Heb je RSS feeds voor de lezer of jezelf?

Na lang niet gebruikt te hebben ben ik helemaal terug bij de RSS feeds. Het programma Reeder draagt daar behoorlijk aan bij, het zorgt voor een rustige leesomgeving.

Graag zou ik nog hebben dat je binnen Reeder ook eenvoudig de feeds kunt beheren. Daarvoor ga ik nu nog terug naar Google Reader. Verder lees ik alleen maar binnen Reeder. Eenvoudig markeren als favoriet, een artikel delen, plaatsen op delicious. Je kunt het ook plaatsen op Twitter.

Wat ik graag nog zou zien binnen Reeder is, naast het delen op delicious, opslaan in Evernote.

Met de start van het nieuwe jaar heb ik ook een andere slimme tip opgevolgd: mijn inbox opruimen. Ik werk veel binnen Gmail want mijn 5 belangrijkste mailadressen komen hier binnen. En mijn inbox puilde uit van ongelezen berichten.

Nu heb ik alle berichten als gelezen gemarkeerd en er een tag aan toegevoegd zodat ik deze berichten nog kan herkennen en vinden. Daarnaast ook een aantal filters toegevoegd zodat berichten die ik wel wil bewaren maar niet hoef te lezen automatisch als gelezen markeren, met een tag en archiveren.

Dit maakt gelijk ruimte vrij om nog eens goed te kijken naar de nieuwsbrieven de ik ontvangen. Er komen er toch weer redelijk veel binnen en veel blijven ongelezen in de inbox staan. Afmelden dus maar.

Zo’n, zelfde actie ben ik ook gestart bij mijn feeds. Er stonden er bijna 1.000 in de Google Reader. Bij 1.000 feeds heb je al snel 3.000 berichten per dag. Dat red ik niet. Hoe groter dat getal van ongelezen wordt, des te groter de drempel om weer te gaan lezen.

Dus eerst maar eens snijden in de feeds van de onderwerpen waar ik weinig mee doe, zoals SEO, tech, trends, design, pr, om er een paar te noemen. Zo kwam ik terug tot 600. Nog eens door de feeds maar nu kijken naar de feeds die ik echt ken en weet dat ze leuk zijn, ben ik sinds vanochtend terug naar 230. Dat moet onder de 200, want ik weet zeker dat het wel weer gaat oplopen.

In die laatste keuze heb ik ook nog eens gekeken naar mijn leeservaring. Ik wil graag lezen binnen Reeder, maar dan ook alles. Als website/blog bied je een RSS aan zodat je als lezer eenvoudig de berichten kunt bijhouden. Waarom bied je dan een gedeeltelijke feed aan?

Een reden die ik bedenk is dat je verkeer wilt naar je site en dat dan weer waarschijnlijk voor de advertentie(inkomsten).

Maar waarom heb jij als site beheerder eigenlijk een RSS feed, voor jezelf of voor de lezer?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.

10 reacties

 1. Goeie vraag.
  Het antwoord is afhankelijk van het doel van je site.

  Voor jou zou het dom zijn geen full-feed te delen. Jij wil gelezen worden, kennis delen, onthouden worden. Je verdienmodel gaat buiten je site om.

  Als je verdienmodel puur uit je site moet komen, heb je een belangenconflict. Je offert dan gebruiksgemak op voor je eigenbelang: halve RSS feeds, artikelen opdelen in meerdere pagina’s, reclame op je site, etc.

  Overigens ben ik van mening dat RSS feeds altijd volledig moeten zijn.

 2. Ik denk dat je gelijk hebt, door te zeggen dat het rond traffic en inkomsten draait. In de rapte kan ik ook geen andere argument bedenken dat steek houdt.

  Je laatste vraag is een interessante. Je wilt als site-beheerder d.m.v. RSS een service aanbieden aan je lezers. De tijd dat je dagelijks naar een website moest surfen is voorbij. Tegelijkertijd, en wel om bovenstaande redenen, wil je mensen op je site hebben. Dit is ook veel leuker om terug te zien in de webstatistieken.

  Doordat je een service aanbiedt hoeft de lezer er nog geen gebruik van te maken. Ikzelf sla alle voor mij interessante sites op in mijn Reader en als een topic van een artikel mij aanstaat, en ik het wil lezen, dan open ik het artikel in een nieuw tabblad. Dus ik lees de artikelen op de site zelf. Ook omdat ik op die manier de commentaren kan lezen en er zelf één kan toevoegen.

  Ik zou jou daarom de vraag kunnen stellen: waarom heb jij een RSS op je site?

 3. @Jules blij dat jij ook voor full feeds bent 🙂

  @Lodi RSS heb ik op deze site voor de lezer, zodat deze eenvoudig de berichten kan bijhouden. Ik draag graag kennis over en win daar uiteindelijk klanten mee. Ben wel benieuwd wat op dit moment het percentage is van de mensen die lezen via RSS het was ooit ruim 30%. Ik verwacht dat dit gedaald is.

 4. De reden dat ik een gedeeltelijke feed heb, is dat ik zoveel mogelijk van de vormgeving zelf in de hand wil houden. En als men mijn artikel op mijn site leest is de lay-out – hoewel ik die nog te weinig naar mijn zin volledig kan bepalen – in ieder geval al meer in de richting dan in die uitgeklede feeds.

 5. @Hannie Toch is dat vooral vanuit jezelf gedacht, ik als lezer wil graag volledige feeds en meld me steeds meer af voor gedeeltelijke feeds.

 6. Maar als ik jou goed heb begrepen in vorige blogs, meld jij je toch al af voor design-sites en -feeds, dus wellicht ben jij mijn doelgroep niet. 🙂
  Tuurlijk is het vanuit mezelf gedacht, maar doe jij dat ook niet? Jij houdt niet van deelfeeds, dus ga je er van uit dat niemand daarvan houdt?

  1. Mooie punten:
   1. niet je doelgroep – dus niet geabonneerd. Mogelijk vinden mensen die houden van design het originele blog mooi/interessant
   2. RSS is bedacht om het makkelijker te maken. IK vindt het onhandig dat je dan toch weer moet springen naar het originele artikel. Voor MIJ gaat het om de inhoud. Dus ja gaat over hoe ik er tegen aan kijk 🙂

 7. 🙂

  (Weet je overigens wat IK onhandig vind? Dat ik hier iedere keer mijn gegevens opnieuw in moet typen om te reageren. Hoe zou dat komen, dat je op sommige sites na 1 keer wel herkend wordt?)

Reacties zijn gesloten.