LinkedIn jouw bedrijf – 8 tips om actief nieuwe contacten zoeken

Een van mijn meest favoriete online netwerken is LinkedIn. Waarom?
Simpel, mijn doelgroep zit er.

Is jouw doelgroep de zelfstandige ondernemer, een manager, directeur of consultant bijvoorbeeld dan zit jouw doelgroep ook op LinkedIn.

LinkedIn is maar beperkt open voor jou. Je kunt niet iedereen ‘zien’ als je mensen zoekt.
Dit is nog meer beperkt als je een gratis account hebt in LinkedIn.

Nieuwe mensen ontmoeten
Met sociale netwerken is het contact leggen weer net zo makkelijk als toen je klein was.

Wil je echt meer uit LinkedIn halen en vindbaar zijn voor meer mensen dan wordt het tijd actief op zoek te gaan naar nieuwe contacten.

LinkedIn laat jou mensen zien waarmee jij tot de 3e graad verbonden bent. Korte uitleg:

 1. Eerste graad, hier ben jij rechtstreeks mee verbonden.
 2. Tweede graad, deze personen zijn met je verbonden via een van jouw eerste graad verbinding. Er is dus (nog) geen rechtstreekse verbinding.
 3. Derde graad, deze personen hebben een verbinding met mensen van de tweede graad. Er zitten dus twee schakels tussen jou en deze persoon.

Ze maken kennis met jou

Wanneer je meer contacten hebt krijg je dus steeds meer mensen in de tweede en derde graad op LinkedIn. Hier zitten dus ook mensen tussen die je nog niet kent maar waar je graag mee in contact komt. Of die op zoek zijn naar jouw expertise.

Wil je meer uit LinkedIn halen dan wordt het tijd alle schroom van je af te gooien en actief met meer mensen te verbinden ook als je ze nog nooit persoonlijk de hand hebt geschud.

Sociale netwerken zijn de ultieme plek om mensen te ontmoeten die je nog niet persoonlijk hebt gesproken. Netwerken als LinkedIn, Facebook en zeker Twitter geven je de gelegenheid ongegeneerd iemand te volgen.

Je kunt mensen uit je doelgroep volgen, leveranciers, concurrenten en zien wat ze doen en waar ze over praten. Als ze over jouw expertise praten of er vragen over stellen kun je eenvoudig tips geven en helpen.
Zo maken mensen kennis met jou.

Nodig mensen uit die jou ook kennen
Ik probeer zelf zoveel mogelijk contact te leggen met mensen waarmee al enige verbinding is. Mensen die ik helemaal niet ken schrijf ik niet aan.

Onder iedere uitnodiging die je verstuurd staat ook
“Nodig alleen mensen uit die u goed kent en die u kennen. Ontdek waarom.”

U mag van LinkedIn aanvankelijk maximaal 3000 uitnodigingen verzenden. Deze limiet voorkomt onbedoeld misbruik en beschermt zowel de verzender als de ontvangers.

De limiet is alleen bedoeld om misbruik te voorkomen en niet om uitnodigingen van betrokken personen te blokkeren. Op LinkedIn worden alle gebruikers aangemoedigd om contact te maken met vertrouwde zakelijke contacten en anderen die aangeven dat ze openstaan voor connecties met nieuwe contacten. Gebruikers die hun uitnodigingen beperken tot deze twee groepen, versturen veel uitnodigingen en LinkedIn zal de limiet voor deze uitnodigers meestal verhogen.

LinkedIn uitnodigingen afhandelen

Wanneer je een uitnodiging ontvangt in LinkedIn dan heb je 5 mogelijkheden om te reageren

 1. Accepteren – Door op deze knop te klikken voeg je de persoon toe aan je eerste graad contacten.
 2. Beantwoorden (nog niet accepteren) – Klik op de dropdown aan de rechterkant van de ‘Accepteren’ knop en deze optie wordt zichtbaar. Je kunt nu de zender van deze uitnodiging een bericht sturen voordat je de uitnodiging accepteert (of weigert).
 3. Negeren – Door op deze knop te klikken wordt de uitnodiging verwijdert.
 4. Spam melden – Door op deze knop te klikken wordt de uitnodiging als spam gemarkeerd.
 5. Ik ken [Naam] niet – Deze optie verschijnt nadat je hebt geklikt op ‘Negeren’. Als je deze link klikt kan de zender jouw geen uitnodigingen meer sturen. Het geeft LinkedIn ook terugkoppeling over of zij de zender moeten beperken in het uitnodigen van mensen.

IDK of Spam
Als 5 personen op de zogenaamde IDK (I don’t Know’) of spam knop klikken dan wordt je begrenst in het versturen van uitnodigingen. Dit gaat automatisch. Vanaf dat moment kun je alleen nog een uitnodiging versturen als je e-mail adres weet van de persoon die je wilt uitnodigen om te verbinden.

In het enthousiasme nodigen mensen soms te veel uit. Door bijvoorbeeld een van de onderstaande bulk methodes te gebruiken, zoals via e-mail, loop je sneller de kans 5 IDK meldingen te krijgen.

