Klanten krijgen met je RSS feed

rss internet klanten krijgen viaDagelijks is er een stortvloed van informatie die je via internet over je heen kunt krijgen. Toch vind je in die veelheid van informatie interessante artikelen die je raken, die je informeren over jouw branche of niche. Of artikelen van je klanten die je graag leest.

Als je hiervoor regelmatig 1-5 websites bezoekt om op de hoogte te blijven is er niets aan de hand. Als het er meer worden dan wordt het lastiger en kun je eens kijken naar wat RSS voor je kan doen.

Je kunt een klein aantal sites die je volgt eenvoudig elke keer ophalen in je browser, Internet Explorer of Firefox bijvoorbeeld. Je hebt deze websites dan meestal opgeslagen in je favorieten of bookmarks. Je klikt op jouw favoriete sites, leest de laatste artikelen en klaar. Als ze geen nieuwe artikelen hebben ga je snel verder naar je volgende favoriet. Maar om nu elke dag 10 of meer sites op deze manier bij te houden wordt al lastiger.

Een aantal sites of weblogs die je regelmatig bezoekt hebben dagelijks meerdere nieuwe artikelen, bijvoorbeeld de krant of een weblog als MarketingFacts. Andere websites hebben maar een keer per week of enkele keren per maand een nieuw artikel. Als je deze site onregelmatig bezoekt is het lastig om terug te vinden wat je nu wel of niet gelezen hebt. Bij dit soort dingen is het vaak zo dat, niet alleen jij dit vindt maar ook jouw (potentiele) klanten dit vinden.

Wat als er nu iets was waarmee je eenvoudig in een oogopslag jouw favoriete sites krijgt te zien met de laatste artikelen. En dat je dan ook nog snel zag wat jij al wel en nog niet hebt gelezen. En als je een interessant artikel hebt gevonden dat je deze wilt markeren om later nog eens beter te lezen. Hiervoor is RSS dus bedoeld.

De website/weblog verzameld de laatste actuele artikelen in een aparte webtaal (XML) in een afzonderlijke ‘pagina’. Deze pagina kan heel eenvoudig worden gelezen door een RSS lezer, of RSS reader, of feed reader…. Het mooie is dat jij dan niet telkens al die websites hoeft te bezoeken. De website zet de laatste artikelen automatisch klaar en je lezer haalt dit op wanneer jij er behoefte aan hebt. En al je de RSS lezer opent zie je direct wat je nog niet gelezen hebt.

Op deze handige manier heb jij dus altijd snel inzicht in de laatste ontwikkelingen in jouw branche, of wat er speelt bij je concurrenten of bij je klanten. Zo kunnen dus jouw klanten ook eenvoudig de laatste artikelen zien in hun feed reader.

Deze video van commoncraft laat eenvoudig zien (Engels gesproken) wat RSS is en waarom je het zou moeten gaan gebruiken.

In het kort – RSS

RSS (of Really Simple Synication) is een toepassing van de metataal XML en wordt gebruikt om informatie op een website gelijktijdig beschikbaar te stellen aan derden. Internetgebruikers of websites die zijn geabonneerd op de RSS-feeds van een website krijgen automatisch een bericht als er nieuwe informatie op de betreffende website is geplaatst.

Heeft mijn website een RSS?

Hoe weet je nu of de site of blog een RSS feed heeft? Dat is niet moeilijk de meeste browsers hebben hiervoor een herkenning ingebouwd.

Internet Explorer – RSS herkenning
internet explorer IE RSS feed herkenning

Firefox – RSS herkenning
firefox FF RSS feed herkenning

Je mag er van uitgaan dat ieder weblog een RSS heeft. Dat is ook een van de voordelen van een weblog. Een eenvoudige manier voor je bezoekers om je laatste artikelen te volgen.

Als je dus met regelmaat artikelen schrijft voor jouw niche, voor jouw (potentiele) klanten. Je schrijft artikelen die je lezers raken. Jouw artikelen behandelen regelmatig voorkomende problemen in je doelgroep en wat de oplossingen kunnen zijn. Dan kun je een trouwe groep van volgers krijgen.

