Focus brengt een risico met zich mee

focus-brengt-risico-met-zich-mee
focus-brengt-risico-met-zich-mee

En daarom zoekt ons brein afleiding. Het lijkt erop dat dit een evolutie ding is. Bij volledige focus kan het maar zo zijn dat je cruciale signalen om te overleven mist.

Stel je bent volledig geconcentreerd, in flow, bezig met dat waar jij goed in bent. Je hebt niet in de gaten wat er om je heen gebeurt. Vanaf een afstand besluipt een tijger je. Dan zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn dat je bezig was met je favoriete werkzaamheden.

Dit is natuurlijk niet meer de werkelijkheid waarin we nu leven. Er besluipt mij geen tijger of ander gevaar waardoor ik het misschien niet overleef, maar dat gevoel is mijn brein nog lang niet verloren. Het is vanuit overleving gezien veilig om regelmatig afgeleid te zijn zodat je opkijkt.

Deze afleiding zou geen probleem moeten zijn, ware het niet dat er vandaag zoveel afleiding op ons afkomt dat we er onrustig van worden. De komende jaren komt er alleen maar meer afleiding op ons af als je kijkt naar de ontwikkelingen van de afgelopen decennia.

Enkele afleidingen die er vijftig jaar geleden nog niet waren, social media, nieuws 24 uur per dag, series op Netflix, e-mail, mobiele telefoon. De bedrijven achter deze afleiding worden er steeds beter in om ons onbewuste te verleiden met signalen waarvan we zelf niet in de gaten hebben dat ze ons afleiden. Door steeds meer afleiding ontstaat er steeds meer onrust en stress.

Wanneer je zelf niets verandert neemt de onrust hierdoor toe.

Minder efficiënt

De tools worden in eerste instantie gepresenteerd dat ze makkelijker (efficiënter) zijn, maar uiteindelijk maken ze mij steeds minder efficiënt.

Neem bijvoorbeeld e-mail, een tool waarmee we makkelijker en efficiënter met elkaar zouden kunnen communiceren werd ons verteld. Nu staat je inbox vol met e-mails waarop je moet reageren, spam dat je moet onderscheiden, acties die je ergens anders moet bijhouden en de signalen bij nieuwe berichten leiden meer af dan ooit.

Een ander voorbeeld, de hoeveelheid nieuws die op ons afkomt. Doordat er meer nieuws op je afkomt gaan we meer koppen snellen. We denken even bij te lezen wat het laatste nieuws is, maar dat is onmogelijk, het nieuws is oneindig. Je wordt steeds onrustiger omdat je meer koppen wilt snellen.

Twintig jaar geleden werkte dit anders, een keer per dag werd de krant gelezen en dan was je bij, om acht uur ’s avonds nog het journaal en je had de dosis nieuws voor de dag gehad. Niet eerder dan de volgende dag en de nieuwe krant was je bezig met het verwerken van het nieuws.

De krant online was efficiënter, je hoefde niet meer te wachten op de krant en kon het nieuws tot je nemen wanneer je het zelf wilde. Nu is er zoveel nieuws dat het ons steeds meer afleidt en minder efficiënt maakt.

Meer rust

Je kunt wel iets doen tegen al die afleiding. Je kunt de afleiding terugdringen door de signalen (de triggers) te verwijderen. Het lijkt ingewikkeld en er komen allerlei emoties los bij je in het begin, zoals Fear of Missing Out (FOMO), loss aversion (weerstand tegen verlies), maar als je doorzet wordt het een stuk rustiger in je hoofd heb ik gemerkt.

Wat ik zelf doe voor minder afleiding en meer rust:

Mobiele telefoon – op mijn grootste afleider heb ik alle meldingen, signalen uitgeschakeld. Standaard staat de telefoon op trillen en meestal ligt de telefoon in mijn kantoor. De enige meldingen die doorkomen zijn gebeld worden, sms, mijn agenda en Whatsapp. In Whatsapp heb ik de groepen op stil staan. 

