Verbreek de ketting niet – Jerry Seinfeld methode

Het lijkt te simpel, maar het werkt. Kies een doel dat je iedere dag wilt doen en zet een kruis op de kalender als je het gedaan hebt. Hang de kalender op een plek waar je deze iedere dag ziet.

Na een aantal dagen ontstaat er een ketting van kruizen op je kalender en krijg je steeds meer het gevoel dat je vandaag niet mag missen. De werkwijze is bekend geworden door Jerry Seinfeld. Wat Seinfeld zich realiseerde was, om goed te worden in stand-up comedy moest hij heel veel goede grappen hebben. De belangrijkste bouwsteen voor zijn werk werd iedere dag schrijven.

Iedere dag wanneer Seinfeld een of meer grappen had geschreven zette hij een kruis op zijn kalender. Zo ontstond het gevoel van dat ik vandaag weer moet schrijven want ik mag de ketting niet verbreken. Je wordt een persoon die iedere dag schrijft.

Een handige app die je hiervoor kunt gebruiken is coach.me. Je definieert een doel in de app en zet iedere dag een vinkje dat je het hebt gedaan. De app laat zien hoe vaak je het al achter elkaar hebt gedaan. Dat geeft een fijn gevoel. Nadat je de actie hebt afgerond een vinkje zetten in de app is een klein geluksmomentje voor de dag.

Het nadeel van de app kan zijn dat het niet duidelijk in het zicht hangt. Je moet naar de app gaan om het te zien. Tip: door deze app als enige op het eerste scherm op mijn telefoon te zetten denk ik er aan wanneer ik de telefoon pak.

Een geprinte kalender die duidelijk in beeld is op je werkplek helpt ook. Op verschillende websites kun je een voorbeeld kalender downloaden die je kunt printen en duidelijk zichtbaar in je kantoor ophangen. Zie bijvoorbeeld de kalender van Lara Willard, die je hier download Don’t break the chain op larawillard.com.

Meest gemaakte fout bij nieuwe gewoontes ontwikkelen

Het slimme van de printbare kalender van Lara is dat je erboven schrijft wat het ene doel is en hoe je bepaalt dat deze is afgerond.

Dit is namelijk de fout die ik telkens weer terug zie komen bij klanten die ik help via coach.me, dat ze meerdere doelen tegelijk willen ontwikkelen tot een gewoonte.

Het belangrijkste doel waar ik ze bij help is, iedere dag de prioriteiten voor de dag opschrijven. Als je namelijk iedere ochtend de drie belangrijkste doelen duidelijk hebt voor jezelf en opschrijft dan maak je een grotere kans om dit te realiseren.

Een handig hulpmiddel hierbij is werken met een focusblok van 2 uur waarin je werkt aan je drie belangrijkste doelen.

Door te beginnen met één doel dat je iedere dag wilt doen is het eenvoudiger om deze gewoonte eigen te maken. Houd er rekening mee dat het twee tot drie maanden kan duren voordat deze gewoonte zo diep zit dat je niet meer zonder kunt.

Het ene ding

Welke gewoonte kies je dan wanneer je er het liefst veel meer nieuwe goede gewoontes ontwikkelt? Om deze vraag te beantwoorden gebruik ik de lessen uit het boek The One Thing van Gary Keller. 

De kernvraag uit dit boek is:

“Wat is het ene ding dat ik kan doen dat alle andere dingen op mijn lijst overbodig of eenvoudiger maakt?”

Gary Keller

Je hebt een lijst van doelen die je vandaag wilt realiseren voor je liggen. Kijk naar die lijst en kies die ene actie uit, die de andere acties overbodig of eenvoudiger maakt. Begin de dag met deze ene actie.

Dit doe je ook met de gewoontes die je wilt ontwikkelen. Door de gewoonte te ontwikkelen dat je iedere ochtend begint met de drie doelen op te schrijven voor vandaag, los je veel dingen op:

  • je weet waar je vandaag aan moet werken,
  • je weet wat je als eerste moet oppakken,
  • je krijgt focus,
  • je gaat doelen realiseren,
  • je boekt sneller resultaat,
  • je kunt eenvoudiger nee zeggen op allerlei verzoeken en vragen.

Dit doe je ook met je lange termijn doelen. Wat wil je bereiken en wat is dan dat ene ding dat je iedere dag te doen hebt? 

  • Je wilt een boek publiceren. Het ene ding wat je iedere dag te doen hebt is 100 woorden schrijven.
  • Je wilt een opleiding doen. Lees iedere dag ten minste één pagina in een boek.
  • Je wilt meer klanten. Bel iedere dag met tenminste één persoon.
  • Je wil groeien in impact. Schrijf iedere dag de drie belangrijkste doelen op voor vandaag.

Deel hieronder jouw ene lange termijn doel dat je echt wilt bereiken. Dan geef ik je een tip wat je dan iedere dag te doen hebt om dat te bereiken.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.