Mocht dit jou overkomen dan heb je de aanwijzingen hieronder niet goed gelezen 😉 en heb je nog één kans. Dan stuur je een bericht naar LinkedIn Customer Service met het verzoek de beperking op te heffen. Dit is éénmalig en je moet beloven nooit meer een uitnodiging te sturen naar mensen die je niet kent.

Is dit jou overkomen en wil je dit opheffen gebruik dan deze link naar LinkedIn Customer Service

Uitnodiging Accepteren of Negeren
En ik kan het weten want het is me beide overkomen. Door enthousiast leden uit te nodigen in de groep die ik beheer kreeg ik een beperking. Met een uitleg hoe dit was ontstaan en de belofte het niet meer te doen werd de beperking opgeheven.

De tip om dit te voorkomen is, stuur altijd een persoonlijk bericht bij iedere uitnodiging. Vertel waar je de persoon van kent en waarom je ze uitnodigt om te verbinden op LinkedIn.

Advies bij uitnodigingen die je ontvangt, gebruik vooral de knop ‘Accepteren’ of ‘Negeren’. Gebruik zo min mogelijk de ‘Spam melden’ knop of ‘Ik ken [naam] niet’ link.

De meeste mensen van wie je een uitnodiging ontvangt hebben geen kwade bedoelingen en realiseren zich soms ook niet dat ze de fout in gaan.

Daarnaast ‘kennen’ mensen jou ergens van alleen weet jij niet wie zij zijn. Mensen volgen je bijvoorbeeld al langer via Twitter en hebben het gevoel jou te kennen. Of als je een boek hebt uitgegeven, de lezers van je boek sturen je een uitnodiging. Zij ‘kennen’ jou, maar jij hebt geen idee wie het is.

Je kunt ook altijd eerst een kort bericht sturen voordat je Accepteert of Negeert om te vragen waar ze jou van kennen en vanwaar deze verbinding.

Zelf gebruik ik de methode: accepteer eerst de hand en vraag daarna vanwaar de uitnodiging. Net als in het echte leven.

8 tips voor nog meer contacten in LinkedIn

De mogelijkheden om zelf actief op zoek te gaan naar nieuwe contacten en ze uit te nodigen vind je hier.
Nadeel is dat je bij sommige niet (meer) de gelegenheid hebt een persoonlijk bericht toe te voegen.

Gebruik zo veel mogelijk de opties waarbij je een persoonlijk bericht kunt toevoegen. Dit om spam of IDK meldingen te voorkomen.

1. Je eigen profielpagina

http://www.linkedin.com/

Op de startpagina van LinkedIn krijg je rechtsboven direct 3 voorstellen van mensen die je mogelijk kent. Je kunt deze mensen uitnodigen door te klikken op ‘Connectie maken’.
LinkedIn Home page - connect

Dan krijg je dit scherm waarbij je kunt kiezen hoe je elkaar kent (1). Zit je in dezelfde groep dan kun je deze optie gebruiken. Ken je het e-mail adres gebruik dan ‘Ander’ en vul daar het e-mail adres in. Verder heb je de gelegenheid een persoonlijk bericht toe te voegen aan jouw uitnodiging (2). Altijd doen!
stuur een persoonlijk bericht in LinkedIn

2. via openstaande uitnodigingen

http://www.linkedin.com/inbox/invitations/pending

Wanneer je de openstaande uitnodigingen bekijkt, bijvoorbeeld eens per week, dan krijg je ook voorstellen van mensen waarmee je kunt verbinden. klik op ‘Connectie maken’ (1) en vul een persoonlijk bericht in (2).
Mensen die je mogelijk kent met persoonlijk bericht

3. Mensen die je misschien kent

http://www.linkedin.com/mynetwork

Dit is een overzicht van allemaal mensen die mogelijk kent. Ze hebben contact met je via directe contacten met jou, ex-collega’s, oud studiegenoten…. Allemaal links met mensen die LinkedIn voor jou vindt. Verbindingen die je zelf soms niet eens meer wist.
Mensen die je mogelijk kent

Op het moment dat je klikt op ‘Connectie’ dan wordt er direct een uitnodiging verstuurd. Je krijgt geen gelegenheid een persoonlijk bericht toe te voegen. De ontvanger krijgt een standaard (Engels) bericht zonder verdere uitleg van jou. Dit kan leiden tot meer IDK meldingen.

Klik daarom op het icoontje om een persoonlijk bericht toe te voegen.
Voeg persoonlijk bericht toe

4. E-mail contacten

https://www.linkedin.com/fetch/importAndInviteEntry?trk=tab_cn

Hier is het oppassen geblazen. Het is een handige manier maar wordt al snel bulk, onpersoonlijk en spam.

Vaak worden er veel meer contacten gevonden dan jezelf verwacht. Mensen die je ook niet eens goed kent maar waar je ooit een email van hebt ontvangen.

