Mastermind groep om grootse doelen te realiseren

mastermind groep

Het concept van de “mastermind alliance” werd voor het eerst vastgelegd door Napoleon Hill in zijn boek “Think And Grow Rich”.

Mastermind groepen zijn er al veel langer. Mensen als Benjamin Franklin (politicus en wetenschapper in de 18e eeuw) was al lid van zo’n groep, genaamd een Junto.

mastermind groep

Napoleon Hill schrijft over de mastermind group:

“De coordinatie van kennis en inzet van twee of meer mensen, die werken naar een bepaald doel, op een harmonieuze en positieve manier.” En verder…
“Twee breinen komen nooit samen zonder dat ze een derde, onzichtbare en ontastbare kracht creeren, die je ook het derde brein kunt noemen [the master mind].”

In het Nederlands klinkt het misschien wat vreemd. De tekst uit het boek (hfdstk 10, blz 253)

“The coordination of knowledge and effort of two or more people, who work toward a definite purpose, in the spirit of harmony.
No two minds ever come together without thereby creating a third, invisible intangible force, which may be likened to a third mind [the master mind].”

Het boek “Think and Grow Rich” van Napoleon Hill is een klassieker. Nog niet gelezen? Zet het op je lijstje via Managementboek de Engelstalige versie en de Nederlandstalige versie. PS tip van Ronald Goudriaan, je kunt een oudere versie van Think and Grow Rich ook gratis downloaden.

In een mastermind ga je vooruit
Je hebt een gezamenlijke agenda. Iedereen is gelijkwaardig en de inzet van alle deelnemers is belangrijk.

Een Mastermind groep wat is het en hoe werkt het

Je mastermind maatjes geven je feedback op jouw plannen
Ze helpen je bij het bedenken van nieuwe ideeen. Het is geen groep waarin je elkaar alleen maar positieve dingen zegt. Je helpt elkaar met de waarheid. Die je dan ook regelmatig te horen krijgt, ook als je het soms eigenlijk even niet wilt.

Je helpt elkaar naar nieuwe hoogte
De deelnemers hebben allemaal hun eigen expertise en kunnen anderen helpen op dat gebied. Je bent verder gelijkwaardig en hebt allemaal de motivatie om vooruit te willen.

Het aantal deelnemers is minimaal twee
meer kan natuurlijk ook. Wij hadden een groep van 6 deelnemers en op dit moment werken we met drie ondernemers. Een groep van 3-4 personen met een mix van dames en heren werkt voor ons het beste.

Iedere maand een ontmoeting
Eens per maand een afspraak, via Skype werkt voor ons goed. We kennen elkaar al wat langer. Eens per kwartaal hebben we ook een live ontmoeting. Ieder half jaar een dag en de andere twee keer een halve dag.

Tijdens de ontmoetingen van een hele dag
bespreken we de plannen voor het komende half jaar uitgebreid. Soms wordt dit aangevuld door een stuk uitleg van iedere deelnemer op zijn/haar expertise waar de rest meer van wil weten.

De structuur van iedere ontmoeting is ongeveer als volgt
Delen van cijfers van de afgelopen periode. Geplande actie en doelen voor de komende periode. De cijfers worden vooraf gedeeld via e-mail. Ieder krijgt ongeveer even veel tijd om zijn resultaten en plannen te delen. Bij de maandelijkse Skype ontmoeting is dit dus 20 minuten.

Je krijgt opmerkingen of vragen van de anderen
Ze stellen vragen om duidelijker te krijgen wat je precies bedoeld, of om je duidelijk te maken dat het nog beter kan. Regelmatig wordt er ook een hulpvraag aan de andere deelnemers gesteld. Zij helpen je dan het antwoord te vinden.

Ik ben lid van twee mastermind groepen
op dit moment. Ze werken anders. Bij de ene hebben het echt ook over de omzet, resultaten en budget. Bij de ander meer over de acties en resultaten.

