Hub is voor mij de combinatie van een website en weblog. Een plek op het web waar je de marketing informatie van je bedrijf combineert met artikelen over je onderwerp.
De website is het meer statische deel van je hub. De klant vindt hier bijvoorbeeld jouw contactgevens, achtergrond over je bedrijf, wie er werken, de producten of diensten. Allemaal informatie die niet heel vaak veranderd.
Het weblog is het dynamische deel van je hub. Hier plaats je onder andere informatie over het onderwerp, actueel nieuws, achtergronden.
‘Hub’ betekent letterlijk spil of as. Vanuit de ‘hub’ lopen diverse spaken (‘spokes’). De spaken staan voor de transportwegen die vanuit de ‘hub’ uitstralen.
www.encyclo.nl/begrip/Hub
Alle wegen leiden naar jouw hub. Op welk platform je ook zit, je deelt regelmatig links van jouw hub.
Als jouw doelgroep informatie zoekt over jouw onderwerp dan moet alles en iedereen wijzen naar jouw hub.
Door te bloggen word ik gevonden
Tijdens de presentatie gaf de ondernemer Rebecca haar visie over een blog voor haar bedrijf:
“Ik gebruik Facebook om de producten uit mijn winkel te laten zien. Ik deel foto’s en krijg daar veel reacties op. Onder iedere foto plaats ik een link naar het product in de webshop en daar ontstaat verkoop uit.
Twitter gebruik ik meer voor mijzelf, daar ben ik meer persoonlijk.
Het weblog gebruik ik om gevonden te worden in de zoekmachines. Door te bloggen word ik gevonden.”
Rebecca van der Wurff eigenaar van Pleasurements
Hoe wordt je hub gevonden
De zoekmachines, zoals Google, gebruiken heel veel factoren en informatie voor het plaatsen van jouw website in de zoekresultaten.
Van al deze factoren zijn er 2 echt belangrijk voor jou om aan te werken.
- Inhoud
- Links
Deze twee kunnen ook niet zonder elkaar. En eigenlijk hoef je er maar aan één actief te werken.
Inhoud het belangrijkste
Het aller aller aller belangrijkste waar je aan moet werken is, goede inhoud van je site. Unieke teksten, van goede kwaliteit.
Als jij wilt gevonden worden op een bepaald onderwerp door jouw doelgroep dan moet je er veel over publiceren. Je moet de expert worden voor jouw lezers.
Door je onderwerp goed af te bakenen wordt het eenvoudiger om expert te worden. Schrijf artikelen die langer meegaan, zogenaamde ‘evergreens’.
Schrijf je eigen teksten. Niemand kent het onderwerp beter dan jij, de expert.
Lees de blogs van andere experts die jouw onderwerp raken. Hier haal je inspiratie voor je eigen artikelen. Door jouw eigen visie en ervaring toe te voegen aan bestaande onderwerpen krijg je nieuwe, unieke informatie over jouw onderwerp.
Hak je eigen stukje uit in het internet voor jouw onderwerp, jouw visie, jouw niche.
Links naar je site als aanbeveling
De links naar je site, is als andere mensen die naar jou verwijzen, een kleine aanbeveling. Hoe meer links naar je site des te waardevoller je site waarschijnlijk is.
Stel je wilt graag weten welke garage het beste is voor het onderhoud van jullie auto. Tijdens een verjaardag vraag je verschillende mensen welke garage zij adviseren. Als garage Oto Hendriksen 2 keer wordt genoemd en Garage Wentink 6 keer, dan verwacht ik dat je Garage Wentink gaat bellen voor een afspraak.
Dat is precies wat de zoekmachine probeert te bereiken. Op basis van aanbevelingen (links) naar een pagina in je website scoort deze pagina op bepaalde zoekwoorden hoger in de zoekmachines.
De zoekmachine probeert niets anders te doen dan zo snel mogelijk de beste resultaten in beeld te brengen. Als zoeker wil je graag snel het beste antwoord op jouw vraag.
Links kun je krijgen door eigenaren van websites er naar te vragen. Maar heb je inhoudelijke en unieke informatie over het onderwerp dan komen de links vanzelf.
Schrijf verrassend en spraakmakend over jouw onderwerp en websites en bloggers nemen een link op naar jouw artikel als ze schrijven over dat onderwerp.