Aan de andere kant is het interessant aangezien er vaak mensen tussen staan waarmee je goed contact hebt via e-mail, maar waarvan je niet wist dat er nog geen verbinding was op LinkedIn.

Kies het door jou gewenste programma dat je wilt gebruiken om te zoeken naar missende schakels in LinkedIn. Bijvoorbeeld Gmail:
email contacten uitnodigen

Selecteer alleen contacten waarvan je zeker weet dat ze jou kennen. Klik dus eerst op ‘Alles selecteren’ – zodat de gehele selectie ongedaan wordt gemaakt. Kies dan individuele contacten waarvan je zeker weet dat ze jou ook kennen. Je kunt geen persoonlijk bericht toevoegen.
contacten zoeken via email

Dit is de uitnodiging die deze mensen ontvangen. Heel onpersoonlijk.
verstuurde uitnodigingen

5. Alumni netwerk

http://www.linkedin.com/people/reconnect?eduId=0

Een volledig profiel geeft al jouw belangrijkste opleidingen weer. Hiermee kun je dus oud studiegenote of alumni vinden. Handig is dat je ook een persoonlijk bericht kunt meesturen.
contact leggen met oud studiegenoten en alumni

6. Werkgevers

http://www.linkedin.com/mynetwork

In jouw volledige profiel staan dus ook al jouw vorige werkgevers. Hiermee kun je dus ex-collega’s van je vinden. Jammer genoeg kun je hier dus weer geen persoonlijk bericht meesturen. Klik je op ‘Connectie’ dan wordt de uitnodiging direct verstuurd.
Contacten van werkgevers ex-collegas

7. In groepen

http://www.linkedin.com/groups

Als je wilt verbinden met mensen die in de groep zitten waar jij ook deel van uit maakt dan kan dat. In jouw uitnodiging zie je dan de mogelijkheid groep terug en kun je een groep kiezen.
LinkedIn uitnodiging via groep

Ken je deze persoon verder niet maar wil je wel graag in contact komen dan zou ik eerst een bericht sturen en kennis maken, voordat je een uitnodiging verstuurt.
contact leggen met mensen in groepen

8. Wie heeft je profiel bekeken

http://www.linkedin.com/me/profile-views/
Gebruik je LinkedIn gratis dan zie je hier maar een beperkt aantal personen. Bij de betaalde versie krijg je meer personen te zien.

Dit zijn mensen die je profiel hebben bekeken. Dat wil niet zeggen dat ze je ook kennen. Als je dit regelmatig opvolgt dan herinneren deze mensen nog wel dat ze je profiel hebben bekeken.

Mensen die je profiel hebben bekeken

Luisteraarsserie

Het artikel hierboven is onderdeel van de luisteraarsserie van 7 artikelen over hoe jij jouw verhaal kunt aantrekken en daarmee luisteraars en klanten gaat aantrekken.

Het volgende artikel verschijnt maandag en gaat over Middenin je doelgroep met Facebook. Het grootste online netwerk.

Serie:

Jouw connecties op LinkedIn

Verbind jij actief met nieuwe connecties op LinkedIn? Of ben je meer terughoudend?
Deel in de reacties hieronder de link naar jouw persoonlijke profiel in LinkedIn als je op zoek bent naar nieuwe connecties.

http://www.linkedin.com/in/ernohannink

Credit foto: Sam Pullara

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

10 reacties

 1. Zoals altijd weer direct bruikbare en praktische tips Erno!

  Wat mij ook nog opvalt is dat veel mensen niet (volledig) hun contactgegevens (e-mail, telefoonnummer) invullen in het blokje ‘contact opnemen met voor:’.

  Logischerwijs vanuit LinkedIn gedacht, heeft LinkedIn dat blokje vrij onderaan in je profiel gezet. Omdat ze liever hebben dat je linkt via het netwerk zelf. Haal het naar boven in je profiel en vul het volledig in. Dan kunnen mensen je bellen of mailen.

  1. Helemaal eens Jaap. Dan vind je iemand waarmee je aan de slag wilt en zoek je de contactgegevens. Wil je nieuwe klanten? Zet je e-mail en telefoonnummer in dat blok. Goeie tip ook om dat blok naar boven te verplaatsen. Dank je wel voor de aanvulling.

 2. Hallo Erno,

  Ik vraag mij af of ik op mijn bedrijfsprofiel ook mensen kan uitnodigen? Als ik dit nu namelijk probeer dan nodigd LinkIn mensen uit voor mijn persoonlijke profiel.

  Ik zie je antwoord tegemoet!

  1. Dat klop Maartje, mensen voeg je toe aan je persoonlijke profiel als contacten. Mensen kunnen zelf beslissen of ze je bedrijfsprofiel willen volgen. Je kunt wel een knop van je bedrijfsprofiel toevoegen aan je website bijvoorbeeld.

 3. Ik beheer een groep en wil een standaard uitnodigingstekst invoegen dat ook de leden kunnen gebruiken. Hoe doe je dat?

Reacties zijn gesloten.