De getallen van omzet bespreken is extreem belangrijk
Zo lang je het niet over de cijfers hebt kan alles er van de buitenkant goed uitzien. De achterkant, de boekhouding, laat iets anders zien. Het praten over cijfers helpt je ook vooruit. Zeker als je mastermind maatjes een hoge(re) omzet hebben dan jou. Dat stuwt je echt vooruit.

Sinds enkele maanden delen we de dagelijkse planning ook in een Facebook groep
Bij één groep delen we iedere avond/ochtend ook de acties voor die dag. Wat is je prioriteit en de andere acties. Door het te delen in de groep voel je meer verantwoordelijk om je acties ook werkelijk uit te voeren (accountability). Dit helpt echt om meer gedaan te krijgen en minder uitstelgedrag te vertonen.

Verder delen we ook iedere week de wins van de afgelopen week. Wat ging er goed. Dit is ook fijn voor jezelf. Anders stap je al snel over je eigen successen heen. Nu moet je er echt even over nadenken en ben je bewuster van de dingen die je WEL bereikt hebt.

De ‘groepsdruk’ van de mastermind zorgt er voor dat ik mijn doelen wil halen. Vergelijkbaar met het dagelijkse overleg waar ik eerder over vertelde.

De Mastermind groep maakt mij:

 • rijker
 • sterker
 • kritischer
 • realistischer
 • transparanter

De mastermind groep is de laatste paar jaar voor mij essentieel voor de groei van mijzelf als ondernemer. De andere ondernemers in de groep dagen me uit om anders te denken, anders naar het ondernemen en het leven te kijken. Dit doen ze op een eerlijke en oprechte manier.

Start je eigen mastermind of wordt lid van een mastermind. Belangrijke dingen om te onthouden voor de mastermind:

 1. Regelmaat; maandelijks een ‘ontmoeting’.
 2. Eerlijk; de andere deelnemers zijn eerlijk naar jou.
 3. Integer; de dingen die je bespreekt in de mastermind blijven daar.
 4. Gelijkwaardig; de deelnemers zijn gelijkwaardig, iedereen geeft en neemt.

Wij hebben nu een mastermind groep van 3 en 4 ondernemers. In het boek beschrijft Hill dat de mastermind groep van Andrew Carnegie telde 50 deelnemers.

Natuurlijk heeft een mastermind groep ook het voordeel dat je netwerk uitbreid. Je hebt plotseling toegang tot het netwerk van de andere leden.

Het meest lastige van de mastermind is het vinden van de juiste deelnemers
Je moet tegen de juiste mensen aanlopen die ook vooruit willen met hun bedrijf. Mensen waar je goed mee overweg kunt en die je kunt vertrouwen. Mensen die zich inzetten voor de groep en zelf ook de verantwoordelijkheid nemen. Waar vind je ze?

Waar vind je deze mensen? In trainingen en programma’s die je volgt. Groepen in Facebook waarin je mensen ziet die opvallen. Slimme vragen stellen. Actie laten zien. Je wilt geen slackers in de groep.

Mastermind groep is niet een Intervisie groep

Als Coach ken je misschien de intervisie groep met andere coaches. Dit is niet een mastermind groep die ik bedoel. Hier praat je meer over de coaching en de klanten die je coacht. De leden van de intervisie groep hebben vaak ook dezelfde expertise.

Bij een mastermind gaat het niet om de inhoud maar veel meer over de waarom en hoe. In de mastermind zitten mensen met verschillende achtergronden waardoor je juist een ander beeld krijgt op jouw situatie.

Uitleg Mastermind

Credit foto: Office Now via Flickr

Sluit je aan bij de mastermind groep

Dit is de mastermind groep voor ondernemers die groeien in impact en sparren met andere ondernemers om zelf te groeien.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

20 reacties

  1. Dank je wel voor de tip. Henk. Ziet er goed uit. Veel van wat er in het handboek staat vind je hierboven ook maar dan beknopt 🙂 Fijn om het in een zo’n pdf te hebben met helemaal goed de vragen in de appendix.

 1. Leuk te lezen Erno! Ben net bezig zo’n groep op te zetten. Deze ‘handleiding’ zal ik hen forwarden… Geeft tips en inspiratie voor de vorm. Fijn weekend!

