Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Deze spreuk heb ik het afgelopen jaar ter harte genomen: 

“If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.”

Burkina Faso

Tijdens momenten van voorspoed lijkt het allemaal als vanzelf te gaan. Er gaat genoeg mis maar alles wat goed gaat compenseert dat. Het totale resultaat voelt positief, je ziet en ervaart de dingen die misgaan nauwelijks.

Wanneer het wat minder gaat, voelt het allemaal moeizamer. Natuurlijk gaan er ook dingen goed, maar het nettoresultaat voelt negatief. Tijdens dit soort fases merk je dat alleen vechten voor je missie zwaar en vermoeiend is. Tijdens zo’n fase wordt je geduld op de proef gesteld. Dan wordt getest of je werkelijk voor je idealen staat.

Wanneer je werkt aan ecologische en sociale gerechtigheid en een positieve impact wilt hebben op de omgeving dan voelt het lastig op dit soort momenten. Je hebt moed nodig om te blijven werken aan je idealen, maar je moet ook standvastig zijn en de discipline hebben om door te gaan wanneer anderen je afvallen. 

Wanneer je met anderen samenwerkt worden dit soort momenten eenvoudiger voor je. Zoek de ondernemers op die ook werken aan een positieve impact. Jullie hebben beiden een mooie missie. Je helpt de wereld om jullie doel te bereiken, vooral op de momenten dat het lastiger voelt voor je. Wanneer het uiterste van je gevraagd wordt, is het goed om iemand naast je te hebben die werkt aan een vergelijkbare missie. Iemand die op dat moment de positieve dingen onder de aandacht kan brengen. Iemand die je een schop onder de kont geeft zodat je doorgaat. Iemand die naar je luistert, vragen stelt en zijn / haar wijsheid met je deelt zodat jij weer verdergaat.

Een mooi voorbeeld in mijn omgeving is Else Boutkan: zij trekt projecten, partners en opdrachten aan die haar missie ondersteunen en omzet opleveren. Ze werkt op verschillende projecten samen met de overheid, scholen, burgers en ondernemers. Ze brengt mensen samen om een doel te realiseren dat bijdraagt aan haar missie. Ze werkt nu aan haar boek Groen en gevangen, en ook hiervoor werkt ze samen met verschillende mensen, om ervoor te zorgen dat dit boek werkelijk verschijnt in 2021.

Zo ben ik samenwerkingen gestart met Pieter van Osch, Jaap Jan Brouwer en Tom van der Lubbe.

  • Met Pieter ben ik bezig om ondernemers te helpen bij meer impact. Pieter is een trainer die niet wil coachen en ik ben een businesscoach die niet wil trainen. We helpen we elkaar om kennis en inzichten te delen met zoveel mogelijk ondernemers.
  • Met Pieter en Jaap Jan breng ik Europees ondernemen onder de aandacht als een waardevol besturingssysteem voor bedrijven.
  • Met Tom neem ik iedere twee weken een nieuwe aflevering op voor de Ondernemersboekencast, waarin we boeken bespreken voor ondernemers.

In deze samenwerkingen ondersteunen we elkaar en gebruiken we elkaars expertise voor meer resultaat. De samenwerkingen zorgen ervoor dat ik werk aan mijn missie om ecologisch en sociaal onrecht te verminderen. Zij helpen mij bijvoorbeeld om meer moed te tonen en zo meer ondernemers te bereiken.

Al heel wat jaren werk ik samen met Gwendoline Teske, waarbij we elkaar iedere werkdag in de ochtend bellen om de planning voor de dag door te nemen. Zij is een buddy waarop ik kan vertrouwen. Zij helpt me om mijn planning te realiseren, alleen al doordat ik in de ochtend mijn drie belangrijkste acties voor de dag met haar deel. Daarnaast kennen we elkaar goed, we delen lastige onderwerpen met elkaar en ik kan haar om hulp vragen.

Wanneer we elkaar niet zien als concurrenten maar als partners en samenwerken, realiseren we meer. Met wie werk jij samen zodat je meer impact hebt en ook in de lastige fases doorgaat?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.