Balans in ondernemerschap en gezin

Work/life balance – wie heeft die term eigenlijk bedacht?
Het klinkt alsof je werk en leven gaat scheiden.

In de uitleg op Wikipedia:

Work–life balance is a concept including proper prioritizing between “work” (career and ambition) and “lifestyle” (Health, pleasure, leisure, family and spiritual development/meditation)

Balans bedrijf gezin

In de Wikipedia pagina over work/life balance kun je verder lezen:

One of the aspects of happiness is when you can make as little distinction as possible between your work and your play

Een optimale combinatie van werk en leven maakt je dus gelukkig.

Het draait dus niet alleen maar om werk, ook niet als je jouw werk heel gaaf vindt. Dat risico lopen we natuurlijk als zelfstandige wel een beetje.

Work/life balance is dus ook belangrijk voor ondernemers. Een goede balans in ondernemerschap en je leven is voor zelfstandige ondernemers misschien wel belangrijker dan voor medewerkers bij een bedrijf.

We hebben gekozen voor het ondernemerschap omdat we het anders willen doen. We hebben een idee waarmee we de wereld beter kunnen maken. Hierin kun je jezelf helemaal verliezen. Dat gaan we voorkomen.

Je hebt een gezin daar wil je ook aandacht aan besteden, aan je partner, en jullie kinderen.

Wat maakt jou gelukkig

Er zijn nog meer dingen die meespelen in ons geluk.

De punten die veel minder invloed hebben op ons geluk dan we zelf denken zijn, geld, schoonheid, jeugd, intelligentie en opleiding.

Vijf punten die veel meer, dan we verwachten, van invloed op ons geluk zijn:

 • eigenwaarde,
 • sociale vaardigheden
 • vrije tijd (als in, zelf je tijd kunnen indelen)
 • vrijwilligerswerk
 • humor

(zie 5 unexpected tips for happiness voor meer hierover)

5 pilaren voor jouw balans

We willen allemaal gelukkig zijn en zijn hier best egoistisch in. We denken hier in eerste instantie vooral aan ons zelf. Wat maakt jou gelukkig.

De punten die ons gelukkiger maken dan we verwachten krijgen aandacht in de paraplu van wat ik doe. Deze paraplu, balans in gezin en bedrijf voor zelfstandige ondernemers kent 5 pilaren.

De 5 pilaren zijn: aandacht voor jezelf, gezin, bedrijf, omgeving, en werken aan een betere wereld.

5 pilaren in gezin en werk balans voor de zelfstandige ondernemer

Overigens is de paraplu gezin & bedrijf in balans niet iets nieuws voor mij. Hier werk ik al jaren aan. Alleen is dit de eerste keer dat ik het zo duidelijk onder woorden kan brengen en met je kan delen.

Het is een aanscherping van waar ik al tijden mee bezig ben. Alle onderdelen waar ik tot nu toe aangewerkt heb, zoals Laat de klant naar jou komen, vallen hierin.

Een aantal suggesties voor wat jij kunt doen in deze pilaren die bijdragen aan een betere balans van ondernemen en gezin.

Aandacht voor jezelf

De eerste stap is aandacht voor jezelf. Tijd en ruimte nemen voor jezelf.

Neem voldoende rust. Sluit ’s avonds twee uur voordat je naar bed gaat de laptop of iPad. Slaap 7-8 uur per nacht. Voldoende slaap draagt bij aan een gelukkig gevoel overdag.

Beweeg voldoende en regelmatig. Probeer ten minste een uur per dag lichaamsbeweging in te bouwen. Maak wandelingen van 5-7km. Plan ze in op de momenten dat je minder presteert op een dag, of als je voelt dat je terugzakt in je energie.
De één vindt het heerlijk om hier ’s ochtends mee te beginnen, de ander heeft een dip in de middag rond 15u.