Als dat gebeurt volgen de zoekmachines vanzelf, omdat ze niet anders kunnen. Jij bent de expert. Jouw antwoorden moeten in de zoekresultaten als ze de zoekers goed willen helpen.
Schrijf dus waardevolle, unieke en zinvolle artikelen over jouw onderwerp en de bezoekers en links komen vanzelf.
Een tip over links: koop geen links!
Je kunt testimonials en links ook kopen en mensen geloven dat ook, het werkt dus. Totdat mensen (of de zoekmachines) uitvinden dat de testimonial of link niet gemeend maar gekocht was. Dan vertrouwen ze je nooit meer.
Website en blog bouwen
Er zijn enorm veel manieren om een website en blog, jouw hub, te bouwen. Van open source (gratis) tot kostbare op maat gemaakte oplossingen.
Laat je niet gek maken.
Mijn voorkeur gaat uit naar een oplossing waar je een weblog en website in één omgeving hebt. Dit betekent minder onderhoud en minder onthouden.
De oplossing die ik zelf gebruik en voor al mijn klanten is WordPress. Het is een zeer complete oplossing die er in de basis al voor zorgt dat je goed zichtbaar bent voor de zoekmachines.
De software zelf is open source en dus gratis te downloaden. Je kunt hiermee je hele site zelf bouwen of je kunt je laten helpen door een WordPress expert.
Unieke uitstraling komt later
Het begin van jouw bedrijf is niet een super op maat gemaakt ontwerp voor je site. Het begin is inhoud. Begin zo snel mogelijk met schrijven.
Jouw doelgroep vind je in eerste instantie op basis van jouw artikelen. Daarna komt pas hoe het er uit ziet. Ziet een site er lelijk uit dan haken mensen sneller af. Maar een basis thema voor WordPress, die je overal kunt vinden, is voldoende om mee te beginnen.
Het is slim eerst wat ervaring op de te doen hoe dat bloggen nu werkt, voordat je precies weet wat je allemaal op je site zichtbaar wilt hebben en waar.
Heb je meer ervaring met bloggen, snap je hoe alles werkt, heb je duidelijk wie je doelgroep is, wat ze graag lezen en hoe, dan wordt het tijd voor een eigen unieke uitstraling.
Moet ik me druk maken over SEO?
Uiteindelijk wel, maar nu je begint, is zoekmachine optimalisatie minder belangrijk.
De belangrijkste tips zijn hierboven al gegeven: schrijf unieke artikelen, krijg links naar je site, gebruik een goede tool.
5 tips altijd toepassen
Er is zoveel te vertellen over websites, weblogs, zoekmachines, gevonden worden…. Er is ook al veel over geschreven, op decideforimpact.com en op vele andere blogs.
Om je op weg te helpen ga ik je 5 tips geven die je direct kunt toepassen en die je gaan helpen. Tips om nog beter gevonden te worden door jouw doelgroep.
- Schrijf iedere pagina over één onderwerp – kies eerst het onderwerp waarover je wilt schrijven.
Dan schrijf je een titel. Daarna schrijf je de eerste alinea waarmee je de lezer het artikel intrekt.
In die eerste alinea komt het onderwerp weer terug. Een bevestiging dat dit artikel echt over dit onderwerp gaat. Schrijf dan de rest van het artikel.
- Korte alinea’s – lezen op het internet is anders dan een boek lezen. De bezoeker haakt eerder af. Door korte alinea’s te gebruiken verleid je ze alinea voor alinea om te blijven lezen.
Een alinea is 2-5 regels en kan zelfs 1 regel zijn.
- Gebruik kopjes – maak de pagina of het artikel scanbaar voor de lezer. Voordat je een artikel helemaal gaat lezen, scan je met je ogen kort het artikel.
Aan de hand van deze scan bepaal je of het artikel interessant genoeg is om helemaal te lezen. Is het jouw tijd waard?
Door kopjes te gebruiken die opvallend anders zijn dan de rest van de tekst maak je dit scannen eenvoudiger. Door interessante en uitnodigende koppen te gebruiken wordt de kans groter dat ze alles willen lezen.
- Gebruik afbeeldingen – wil je snel bepalen of je een artikel in de krant gaat lezen zijn er twee dingen die je direct opvallen, de kop en de foto.
Gebruik een mooie foto of afbeelding die past bij het onderwerp van jouw artikel. Dit springt er uit en nodigt uit om het te gaan lezen.
