Kapitaal inzetten voor positieve impact

Hoe kun je zelf meer bijdragen aan de verandering van eerst aan aandeelhouders denken naar rekening houden met alle betrokkenen? Door naar het kapitaal te kijken.

Het kapitaal heeft in het huidige kapitalistische systeem veel invloed op de markt en op de overheid. Pensioenfondsen die beleggen, het kapitaal van je hypotheek, de buffer die op een spaarrekening staat en de bank waar je dagelijks bankiert. Door bewust bezig te zijn met waar mijn kapitaal in zit heb ik invloed op de impact van bedrijven.

Als houvast gebruik ik hiervoor de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de UN:

 1. Geen armoede
 2. Geen honger
 3. Goede gezondheid en welbehagen
 4. Goede kwaliteit scholing
 5. Gendergelijkheid
 6. Schoon water en sanitair
 7. Betaalbare en schone energie
 8. Fatsoenlijk werk en economische groei
 9. Industrie, innovatie en infrastructuur
 10. Verminderde ongelijkheid
 11. Duurzame steden en gemeenschappen
 12. Verantwoorde consumptie en productie
 13. Klimaatactie
 14. Leven onder water
 15. Leven op het land
 16. Vrede, gerechtigheid en sterke instituties
 17. Partnerschap voor de doelen

Duurzaam bankieren

Allereerst ben ik nu bezig om bewust te kijken naar welke bank ik zakelijk gebruik. Op dit moment is dit nog Knab, een dochter van Achmea. In dit jaarlijkse onderzoek zie ik bijvoorbeeld welke banken het beste presteren op de duurzame doelen.

De twee banken die hierin het beste naar voren komen zijn de Volksbank (o.a. ASN bank, SNS, Regiobank en BLG wonen) en de Triodosbank. Bekijk zelf de verschillende tabellen om te zien welke bank op de onderwerpen die voor jou belangrijk zijn het beste scoren.

Jammer genoeg ontbreekt Knab in dit onderzoek, maar door de koppeling met Achmea verwacht ik dat Knab minder goed naar voren komt dan de Volksbank en Triodos.

De overgang naar een van deze twee banken betekent dat ik meer ga betalen voor het bankieren, zeker ook omdat beide banken het niet zo eenvoudig maken als Knab om meerdere betaalrekeningen te openen, wat belangrijk is bij het werken met de Profit First-methode die ik gebruik.

Duurzaam beleggen

Aan beleggen doen wij niet zoveel. We hebben de afgelopen jaren vooral gewerkt aan de aflossing van de hypotheek zodat de maandlasten lager worden en we minder afhankelijk zijn van onze hypotheekverstrekker. We beleggen wel via Vanguard in een wereldwijd fonds. Dit heb ik uitgezocht op het moment dat ik me nog niet zo bewust was van de impact van kapitaal en wat ik hierin kan veranderen. Hier keek ik vooral naar het rendement: wat levert het mij financieel op?

Gisteren sprak ik met Aisha Williams van ImpactVest die bedrijven en organisaties helpt om te beleggen met meer impact. Binnenkort kun je het gesprek met haar beluisteren in de podcast. Ze heeft me meer inzicht gegeven in wat het effect is van kapitaal op denken in positieve impact. 

Duurzaam pensioen

Ongemerkt investeren de meeste mensen in Nederland in bedrijven die het niet zo nauw nemen met de bovengenoemde doelen via het pensioen. Het pensioen als werknemer en het pensioen voor je werknemers.

De pensioenfondsen beschikken over enorm veel kapitaal dat ze beleggen voor een zo hoog mogelijk rendement om de pensioenen van de toekomst te kunnen blijven betalen.

Via de pensioenfondsen uit mijn vorige banen beleg ik ongemerkt minder groen. Hier ga ik de komende tijd onderzoek naar doen.

In dit overzicht van de tien grootste pensioenfondsen kun je zien dat hier nog veel te verbeteren valt.

Duurzame hypotheek

De meeste hypotheken worden verstrekt via banken. De meest duurzame banken zijn Triodos en ASN bank (zie boven). Op dit moment loopt onze hypotheek nog via de Rabobank, die volgens de eerlijkgeldwijzer nog veel te verbeteren heeft op de duurzame doelen.

Voor mij is het het waard om te onderzoeken of we onze hypotheek kunnen oversluiten op dit moment als ondernemer.

Het bedrijf Viisi is een hypotheekadviseur die actief werkt aan het transparant maken van de hypotheekwereld. Ze onderzoeken waar het kapitaal in wordt geïnvesteerd. (Noot: ik werk samen met Tom van der Lubbe, een van de oprichters van Viisi, voor de Boekencast.)

Duurzaam verzekeren

In dit overzicht van de verzekeraars zie je opnieuw veel mogelijkheden voor verzekeraars om te verbeteren. De verzekeraars die het beste op de 17 duurzame doelen scoren zijn Achmea, a.s.r. en VIVAT.

“Verzekeraars investeren meer dan 5 miljard euro in bedrijven die wapens leveren aan strijdende partijen in conflictgebieden zoals Jemen. Verreweg de grootste investeerders zijn Aegon, Allianz en NN Group.”

Kijk ook naar de zorgverzekering, a.s.r. presteert hier het beste. 

Door me te verdiepen in dit soort onderwerpen en het effect van kapitaal in te zien, ontdek ik steeds meer welke verborgen impact ik heb als individu en met mijn bedrijf. Hier blijf ik onderzoek naar doen en door dit te delen maak ik meer mensen bewust van de impact die we hebben.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.