat je impactbeslissingen neemt voor jullie bedrijf? Abonneer je dan op Impactbeslissingennieuwsbrief.

Meer informatie

Vrijblijvend, gratis en waardevol.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.