Een andere tip is lees boeken van allerlei onderwerpen. Het opent het creatieve deel van je brein. Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten en ideëen voor je bedrijf.

Lees je iedere dag 15-20 pagina’s, dan lees je een gemiddeld boek uit in 15 dagen. Dit betekent dat je twee boeken per maand kunt lezen. Dit zijn 24 boeken per jaar. De gemiddelde ondernemer of CEO leest 2-5 boeken per jaar. Je hebt gelijk al een voorsprong.

Aandacht voor je gezin

Een van de belangrijke onderdelen voor mij. Naast aandacht voor jezelf en je bedrijf maak je tijd en ruimte voor je gezin.

Bespreek met je partner wat het doel is van je bedrijf. Wat wil je er mee bereiken. Bespreek ook je financiële doelen van je bedrijf, op de korte en lange termijn. Zo weet je partner wat hij/zij kan verwachten.

Blijf in contact met je partner over je bedrijf. Hoe staat het er voor en welke ontwikkelingen verwacht je. Wat zijn de te verwachten inkomsten voor de komende tijd. Doe dit als het goed gaat want zo kun je de successen delen.

Doe dit zeker ook als het wat tegenvalt. Mijn ervaring is dat je partner heel andere inzichten heeft dan jij en soms met verrassende ideëen komt om er iets aan te doen. Al kost het soms wat moeite om er naar te luisteren.

Ik ben nog al optimistisch ingesteld en mijn vrouw is wat meer realistisch (of terughoudend). Soms is het beter voor ons dat ik wacht met positieve berichten te delen als ze nog niet 100% zeker zijn. Misschien herken je dit.

Aandacht voor je bedrijf

Als zelfstandige ondernemer krijgt dit natuurlijk aandacht. Zonder bedrijf ben je geen ondernemer meer.
Hier ga ik de komende 5 artikelen aandacht aan besteden en dus nu niet verder uitwerken.

Zoals je hieronder kunt zien komende de volgende onderwerpen aan bod:

 • Kies je doelgroep voor focus
 • Bouw je hub zodat de klant jou kan vinden
 • Contact met je doelgroep
 • Middenin je doelgroep: LinkedIn
 • Middenin je doelgroep: Facebook

Aandacht voor je omgeving

Hierboven had ik al vertelt dat de dingen die gelukkig maken op lange termijn, bijvoorbeeld sociale vaardigheden en vrijwilligerswerk zijn.

Door je in te zetten voor je omgeving krijg je meer sociale contacten en kun je jouw eigen sociale vaardigheden verbeteren. Dit kun je weer gebruiken in de contacten voor je bedrijf.

Bied je aan als vrijwilliger in je eigen omgeving. Zoek het niet te ver weg. Help bij de school van je kinderen. Ondersteun de sportclub van de kinderen met jouw expertise.

Laat je opleiden door de sportclub als scheidsrechter of jury. Je helpt de club, ziet je kinderen meer in hun vrije tijd en je leert nieuwe dingen.

Een betere wereld

We willen allemaal de wereld een beetje beter achterlaten dan toen wij er zijn opgekomen. Ieder heeft zijn eigen levensmissie om bij te dragen aan deze wereld.

Mijn levensmissie is zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers helpen een rijke balans te vinden in ondernemerschap en gezin. Rijke balans betekent voldoende geld om van te leven en voldoende tijd voor je gezin.

Wat is jouw levensmissie en hoe draag je hiermee bij aan een betere wereld?

Aandachtspunt
Bespreek met je partner hoeveel tijd je besteed aan de 5 pilaren. Welke ruimte heeft je partner nodig om zich ook zo te ontwikkelen en welke effect heeft dit op jullie tijd voor de kinderen.

Luisteraarsserie

Het artikel hierboven is onderdeel van de serie van 7 artikelen over hoe jij jouw verhaal kunt aantrekken en daarmee luisteraars en klanten gaat aantrekken.