  1. Anita, ik ben gerust bereid in een mastermindgroep te zitten. de laatste 3 maand was ik echt gefocust en heb veel kunnen doorbreken. In groep stimuleer je elkaar en creëer je veel mogelijkheden.

 2. Ik vind het een geweldig idee, wil graag zo’n groep vormen, dus bij deze een oproep om ons te verenigen, ik ben zelf werkzaam als Hypnotherapeut, spiritueel therapeut en mijn doel is mensen te verbinden met zichzelf. Ik wil graag in een groep ondernemers elkaar inspireren en ervoor zorgen dat onze zakelijke resultaten toenemen zodat wij van onze passie kunnen leven en dit ook voor anderen mogelijk kunnen maken.

  1. Alexandra, ik ben gerust bereid in een mastermindgroep te zitten. de laatste 3 maand was ik echt gefocust en heb veel kunnen doorbreken. In groep stimuleer je elkaar en creëer je veel mogelijkheden. zelf ben ik ook een psycholoog, spiritueel therapeut en energetische Levenscoach. Misschien is het niet zo goed dat in zo’n mastermindgroep enkel spiritueel georienteerden zitten. Of wat vindt jij ?

 3. Een geweldig idee! Graag zou ik ook zo’n groep vormen of deelnemen aan een bestaande groep. Ik ben een beginnend onderneemster die graag andere onderneemsters verder wil helpen. Zie hiervoor mijn website. Graag hoor ik of er andere mensen zijn die interesse hebben om samen een groep te vormen of dat er een groep is waar ik me bij mag aansluiten. Graag deel ik mijn kennis op het gebied van NLP en The Journey.

 4. Voor het opzetten van een Mastermind Groep in Den Haag en omstreken
  zoek ik inspirerende leden die hieraan actief willen deelnemen.
  Gedacht wordt aan een evenwichtige samenstelling man /vrouw
  Een aantal jaar al gevestigd zijn als zelfstandig ondernemer met personeel
  De wens en ambitie hebben om uit te breidden.
  De insteek is 10 tot 12 keer per jaar bij elkaar te komen.
  Het doel is onder meer elkaar stimuleren en uitdagen om het beste uit zichzelf te halen; door brainstormen, doelen stellen en elkaar aan afspraken te houden
  op 2015!

  1. Hi Wanda,

   Ben je de Mastermind groep gestart? Of weet je een groep in Den Haag?
   Ik zou me graag aansluiten!
   Wendy

 5. Goed verhaal heb al vele boeken gelezen waar een Mastermind groep aan de orde kwam. Ben zelf op zoek naar een Mastermind groep of wil er eentje samen stellen. Het is een uitstekende manier om elkaar scherp te houden en samen verder te kunnen groeien.
  Mijn motto is “Wie niet kan delen kan ook niet vermenigvuldigen”
  Als er mensen zijn die interesse hebben dan hoor ik het graag.
  Woon zelf in het oosten van het land. Afstand is voor mij geen probleem het gaat me veel meer om de toegevoegde waarde die we er samen van hebben.

 6. Hallo,

  Ik zou mij graag aan willen sluiten bij een Mastermind groep. Zelf ben ik vaak in de omgeving van Leiden/Amsterdam en Hoorn. Het lijkt mij ontzettend interessant om informatie en adviezen uit te kunnen wisselen met personen die de dezelfde visie delen.

  Mocht u interesse hebben stuur mij dan een berichtje.

  Groetjes Casper

  1. Beste Casper, hoe staat het inmiddels met je Mastermind groep? Ik heb interesse…

   1. Beste matthijs,

    Zelf heb ik niet echt een groep opgericht maar ben zeker betrokken bij verschillende groepen die dezelfde doelen hebben als ik.

    Dat raad ik ook zeker aan want de kans is groot dat deze mensen allemaal wat meer ervaring hebben

 7. Heb ook interesse in een Mastermindgroep. Ik woon in Vlaanderen.
  Een maandelijkse Mastermindsessie via skype lijkt me ideaal.

Reacties zijn gesloten.