- Overzicht van alle pagina’s – zorg voor een pagina waar in één overzicht alle pagina’s en artikelen van je site te vinden zijn (sitemap). Dit is handig voor de bezoeker als ze meer willen zien in je website.
Het is ook handig voor de zoekmachine. Op deze manier maak je het de zoekmachines makkelijk om snel alle pagina’s in jouw site te vinden.
Bonus
Punten die worden gemeten op je site zijn bijvoorbeeld, hoeveel bezoekers, hoe lang ze je site bezoeken, welke pagina’s, waar ze vandaag komen.
Een van de meest gebruikte statistieken is Google Analytics. Een andere die ik ook veel gebruik is Clicky (aff).
Beide oplossingen zijn gratis te gebruiken. Google Analytics is zeer uitgebreid, Clicky vind ik wat overzichtlijker.
Verbeter je hub om klanten aan te trekken
Veel plezier bij het verbeteren van jouw site, pagina’s en artikelen. De basis is niet ingewikkeld maar kost wel tijd.
Gebruik de tips en je wordt, sneller en beter gevonden via de zoekmachines en de doelgroep komt op jou af.
Luisteraarsserie
Het artikel hierboven is onderdeel van de luisteraarsserie van 7 artikelen over hoe jij jouw verhaal kunt aantrekken en daarmee luisteraars en klanten gaat aantrekken.
Het volgende artikel verschijnt maandag en gaat over Contact met je doelgroep. Waarom de bezoeker zich graag abonneert op jouw nieuwsbrief.
Serie:
- Klanten aantrekken en tijd voor je gezin
- Balans in ondernemerschap en gezin
- Kies je doelgroep voor focus
- Bouw je hub zodat de klant jou vindt
- Contact met je doelgroep
- Middenin je doelgroep: LinkedIn
- Middenin je doelgroep: Facebook
Jouw hub
Heb jij een combinatie van website en weblog? Verwijs je iedereen altijd naar jouw hub of juist naar andere platformen zoals Facebook, Twitter of LinkedIn?
Deel jouw hub hieronder.
Credit foto: Abdul Awaes
Hallo Erno,
Ik twijfel nog steeds over het starten van een eigen blog. Ik begrijp niet goed wat een blog mij anders te bieden zou hebben dan de nieuwsbrief die ik al uitgeef. Kun jij mij vertellen wat het verschil is tussen een nieuwsbrief en een blog?
groeten
~carla sijtsma~
Hallo Carla, de nieuwsbrief zorgt er voor dat de abonnees de informatie krijgen waar ze behoefte aan hebben. Ze hebben zich zelf geabonneerd en jij voorziet in die behoefte.
Een weblog zorgt er voor dat je artikelen veel verder dragen dan alleen je nieuwsbrief. Het wordt voor je doelgroep veel eenvoudiger artikelen van je te vinden via de zoekmachine.
De nieuwsbrief wordt meestal niet zo goed gevonden in de zoekmachine. Daarnaast staat de nieuwsbrief niet op jouw domeinnaam. Dit betekent ook dat je site niet beter vindbaar wordt in de zoekmachine door de nieuwsbrieven.
Je kunt eenvoudig starten door je nieuwsbrieven te plaatsen in een blog.
Dankje Erno, ik ga je wijze raad weer opvolgen 🙂
Hallo Erno,
Dank je wel voor de waardevolle informatie. Mijn nieuwe website is een paar dagen geleden ‘life’ gegaan. http://www.ratnadewithin.org
Ik ben er trots op, maar ik weet dat er nog verbetering nodig. Vooral in het schrijven van artikelen.
Ben benieuwd naar je mening over mijn site.
Groetjes,
Dewi
Interessant artikel Erno, ik werk aan mijn ‘hub’ op Darma-Communicatie.nl over tekst & communicatie voor chronisch zieken en mensen met een beperking. Ik heb veel aan jouw tips, dankjewel!
Goed te horen Petra. Dank je wel.
Beste Erno, interessant artikel. Ik ben me aan het verdiepen in bloggen aangezien ik merk dat mijn websites door middel van linkbuilding niet zo goed meer scoren als voorheen. Bloggen wordt steeds belangrijker merk ik.
Hallo Sander,
Goed te horen. Kijk je naar WordPress?