De rol van geluk bij je beslissingen

de-rol-van-geluk-bij-je-beslissingen
de-rol-van-geluk-bij-je-beslissingen

Als het resultaat na je beslissing goed is, heb je een goede beslissing genomen. Als de uitkomst van je beslissing niet goed is, was daarmee je beslissing dan ook niet goed? Dit is hoe we er intuïtief over denken, maar deze aanname is alleen correct in een voorspelbare omgeving. Het is geen correcte aanname als de omgeving niet voorspelbaar is.

De omgeving in en rondom jouw bedrijf is niet voorspelbaar, al lijkt het soms wel zo. Er spelen enorm veel dingen een rol in het resultaat nadat je een beslissing hebt genomen om, bijvoorbeeld, te verhuizen naar een nieuw pand, een klant aan te nemen, uit te breiden, een medewerker aan te nemen, financiering aan te nemen of een partner toe te voegen.

Je neemt bijvoorbeeld een beslissing over de uitbreiding van je bedrijf. In deze beslissing neem je mee dat de groei van je bedrijf zich ontwikkelt zoals dat de afgelopen paar jaar is gebeurd. Je zit net in je nieuwe pand en dan gebeurt er iets wat je niet had voorzien, de groei van je bedrijf krijgt een onverwachte wending door oorzaken waar jij geen controle over hebt. Was daarmee je beslissing slecht?

Dan herstelt de situatie zich langzaam en binnen een jaar lig je weer op de verwachte koers. Was je beslissing nu toch wel goed?

Terugkijken klopt niet

De wereld als geheel zit te onlogisch in elkaar voor ons als mens, of beter gezegd: we ontkennen de onzekerheid en de rol van geluk in onze dagelijkse keuzes. We nemen een beslissing en het resultaat is zoals we het hadden bedacht. Dan heeft geluk hier een veel belangrijkere rol in gehad dan we zelf willen toegeven.

Als je namelijk achteraf terugkijkt vanuit het resultaat kun je niet meer zien waarom de beslissing die je hebt genomen niet of wel logisch was. Jouw geheugen is vrij selectief in wat het onthoudt van de situatie wanneer je terugkijkt. Dit zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat je een goede beslissing hebt genomen. Al heeft geluk je een handje geholpen, dat zie je zelf niet.

Ervaring maakt nog geen expertise

Ervaringen in een voorspelbare omgeving zorgen voor expertise, maar ervaringen in een onzekere omgeving zorgen alleen maar voor een expertise in een bepaalde situatie.

Als businesscoach is het dan ook lastig om een ondernemer dingen te adviseren omdat je ze zelf hebt gebruikt als ondernemer, of omdat een andere ondernemer ze heeft gebruikt en goede resultaten heeft bereikt. In een onzekere wereld, waarmee je als ondernemer te maken hebt, levert een bepaalde beslissing bij jou waarschijnlijk heel andere resultaten op dan bij een ander.

Kwaliteitscontrole voor je beslissingen

Hoe neem je betere beslissingen? Door te focussen op het beslissingsproces en niet op het resultaat. Het resultaat heeft in een onzekere wereld namelijk geen directe correlatie met de beslissing, zeker niet als je achteraf terugkijkt. Wanneer je achteraf terugkijkt, heb je maar een paar dingen onthouden van het moment waarop je de beslissing nam.

Wil je de beslissingen voor jouw bedrijf verbeteren, dan doe je het beste deze twee dingen:

  1. Start met het vastleggen van je beslissingsproces in een beslissingenboek. Met een dergelijk boek leg ik een aantal dingen vast. (Zie de afbeelding hieronder.)
  2. Schakel een coach in. Een coach kan je helpen om betere beslissingen te nemen, doordat ze ziet waar jij een kortere weg neemt in je beslissingsproces, waar jij zaken weglaat die je niet uitkomen in je beslissingen, of waar je onbetrouwbare informatie of de verkeerde informatie gebruikt. Dit doe je automatisch met systeem 1 en daardoor merk je het zelf niet. Een coach helpt je om dit te voorkomen.
Template uit mijn beslissingenboek

Structureel je beslissingen verbeteren

Een structurele verbetering van de kwaliteit van beslissingen komt veel te weinig voor binnen bedrijven. 

Mis jij ook structurele verbetering van de kwaliteit van de beslissingen in jullie bedrijf? Neem dan contact met me op met het formulier op de contactpagina, of bel me nu 0314 393966. Dan kijken we samen hoe we dit gaan verbeteren.

Bekijk hier een presentatie van Daniel Kahneman waarin hij uitlegt wat het effect is van een onzekere omgeving op onze beslissingen en hoe we kunnen leren van die we maken bij het nemen van beslissingen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.