Reageer met uitmuntendheid en moed

Het enige waar we echt grip op hebben is hoe we op de dingen reageren. Wat het resultaat is van een beslissing valt buiten je cirkel van invloed (Covey), maar hoe je reageert op dat resultaat, dat bepaalt wie je bent.

Hoe je op gebeurtenissen reageert is een kortetermijnbeslissing waar je ieder moment van de dag controle over hebt. Dat is wat je beheerst. Dit is de kern van het stoïcisme. Een krachtige kern die veel rust geeft, maar ook iets van je vraagt.

Reageer met uitmuntendheid

Door afstand te nemen en een korte pauze in te lassen, creëer je de ruimte om te reageren op een manier waar je beter van wordt, waar anderen beter van worden. Eén moment, één extra diepe ademhaling, een korte pauze. Een moment waarop je bewust nadenkt over hoe je wilt reageren. Een moment waarop je besluit wat de beste reactie is voor dat moment.

Dit moment van stilte zorgt voor meer rust in je reactie. Het geeft je de ruimte om beter te reageren. Beter voor jezelf, en vooral beter voor die ander.

Reageer met moed

Iedere dag komt er allerlei nieuws en informatie op je af. Wanneer je de telefoon pakt, via WhatsApp, LinkedIn, de krant of een nieuwssite, de radio of televisie. Telkens weer komt er verontrustend nieuws bij je binnen. Wat doe je met dat nieuws? Helpt het je om je visie sneller te bereiken of is het vooral afleiding?

Het vergt moed om te kiezen waar je op wilt reageren. Het vergt moed om niet over ieder onderwerp een mening te vormen. Het vergt moed om je te concentreren op een of enkele onderwerpen waar jij een bijdrage aan wilt leveren.

Iedere dag weer heb je de kans om iets bijzonders te doen. Iedere dag komen er allerlei vragen en informatie op je af die lijken te vragen om reactie of actie van jou, maar dat is in 99% van de gevallen niet nodig.

Laat die inbox een tijd met rust. Zet je telefoon een dag op stil. Reageer pas na 24 uur en kijk wat het effect is. Veel vragen en uitdagingen hebben zichzelf opgelost omdat mensen zelf gingen nadenken, dingen uitzoeken en actie ondernemen.

Reageer met moed door niet op alles te reageren, niet voor alles een oplossing te willen vinden en niet overal een mening over te vormen. Negeer de vraag “Wat zullen mensen van me denken?”, die in je opkomt als je zegt het niet te weten.

Realiseer 195 belangrijke acties ieder kwartaal

Iedere dag weer diezelfde vraag: “Wat zijn de drie belangrijkste doelen voor vandaag?” Het lijkt saai en het is een oneindige herhaling, maar het geeft resultaat.

Iedere dag weer hetzelfde proces. Werk in een focusblok van twee uur volledig geconcentreerd aan de drie acties van vandaag. Iedere actie krijgt 40 minuten. Ben je niet klaar met de actie na die 40 minuten, dan schrijf je een nieuwe actie op voor de volgende dag.

Door dit eenvoudige ritme realiseer je 195 belangrijke acties voor je bedrijf in een kwartaal. Dat is de bijdrage die je voor ogen houdt. Deze acties brengen je collega’s, de klanten, de omgeving en daarmee je bedrijf verder. 

Een proces van uitmuntendheid en moed. Iedere dag 1% beter door je te concentreren op een paar onderwerpen.

Wat is het onderwerp waar jij het verschil in maakt?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.