De 8ste eigenschap van leiders #boekencast afl 4

Wil je leren hoe jij een inspiratie kunt zijn voor anderen? Leer hoe jij leiderschap kunt laten zien in het boek dat we in de Boekencast bespreken, The 8th habit van Stephen Covey. 

Dit boek gaat uitgebreid in op je potentieel vinden en anderen helpen om hun potentieel te vinden, van effectiviteit naar inspiratie.

Zijn twee eerder succesvolle boeken Good things First en het meest bekende Seven habits of successful people heb ik al heel wat jaren geleden gelezen. Het boek de achtste gewoonte nog niet en ging ik lezen voor deze podcast aflevering.

The 8the Habit - Stephen Covey

Op de een of ander manier was er geen doorkomen aan voor mij met dit boek. Heel veel woorden en uitleg om deze eigenschap, je potentieel vinden, uit te leggen. De video’s die hij aanbeveelt om te kijken zijn zoet en niet echt de praktijk die we nog herkennen, zie bijvoorbeeld de video van Max & Max.

Tom van der Lubbe zag dit totaal anders, hij kon goed door de wat prekende stijl van Covey prikken. Hij was bijvoorbeeld positief verrast hoe werd teruggegrepen op de oude wijsheden en hoe onderlinge competitie wordt afgewezen door Covey. Iets wat in de Amerikaanse cultuur heel gewoon is. Verder viel Tom op de manier zoals Covey naar beloning keek, heel modern voor die tijd en totaal tegengesteld aan de Amerikaanse cultuur.

In dit boek leer je over het belang van SQ, de spirituele quotiënt boven IQ (intelligentie), EQ (emotie) en PQ (psyche). Het belang van principes en waarden. en veel meer om je eigen potentieel te vinden.

In onderstaande foto zie je waarom Tom dit boek zo bijzonder vindt, level 5 leadership (Jim Collins) naast een quote van Abraham Lincoln over het geven van macht aan anderen. De overeenkomst tussen de inzichten in totaal verschillende tijden.

Foto van Tom van der Lubbe

Luister

Beluister hier ons gesprek en ontdek of dit boek interessant is voor jou.

In een ruim half uur delen wij dit boek met jou. Een half uur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijd bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit boek zijn:

  • Hoe je op dingen reageert is belangrijk. Er is altijd ruimte tussen iets dat op je afkomt en hoe je erop gaat reageren. Deze ruimte geeft je vrijheid en macht. Hier zit ook mijn groei en geluk. (stoïcisme)
  • Niet klagen over management, zelf leiderschap pakken en ontdekken hoe je management kunt ondersteunen met jouw (unieke) potentieel.
  • Onze grootste angst is niet dat we te kort komen maar dat we enorm veel kracht hebben (en dit niet gebruikt wordt).
  • Leven met principes helpt om betere en sneller beslissingen te nemen. Principes voorkomen dat je telkens op zoek moet naar jouw antwoord en dat je zwalkt.
  • Stoppen met werken met een baan kan, maar stop nooit met uitdagende projecten.

Video

Bekijk ons gesprek op video:

Een boek als De 8ste Eigenschap (Kindle) helpt je om betere keuzes te maken in leiderschap door je eigen potentieel te ontdekken en te gebruiken. Belangrijker nog, dit boek helpt je als ondernemer, anderen te helpen om hun potentieel te ontdekken.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.