Het volgende artikel verschijnt donderdag en gaat over Kies je doelgroep voor focus.
Serie:

Levensmissie

Wat is jouw levensmissie?
Deel deze met de wereld in de reacties. Laat zien waar jij met je bedrijf voor staat.

Credit foto: It’s a balancing act

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

14 reacties

 1. Beste Erno,

  Wat mij gelukkig maakt, is bezig zijn met Destination Beach (marketing en distributie van Beach Lifestyle Producten, inclusief online shop http://www.destinationbeach.com). Officieel mijn werk, maar zo voelt het allerminst!

  Na jaren voor een zeer groot bedrijf gewerkt te hebben waarin veel voor jou bepaald wordt, ben ik bij de oprichting van mijn bedrijf begonnen met het opstellen van mijn eigen kernwaarden. Wat vind ik nu belangrijk in ‘zaken doen’?

  Ik heb deze alsvolgt gedefinieerd (op mijn website)
  1. Have fun
  Smile – sunshine is good for your teeth. ~Author Unknown

  2. ‘Be yourself’
  Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life. ~Steve Jobs

  3. Passion
  Follow your passion, and success will follow you. ~Terri Guillemets

  4. Partnership
  I have found no greater satisfaction than achieving success through honest dealing and strict adherence to the view that, for you to gain, those you deal with should gain as well. ~Alan Greenspan

  Het zijn wellicht voor de handliggende waarden, maar de quotes zijn elke keer weer heerlijk verhelderend!

  Groet,
  Rob

  1. Eens Rob, mooie en bijzondere waarden. Helemaal mijn idee, als je wilt kiezen voor je bedrijf dan begin je bij je eigen kernwaarden. Het zijn ook waarden waar je gelukkig van wordt 🙂

 2. Creative Facts maakt theater, bij voorkeur op bijzondere locaties.
  De werkvloer bij bedrijven en organisaties kunnen ook zo’n bijzondere locatie zijn.
  Soms maken we theater scenes speciaal geschreven voor de organisatie, voor het bedrijf.
  Andere keren zetten we een parcours uit met als hoofdthema: Regisseren valt te leren.
  Altijd is er de volgende formule: 3 x F FUN FICTIE FUNCTIE

  Fun = Erop los fantaseren tijdens het bekijken en bespreken van verzameld beeldmateriaal ,
  attributen en/of inspirerende stellingen.

  Fictie = Om voorbij de praktische bezwaren te komen wordt er in eerste instantie met niet
  bestaande voorbeelden en/of opdrachten gewerkt.

  Functie = De succesfactor wordt bepaald door het combineren van wat men voor mogelijk
  heeft gehouden in de Fun en Fictie tijd. Wat durven we op een andere manier
  te gaan toepassen in de dagelijkse functie? Hoe zien we dat voor ons?

  Bovenstaande formule kent een lange ontstaansgeschiedenis.
  Voor mij zorgt deze voor balans in mijn hoofd. Door een eenvoudige, maar krachtige structuur te volgen kan ik goed de koers uitzetten en er toch volledig voor gaan.

  Joke Duif, theatermaker en coach

 3. Tekst moet leven! Vanuit die visie (en passie!) ondersteun ik christelijke uitgeverijen en organisaties op het gebied van opvoeding, identiteit en leven als christen.

  Met mijn teksten wil ik mensen bemoedigen, inspireren, motiveren en uitdagen. Praktische handvatten aanreiken, informatie geven waar mensen iets mee ‘kunnen’ in hun leven; dat is wat ik wil als freelance tekstschrijver.

  Geïnspireerd (en uitgedaagd) door Erno’s boek ‘Kies je doelgroep’ heb ik heel bewust gekozen me te richten op christelijke organisaties, omdat ik er ten diepste van overtuigd ben dat mensen alleen vanuit Gods liefde kunnen heel worden, op alle gebieden van het leven.

 4. Dag Erno,

  Met veel interesse lees ik je blogs!

