What is Water? #boekencast afl 26

What is water Kayvan kian

Dit boek van Kayvan Kian What is Water? is een dun doe-boek met praktische oefeningen. Kian plukt uit veel verschillende onderwerpen om je te helpen eigen pad te vinden in onzekere tijden. Dit zegt hij ook in de opening van het boek, dat je geen nieuwe ideeën vindt in het boek.

Noot: we hebben het boek gekregen van Kayvan.

Het voordeel van dit boek is dat meerdere bekende ideeën zijn samengepakt in een korte uitleg met een historische introductie om te laten zien dat de uitdaging van alle tijden is. In ieder hoofdstuk vind je enkele praktische oefeningen. Zonder dat het nodig is om je door allerlei theoretische achtergrond, onderzoek en verdieping te worstelen, helpen de oefeningen je in richting voor jezelf.

Kritische opmerking, ik heb moeite met VUCA (increasingly volatile, uncertain, complex and ambiguous) in het eerste hoofdstuk. Dit voelt alsof wij de eersten zijn die in een steeds vluchtiger, onzekerder, complexer en dubbelzinniger omgeving leven, dat we daarin bijzonder zijn. Iedere tijd kent onzekerheid, crisis en vernieuwing die we niet kunnen overzien.

VUCA voelt als een soort argument om angst aan te praten en ons ervan te overtuigen dat het nu allemaal anders moet. Vanuit het perspectief in de tijd is denk ik iedere tijd onzeker en onduidelijk. Wat wel telt is dat onze kinderen het voor het eerst sinds decennia naar verwachting niet beter gaan krijgen dan de generatie van hun ouders.

Veel elementen uit het stoïcisme komen terug in het boek. Stoïcisme is ook mijn levenshouding. Met als grondhouding dat het enige waar je invloed op hebt is hoe je de op dingen reageert. Deze grondhouding helpt je door onzekere tijden, en daar gingen velen ons in voor, zoals bekende stoïcijnse filosofen als Seneca en Marcus Aurelius. Meer recente aanhangers van het stoïcisme zijn bijvoorbeeld President Theodore Roosevelt, Ryan Holiday en Tim Ferris.

Een mooie oefening vind ik de dankbaarbrief, een brief die je schrijft aan iemand uit het verleden waaraan je iets te danken hebt, bijvoorbeeld een oud-klasgenoot of leraar, of manager die je hebt gehad. Het schrijven van de brief geeft je veel inzichten. Wanneer je de brief verstuurt verras je de ontvanger ook.

Een andere bekende oefening is dat je je sterktes en zwaktes in een kwadrant plaatst, waardoor je ook inzicht krijgt in de giften die andere wel zien maar die je zelf niet gebruikt. In dit hoofdstuk vind je ook een tabel waarmee je verschillende vaardigheden kunt beoordelen en die mogelijk een aantal interessante inzichten oplevert.

In hoofdstuk 5 komt het stoïcisme weer terug met een onderzoek naar welke deugden je wilt ontwikkelen. Deugden vormen een mooie basis voor je ontwikkeling.

Luister naar deze aflevering

Beluister hier ons gesprek. We hebben het over de onzekerheden, zelfonderzoek, stoïcisme en de voordelen van het boek, maar ook over onze bedenkingen. Ik ben zelf wat te kritisch volgens Tom en hij verdedigt Kayvan. 🙂

In ruim een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.

Leerpunten 

Een aantal belangrijke dingen die ik geleerd heb uit dit boek zijn:

  • Het verleden geeft veel handvatten voor de toekomst.
  • Zit je in een onzekere tijd, ga dan aan de slag, experimenteer en onderzoek welke richting interessant is om te ontwikkelen.
  • Schrijf een brief naar iemand uit het verleden met alle dingen die je gekregen hebt waarvoor je dankbaar bent.
  • Schrijf regelmatig op waar je dankbaar voor bent. Door het iedere dag te doen ontdek je de kleine dingen die je gelukkig maken.

Video van deze aflevering

Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/6Xy1Q2PQZvQ

In deze aflevering hebben we het over het boek What is Water? van Kayvan Kian. Het is een leuk boek wanneer je toe bent aan zelfonderzoek en jezelf wilt ontwikkelen in een onzekere tijd, zoals nu met corona en alle maatregelen. Kijk wat de elementen uit het stoïcisme hier voor jou kunnen betekenen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.