Social media – zo min mogelijk accounts en platformen. Platformen als Facebook, Instagram en YouTube zorgen bij mij voor de meeste afleiding. Door de apps te verwijderen en de accounts van Facebook en Instagram te sluiten word ik niet meer in het platform getrokken door berichten, pings, likes en meer. De meeste platformen laten ook nog eens de mooiste kant van het leven van mijn connecties zien en ga ik meer vergelijken. Hierdoor neemt de stress en druk verder toe.

Netflix – ik kijk graag naar films en daarin is Netflix handig, maar Netflix heeft ook mooie series. Die series vermijd ik als de pest. Ze zijn zo goed opgezet dat je bij het einde van de aflevering de volgende wilt bekijken. Je hebt zoveel ‘vrijheid’ om te kijken wanneer je wilt dat de meeste series in meerdere afleveringen per dag worden bekeken. Ongemerkt keek ik iedere avond een of meerdere afleveringen.

Ochtendroutine – door te werken met een vaste ochtendroutine (net als in de avond) word ik rustiger. Ik hoef niet na te denken over wat ik hierna ga doen. Dat ligt al vast in mijn gewoonten. Soms verander ik wat, zoals lopen in de ochtend in de zomermaanden, maar zoveel mogelijk dezelfde routine die bijdraagt aan mijn doelen. Vaste handelingen zodat ik me niet druk maak over andere taken die ik ook wil doen. Daar begin ik mee na de vaste routine.

Processen – jaren was ik bezig met de cijfers van mijn bedrijf. Plannen maken met getallen en vergelijken met anderen tijdens de mastermind bijeenkomsten. Wanneer het doel was bereikt, een kort moment om het te voeren en daarna een nieuw, hoger doel. Door te werken met processen, iedere week werken aan de dingen die belangrijk voor mij zijn, kreeg ik meer rust en minder afleiding. Processen zoals iedere werkdag een artikel schrijven, iedere week een podcast aflevering publiceren, helpen mij om mijn gedachten te ordenen, te leren, en kennis te delen. Dit zorgt voor een website vol met inhoud zonder te concentreren op het aantal bezoekers, SEO, en klikken.

Eten – ik ga steeds meer plantaardig eten. In een gezin kan dit lastig zijn, maar wanneer ik eerst de focus leg op de lunch wordt het eenvoudiger. Alleen plantaardige producten voor de lunch neemt de keuze mogelijkheden weg. Daarnaast doe ik tijdens de werkdagen aan intermittent fasting. Dit betekent dat ik na het eten in de avond niet meer eet tot de lunch de volgende dag. Doordat ik niet eet kost het mij minder moeite om te snoepen overdag . Dit is een onrust die ik hiermee heb weggenomen.

Principes en waarden – door voor mijzelf principes en kernwaarden vast te leggen maak ik minder keuzes wanneer dingen op mij afkomen. De principes en waarden helpen mij om snel te kunnen schakelen. Past het niet dan valt het automatisch af. Geen stress om bij iedere situatie opnieuw na te denken of te voelen of dit bij me past. Principes geven minder afleiding.

Door steeds minder afleiding, heb ik minder onrust en daardoor meer ruimte en aandacht voor de dingen die belangrijk zijn voor mij en niet wat een ander belangrijk vindt voor mij.

Maakbaarheid loslaten

Door alles te meten en economisch te benaderen krijgen we steeds meer het gevoel dat de wereld maakbaar is. Waarbij juist het grootste deel bepaalt wordt door geluk. We zien de succesverhalen en streven deze na, we negeren de hoeveelheid mislukkingen die er geweest zijn. De ondernemers, bedrijven, producten, producties die succesvol zijn hebben meer met geluk te maken dan met tools, cijfers, opleiding, of geld.

De maakbaarheid van de wereld zorgt voor meer onrust. We zien de succesvolle verhalen om ons heen en vragen ons af waarom mij dat niet lukt. Moet ik nog harder werken, een tandje er bij?

Grappig genoeg ligt het geluk en de rust niet in de succesverhalen maar in het toelaten van magie en toeval.

De bovenstaande keuzes lijken niet eenvoudig maar op termijn zorgen ze voor minder afleiding en meer rust. Wanneer je een duurzaam bedrijf wilt bouwen dat blijft bestaand ook wanneer jij je terugtrekt dan zijn dit de keuzes waar je als ondernemer mee bezig wilt zijn.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.