Als jij deze volgers dan bijvoorbeeld een van de oplossingen kunt bieden dan kun je klanten krijgen via internet. Deze klanten raken via de RSS bekend met je werkwijze, jouw stijl en zien hoe jij ze kunt helpen. Bij de ene volger kost dit meer tijd dan bij de andere natuurlijk, maar ze hoeven ook niet allemaal tegelijk klant te worden. Toch?

Door RSS krijg je een soort herhaling van jouw marketingboodschap maar dan met toestemming van de potentiele klant. Ze hebben zich namelijk zelf geabonneerd op jouw RSS.

De volgers kunnen zich ook weer eenvoudig afmelden van je RSS feed. Blijf dus artikelen schrijven die de juiste snaar raken in je doelgroep.

Hoe kan ik RSS-feeds lezen?

Om RSS-feeds te kunnen lezen heb je een RSS-reader nodig. Er zijn zijn verschillende soorten readers waarbij onderscheid kan worden gemaakt in offline readers (een programma dat moet worden gedownload voordat je op je eigen pc RSS-feeds kunt lezen) en online readers (ook wel webbased readers of aggregators genoemd).

Online RSS lezers

De belangrijkste RSS feed readers waarvoor je online moet zijn in volgorde van populariteit.

Feedly

De RSS lezer van mijn voorkeur op dit moment. feedly.com

Netvibes

Dit is meer een eigen eigen startpagina www.netvibes.com

Je ziet, ze hebben een verschillende uitvoering en iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Je kunt zelf even gaan spelen met deze uitvoeringen om te zien wat voor jou het beste werkt. Ze zijn allemaal gratis, testen is dus geen probleem.

Wil je nog meer uitvoeringen zien zoals via je email, of RSS op je mobiel kijk dan eens naar dit uitgebreide artikel van Frankwatching; Top 10 RSS voor beginners.

Wat zijn de voordelen van RSS?

RSS is snel en eenvoudig. Met RSS hoef je niet meer elke dag naar websites te surfen om te kijken of er updates zijn. Met een RSS-reader haal je met één klik de laatste headlines van je favoriete websites binnen.

Abonneren op RSS-feeds gaat anoniem, je hoeft geen e-mailadres op te geven en loopt dus ook niet het risico op spam of virussen. Bron MarketingFacts

Hoe weet ik nu hoeveel mensen mijn RSS feed dagelijks volgen

De meest eenvoudige manier om inzicht te krijgen in je trouwe lezers via RSS is gebruik maken van FeedBurner.
rss feedburner

RSS knop duidelijk in beeld

Om mensen eenvoudig toegang te geven naar je RSS feed kun je het beste de knop duidelijk zichtbaar op je site plaatsen. Bijvoorbeeld ergens rechts bovenin. Zie rechts naast dit artikel, boven aan de pagina. En vaak staat het onderaan de pagina, in de voettekst, nog eens.

rss feedburner teller feedMet de dienst van FeedBurner kun je dan ook nog inzichtelijk maken voor anderen, hoeveel mensen je RSS feed al lezen. Als je al redelijk veel lezers hebt geeft mensen dit vertrouwen. Dat er al veel mensen jouw feed lezen, maakt de drempel kleiner voor bezoekers om ook te abonneren. Let er dan ook op dat je niet te vroeg de teller op je site plaatst. Bij weinig lezers zijn mensen eerder geneigd maar geen abonnement te nemen.

Kan ik mijn RSS feed ergens aanmelden om meer lezers te krijgen?

Al eerder schreef ik hier een artikel om meer lezers te krijgen door je RSS feed aan te melden bij bepaalde sites. Meer lezers in je blog? Voeg je RSS feed toe aan deze sites. Hier vind je een aantal bronnen om je feed aan toe te voegen om zo meer lezers te krijgen. Maar onthoud altijd; wie is je doelgroep, waar komen ze, en zouden ze je RSS vinden in deze link verzamel sites.

Ben je op zoek naar nog meer uitleg over wat nu RSS is en wat je er mee kunt:

rss klanten krijgen
Foto credit: Nikolai Sorokin

Natuurlijk kun je dit blog ook volgen in jouw RSS reader; abonneer daarvoor op de RSS feed.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.