In deze 50e aflevering bespreken we het boek Leaving a Legacy van Kaat Peeters en Omar Mohout.
Kaat is Manager bij de Sociale InnovatieFabriek en zij versnellen veelbelovende sociale innovaties. Ze doceert daarnaast het vak ‘maatschappelijke innovaties’ aan de Erasmushogeschool Brussel. Ze is ook impactmaker bij haar eigen bedrijf Social impact projects. Omar is professor ondernemerschap en partner bij Nova Reperta, een consultancy organisatie.
Het boek bestaat uit 5 onderdelen:
- All about impact
- How to intentionally make a long-lasting positive impact, a legacy?
- Stages of impact: from negative to a legacy
- Strategies for your legacy
- Going international
Het is een dun, praktisch en waardevol boek, ideaal voor ondernemers. Kaat en Omar hebben met dit boek een legacycanvas gemaakt, met daarbij mooie voorbeelden uit de praktijk.
All about impact
Ze laten in dit deel zien dat ieder mens impact wil hebben. We hebben ook allemaal impact, soms ombewuste en slechte impact, soms bewust slechte of goede impact.
Het logische model dat je hier vindt is handig om te ontdekken wat je moet doen om impact te hebben. De planeet hebben we te leen van onze kinderen, het is dus belangrijk dat we hem beter achterlaten dan we hem gevonden hebben.
How to intentionally make a long-lasting positive impact, a legacy?
Wil je iets nalaten voor de volgende generaties, dan moet je groter denken dan significante impact. Al geloof ik dat alles wat we doen op den duur is vergeten. Er zijn maar weinig dingen die we nog weten van 2000 jaar geleden, er zijn slechts enkele Grieken en Romeinen waar we naar verwijzen. Van alle mensen die geleefd hebben is dat een extreem klein percentage. De kans dat ik iets nalaat dat over 100 jaar nog gebruikt wordt is niet groot.
Focus is belangrijk wanneer je de kans op een legacy wilt vergroten. Kaat en Omar laten zien hoe de SDG’s en het Doughnut-model van Kate Raworth je kunnen helpen om te kiezen waar je met jullie bedrijf het verschil wilt maken. Daarnaast vind je in dit deel een oefening om je impact te kiezen en jullie legacystatement te bepalen.
Impact meten staat nog in de kinderschoenen, maar wordt genoemd om duidelijk te krijgen en om te volgen of het effect heeft wat je doet. Hierin hebben Tom en ik meer het gevoel dat het proces belangrijker is dan de cijfers. Moeder Theresa heeft ook niet geteld hoeveel mensen ze vandaag ging helpen of dit kwartaal en toch heeft ze een enorm positieve impact gemaakt.
Stages of impact: from negative to a legacy
Kaat en Omar benoemen zes niveaus van impact:
- -1 negatieve impact
- 0 erken je negatieve impact
- 1 minder schadelijk worden
- 2 positieve impact
- 3 opschalen impact
- 4 leaving a legacy
Robert Bosch en Patagonia zijn sprekende voorbeelden op niveau 4.
In dit deel vind je een handige tabel waarin je kunt aangeven waar je staat met je bedrijf en wat je ambitie voor impact is, en wanneer je dat wilt bereiken.
Strategies for your legacy
Om je impact uit te breiden is samenwerking belangrijk. Kaat en Omar geven de tip om een adviesraad aan te stellen die je kan helpen naar leaving a legacy.
Mooi is dat ze vier schaalstrategieën noemen:
- De bekende scaling up waar we het al vaker over gehad hebben (opschalen)
- Scale deep (diep schalen)
- Scale out (breed schalen
- Scale down (afschalen)
Een goede methode voor het opschalen is Scaling up for impact van Scaleup Impact.
Opschalen is het uitbreiden in capaciteit, van producten, van afzetmarkten, en dit kan ook door overnames, joint ventures en franchising.
Diep schalen is je verhaal delen, de media inzetten, de overheid beïnvloeden; Bouw een community van fans, experts, leveranciers en andere stakeholders om diep te schalen.
Breed schalen: hierbij geef je bijvoorbeeld licenties op je kennis; je geeft advies, en training, en je kunt de kennis ook open source delen.
Afschalen: dit betekent dat je meer focus aanbrengt door minder dingen te doen en de dingen die je doet beter te doen.
Going international
Dit hoofdstuk geeft niet veel nieuwe inzichten, maar wel mooie voorbeelden van de eerder genoemde schaalstrategieën.
Opvallende lessen uit het boek voor mij:
- Het is een praktisch boek om in beeld te krijgen op welke impact je je wilt concentreren.
- Een interessante impactschaal van -1 tot 4 waarop je goed kunt aangeven waar je staat en naar welk impactniveau je je wilt ontwikkelen.
- De beperking van deze impactschaal lijkt dat het gaat over almaar groter groeien om van impact naar leaving a legacy te komen. Terwijl je ook kunt kijken vanuit een beperkte omgeving en de nalatenschap die je daar hebt, zonder anderen schade aan te doen. (denk moeder Theresa)
- De vier schaalstrategieën zijn interessant, we horen veel over opschalen, maar de andere drie zijn ook zeer interessant voor de groei van jullie impact.
- Mooie voorbeelden ter inspiratie.
Boeken die we genoemd hebben
- Drawdown #boekencast afl 49
- Meetmaatschappij – Berend van der Kolk
- Lessen van een samoerai #boekencast afl 45
- Infinite game – Simon Sinek
Overige genoemde bronnen:
- Gesprek met Kaat Peeters – Het legacy statement van Kaat Peeters
Luister naar deze aflevering
Beluister hier ons gesprek over het boek Leaving a Legacy, een dun en praktisch boek. Ideaal voor ondernemers met weinig tijd. Kaat en Omar komen tot de kern van de theorie, en geven handige hulpmiddelen en mooie voorbeelden om inspiratie uit te halen.
In een halfuur delen wij dit boek met jou. Een halfuur met kennis die je tot je neemt terwijl je wandelt, loopt of rijdt, bijvoorbeeld.
Video van deze aflevering
Bekijk ons gesprek op video https://youtu.be/-i4L9PteVms
In deze aflevering hebben we het over het boek Leaving a legacy geschreven door Kaat Peeters en Omar Mohout. Praktische inzichten vanuit sociale impact ervaring gecombineerd met zakelijke onderbouwing. Een handig boek voor ondernemers om te bepalen hoe ze duurzame sociale impact kunnen hebben.