Verhoog je prijs voor meer plezier

Stephen Shapiro verwijst naar een interessant onderzoek van Stanford Graduate School of Business. Volgens het onderzoek zijn er biologisch redenen dat prijs effect heeft op de perceptie.

In het onderzoek kregen de proefpersonen wijnen te proeven waarbij ze de prijs van te voren kregen te horen. Met MRI scans werd gekeken naar de hersenen. Wat blijkt, dezelfde wijn met een hoger prijskaartje, smaakt beter.

Baba Shiv, an associate professor at the Stanford Graduate School of Business, and one of the authors of the study:

We have known for a long time that people’s perceptions are affected by marketing, but now we know that the brain itself is modulated by price.

Baba Shiv

Wow, als je dus het product of je dienst duurder maakt voelt het bij de klant beter….

In een eerder artikel vertelt Stephen Shapiro over hoe je een verkoop kunt mislopen door een te lage prijs te bieden. Hij beschrijft zijn eigen ervaring in de begin periode als spreker. Een sprekersbureau heeft een presentatie voor hem en vraagt hem zijn prijs. In een lawaaiige omgeving antwoord hij via zijn mobiele telefoon: 3.500.

Een dag later belt zijn contact bij het sprekersbureau terug en vraagt voor de zekerheid nog eens naar de prijs:

“Was that Thirty Five THOUSAND dollars or Thirty Five THOUSAND pounds ($70,000)? I stumbled for a moment, debating how to answer. I then sheepishly responded, Thirty Five HUNDRED DOLLARS.”

Stephen Shapiro

Zijn contact bedankt voor de reactie en hangt op. Later hoort Shapiro dat er een andere spreker was gehuurd en deze heeft US$ 35.000 ontvangen voor deze presentatie.
In de reacties op dit artikel vind je op Shapiro’s blog nog meer vergelijkbare voorbeelden.

Denk dus goed na over welke prijs je vraagt. Ga zeker niet te laag zitten, de klant kan dan gaan twijfelen aan de kwaliteit.

Bron: Stephen Shapiro Increase the Price – Increase the Pleasure en How to Lose a Sale¦by Charging Too Little

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

5 reacties

 1. Hoi Erno. Ben via Maurits hier belandt en ben het hier helemaal mee eens. Ik heb al menig “klusje” geweigerd omdat de betaling niet klopte. Dat voelt wel goed!
  Af en toe heeft het wel nut om idealistisch op te treden (wil zeggen voor een lage betaling). Zeker als het om een marketing-aanpak gaat die op lange termijn nut heeft.
  Groetjes,
  Yonga

 2. Hallo Yonga,
  Dat klopt. Sommige dingen doe ik ook voor weinig (gratis) als het voldoende andere dingen oplevert. Zoals kansen op potentiele klanten, bijvoorbeeld de gelegenheid om email adressen te verzamelen voor mijn nieuwsbrief.

  Zo geef ik presentaties waar ik veel minder voor vraag dan Steve Shapiro als ik aan de beslissers in MKB bedrijven kan vertellen hoe ze internet kunnen toepassen om meer klanten te krijgen.

Reacties zijn gesloten.