Nieuwe afspraken geven onrust en duidelijkheid – uit de praktijk bij Basecamp

De keeper heeft de bal gepakt na een schot van het uitteam. Dan trapt de keeper een lange bal over de middellijn richting de spits. De spits ontdoet zich slim van de verdediger en rent met de bal aan de voet op het doel van de tegenstander af. Een paar minuten later maak ik een ernstige fout.

Zo hard als ik kan sprint ik er achteraan. Ik loop er nog een stuk achter als de aanvaller in het strafschopgebied komt. De keeper probeert het de aanvaller lastig te maken en met succes. De aanvaller ligt op de grond. 

Spelers komen al schreeuwend op mij af, terwijl ik fluit voor een overtreding. Een overtreding in het strafschopgebied betekent een strafschop. De thuisploeg is tevreden, maar spelers vragen zich af of er nog een kaart moet komen. De uitploeg is gefrustreerd en boos, met opmerkingen als, ik kon het niet gezien hebben, er was niets aan de hand en de keeper raakte de speler niet eens zetten ze me onder druk.

Voor mij stond de keuze vast, op het moment van fluiten had ik al gekozen. De bal gaat op de strafschopstip. Nadat het protest verstomd kijk ik naar de keeper en de nemer van de penalty. Alle spelers staan goed en ik blaas op de fluit.

Dan gebeurt het. De nemer schiet de bal niet lekker in en de keeper stopt de bal. De bal komt terug bij de nemer en hij schiet nog een keer. Nu gaat de bal wel in het doel. Dan maak ik een ernstige fout. In mijn hoofd was de regel dat de nemer de bal niet voor een tweede keer mocht spelen. Ik fluit en geef het uitteam een indirecte vrije trap en het doelpunt telt niet.

Nu is het thuisteam furieus. Ze begrijpen mijn beslissing niet. Ik leg de spelregel uit zoals die in mijn hoofd zat. Ze waren het er niet mee eens. Ik bleef bij mijn standpunt, alleen was dit niet correct. Het doelpunt was correct en ik had het onterecht afgekeurd doordat ik de regels niet goed onthouden had.

Er zijn veel spelregels in het voetbal met allerlei uitzonderingen. Deze spelregels geven de teams en de scheidsrechter duidelijkheid wat er verwacht wordt op het veld, hoe je verder moet gaan na een bepaalde actie, over de kleding, het veld, de bal en nog veel meer. Het zorgt ervoor dat, waar je in Nederland ook speelt met je team dat je er op mag rekenen dat iedereen deze regels kent en ernaar handelt.

De spelregels geven duidelijkheid bij iedereen hoe je handelt op het veld. Het geeft zelfs voldoende duidelijkheid dat je zonder scheidsrechter kunt voetballen. Dat kan ook meestal, alleen bij twijfelsituaties is het handig om een scheidsrechter te hebben die onpartijdig naar de situatie kijkt en de spelregels gebruikt voor het vervolg.

Regels en richtlijnen in je bedrijf

Dit soort regels en afspraken helpen ook in jouw bedrijf. Dat je in een soort doctrine hebt vastgelegd hoe je handelt bij verschillende situaties en omstandigheden. Zodat iedereen weet wat het normale gedrag is dat er van je verwacht wordt. In het voetbal veranderen er ieder seizoen wel een aantal details in de spelregels.

Zo maakte Jason Fried een aantal wijzigingen van de spelregels bij Basecamp bekend voor het team. Duidelijke regels die voor wat opschudding gezorgd zullen hebben. Mensen zijn gewend om op een bepaalde manier te werken. Wanneer de spelregels worden aangepast moet iedereen wennen aan de nieuwe situatie. Ze moeten wennen aan rechten die worden ingetrokken en aan de nieuwe rechten en afspraken.

De zes duidelijke nieuwe regels bij Basecamp:

No more societal and political discussions on our company Basecamp account.

No more paternalistic benefits.

No more committees.

No more lingering or dwelling on past decisions.

No more 360 reviews.

No forgetting what we do here.

Blog Jason Fried


In het artikel van Fried, vind je een korte uitleg wat deze regels inhouden.

De nieuwe regels zijn bedoeld om weer meer energie in het werk te krijgen door het ergens anders te verwijderen. De regels zijn opgesteld door de oprichters van Basecamp en geven iedereen in het bedrijf duidelijkheid. Deze duidelijkheid zorgt ervoor dat iedereen in het bedrijf met de regels in de hand zelf beslissingen kunnen nemen. Bij twijfel vraag je even. Simpel.

Regels die duidelijk zijn voor het gehele bedrijf geven een duidelijke grens tot waar iedere medewerker zelf beslissingen kan nemen.


Uit de situatie in die wedstrijd heb ik geleerd dat het belangrijk is dat ik de spelregels veel vaker moet doornemen om ze goed te kennen zodat ik niet weer zo’n cruciale vergissing maak in het veld. 

Bij thuiskomst heb ik de spelregel opgezocht en navraag gedaan bij andere scheidsrechters. Ik had de regel niet goed onthouden en baalde enorm. Het volgende seizoen kwam ik opnieuw bij de vereniging om een wedstrijd te fluiten. Ze waren mijn fout nog niet vergeten. Ik ook niet.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.