Drie vragen om je te helpen met je kernwaarden

Drie vragen om je te helpen met je kernwaarden
Drie vragen om je te helpen met je kernwaarden

In mijn zoektocht naar middelen en mogelijkheden om betere beslissingen te nemen ontdekte ik de 10-10-10-methode van Suzy Welch (lees op Kindle).

De methode geeft je een ander perspectief op de keuze waar je nu mee worstelt. Met de 10-10-10-methode ga je nadenken over de keuze waar je voor staat in drie tijdperiodes:

 • Wat is het effect over 10 dagen?
 • Wat is het effect over 10 maanden?
 • Wat is het effect over 10 jaar?

Vooral de laatste vraag geeft meestal een verrassende wending aan de keuze waar je nu voor staat. Hij geeft de rust om het effect van je keuze te ervaren op de lange termijn. Wat is het effect op de korte, de middellange en de lange termijn?

Dit sluit aan bij de denkwijze van het stoïcisme. We maken ons vaak druk over wat anderen nu van ons vinden of over het effect op de korte termijn. Wanneer ik meer kijkt op de lange termijn merk ik dat ik veel zelfverzekerder ben over de gevolgen van een beslissing.

Keuzes die je maakt hebben veel te maken met waar je bent opgegroeid, met je genen en met je kernwaarden. Het is goed om te weten wat je kernwaarden zijn wanneer je voor een lastige beslissing staat. Suzy heeft een drietal vragen ontdekt in de afgelopen jaren die helderheid geven over je kernwaarden.

 1. What would make you cry on your seventieth birthday?
 2. What do you want people to say about you when you’re not in the room?
 3. What do you like about the way your parents live, and what do you hate?

Ofwel:

 1. Wat maakt je aan het huilen op je zeventigste verjaardag?
 2. Wat wil je dat mensen over je zeggen wanneer je niet in de ruimte bent?
 3. Wat vind je fijn aan de manier waarop je ouders leven en wat vind je er verschrikkelijk aan?

Mijn antwoorden op deze drie vragen laten mijn kernwaarden zien:

 1. Dat ik mijn kinderen en kleinkinderen niet zie (dat ze niet regelmatig komen).
 2. Erno heeft mij geholpen en ik zou met hem gaan samenwerken.
 3. Fijn: samen, de liefde van het samenzijn en het gemis als ze niet samen zijn.
  Verschrikkelijk: vooral praten over problemen, mensen die veel geld verdienen bestempelen als slecht.

Mijn antwoord op de eerste vraag zegt iets over hoe ik nog meer aandacht kan hebben voor mijn kinderen. Iets wat ik dit jaar heb bedacht, jaarlijks met elkaar op vakantie gaan vind ik dus belangrijk.

Daarnaast zegt het dus ook iets over hoe ik nu met mijn ouders om zou moeten gaan. Als ik wil dat mijn kinderen straks regelmatig langskomen (met hun kinderen), is het slim om dit gedrag nu zelf te laten zien richting mijn ouders.

Door deze vragen voor mijzelf te beantwoorden ontdekte ik dat ik met betrekking tot het eerste en het derde punt verandering wil.

Weke inzicht van je kernwaarden ontdekte jij met jouw reacties op deze drie vragen?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.