  We zij allemaal geboren om te scheppen en de details van ons leven te gebruiken als middel om ons artistiek te uiten. Ons eigen navigatiesysteem volgen kan soms wel een proces zijn wat kruim kost.
  Maar……we zijn niet alleen, we hebben elkaar waar we van mogen leren, en onze intuïtie is altijd daar, als we daar op leren vertrouwen, is het een enerverende reis!

  Ik dank jullie allemaal,
  Caroline

 5. Bedankt voor het delen. Als moeder van 3 (7,5 en 1) en ZO’er is het vaak balanceren!

  Mijn missie is om zo veel mogelijk mensen uit ‘sociaal zwakke groepen’ weer kracht en vertrouwen terug te geven. Ik doe dat met name door groepen (bv. ex-verslaafden, -delinquenten, -daklozen) te begeleiden bij het zelf opzetten van een sociale werkplaats. Door zo’n proces krijgen ze weer vertrouwen, structuur en inzicht in oorzaak en gevolg terug.

  Het lastige vind ik vooralsnog dat mijn doelgroep niet mijn financierder is. Die verschilt van gemeente tot zorginstelling tot… Dat maakt het soms lastig om de juiste persoon te vinden die open staat voor een dergelijk proces; vaak gaat het toch om een ‘klik’ die je hebt samen. Met dit werk zit je al snel in een subsidiepotje, en als er iets onpersoonlijk is, is het dat wel.

 6. Hallo,
  Ik ben het eigenlijk ontzettend met het artikel eens behalve dit:
  “One of the aspects of happiness is when you can make as little distinction as possible between your work and your play”
  Dit juist vertaald houdt niet in dat je een optimale balans moet vinden tussen spel en werk, of dat het niet alleen om werk gaat, maar juist dat ze zo veel mogelijk op elkaar moeten lijken, wij zouden in ‘ t Nederlands zeggen: hij heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Zo weinig mogelijk verschil tussen spel en werk dus.
  Overigens ook een waar woord.
  Groeten, Nienke

 7. Geluk zit ‘m in de kleine dingen. Een glimlach van mezelf of de ander. Een dank je wel. Wanneer ik flow voel. Weten dat de zon altijd schijnt en me dit bewust ben op momenten dat ’t even niet gaat. Dankbaar zijn. Ik ben als coach ingesteld om mezelf te coachen en coach de ander in één of meerdere sessies. Soms met een enkel woord of zin als dat zo uitkomt. Tijdens mijn werkzaamheden als verpleegkundige neem ik wel eens extra tijd om een cliënt aandacht te geven voor wat hij uitspreekt. Mijn coachactie moet dan wel kort zijn en van een zekere kwaliteit en dat is een welkome uitdaging. De feedback die ik daaruit ontvang geeft me energie.
  Vanuit een gevoel van vrede en liefde de ander bijstaan in zijn zoektocht met behulp van NLP is fantastisch om te doen.

 8. Nu ik vakantie heb ik de balans weer terug, maar de afronding van mijn studiejaar was het nogal chaos.
  a) School moest gedaan worden, studeren voor de tentamens. b) Mijn blog moest bijblijven, minimaal om de dag een goed artikel online hebben c) Mijn sociale leven ging natuurlijk ook door.

  Gevolg dat ik tot in de nacht bezig was alles bij te houden, maar het is gelukt!
  Normaal in een studiejaar gebruik ik 1 of 2 avondjes om een beetje rustig te werken voor de blog en is het zaterdag veel werken voor de blog. Artikelen vooruit plannen. De rest van de dagen checkte en beantwoorde is alleen mail voor de blog.

 9. IK INSPIREER TOT BEWUSTE, INTEGRALE BEDRIJVEN EN GEDIJENDE PROFESSIONALS … omdat en zódat we plezier hebben bij wat we ook doen!

Reacties zijn gesloten.