Wat is de verborgen impact van wat ik doe?

Als Nederlanders leven we in een comfortabele omgeving. We klagen veel, maar we hebben het gemiddeld goed voor elkaar. Kijk naar de belangrijkste ontwikkelingsdoelen hieronder en bedenk hoe we het in Nederland doen op deze 17 gebieden.

Sustainable Development Goals – UN

Op deze 17 gebieden is er ook in Nederland nog genoeg waar we aan kunnen werken. Bedenk maar eens hoe wij op dit moment met onze grondstoffen omgaan.

‘De wereldbevolking gebruikt circa 1,8 maal de draagkracht van de aarde. De gemiddelde Nederlander leeft zelfs alsof we vier aardes hebben. Dat is onhoudbaar, en we zullen dus onze impact met driekwart moeten verminderen om binnen ons persoonlijke planetaire budget te blijven.’

Willem Schramade in Duurzaam kapitalisme

Wanneer je kijkt naar de 10 grootste wereldwijde uitdagingen dan hebben we met elkaar nog heel veel te doen. Terwijl we ons druk maken over relatief kleine dingen, kunnen we ook de wereld verbeteren. Begin met meer bewustzijn op deze onderwerpen. Hier een drietal organisaties die laten zien wat de grootste problemen zijn wereldwijd en waarom:

Ondernemen en impact

Een belangrijk onderdeel van de puzzel hoe we kunnen veranderen ligt in het kapitalisme.

De link tussen veel uitdagingen in de wereld en het nemen van betere beslissingen richting de toekomst is het economische systeem. Wanneer we de kinderen van onze kinderen een goede aarde gunnen is het belangrijk om het kapitalisme te verduurzamen. Hierin spelen bedrijven een belangrijke rol.

’Als je echt de wereld wilt veranderen? Start een bedrijf. Want de meeste impact bereik je via ons economische systeem.’ 

Sabine Biesheuvel, medeoprichter BlueCity

Als ondernemer die een positieve impact wil hebben en uitbreiden krijg je direct te maken met het economische systeem. De grote bedrijven die worden gefinancierd door vele aandeelhouders en die onder druk van de aandeelhouder vooral kijken naar winstmaximalisatie op de korte termijn.

Dit betekent onder andere uitbesteden naar landen waar mensen voor een veel lager loon werken en de wetten rond arbeidsomstandigheden en milieu minder streng zijn dan waar de spullen worden verkocht. Dit heeft als effect dat producten voor een lagere prijs in de markt komen, waardoor het lastiger is om te concurreren met een duurzaam product dat lokaal geproduceerd wordt.

Kijk bijvoorbeeld naar The True Cost: Who Pays the Real Price for YOUR Clothes of What is Behind Cheap Meat of How Hybrid Seeds Have Become Big Business.

Eigenaarschap

Een interessant onderdeel van het economisch systeem is hoe wij omgaan met de winst van het bedrijf. Of wanneer je naar de toekomst kijkt, met de verkoop van je bedrijf.

Geld en spullen werken verslavend. Wanneer we eenmaal gewend zijn aan € 60.000 inkomen is dat de nieuwe normaal en streven we naar € 70.000 en zo verder.

Doordat ons geluksgevoel bij het niveau waarop we leven telkens verschuift, blijven we zoeken naar nieuwe spullen die ons gelukkiger maken. De hoeveelheid keuzes die we op dit moment hebben maakt het ook niet eenvoudiger om gelukkig te zijn nadat we een keuze hebben gemaakt, zegt Schwarz in The Paradox of Choice.

Uit veel onderzoek blijkt dat we wel gelukkiger zijn wanneer we meer verdienen, maar dat dat gevoel na korte tijd terugzakt naar het oude niveau. Onder een bepaalde grens geeft geld een emotionele druk die je de hele dag zo bezighoudt dat je IQ daalt.

Boven een bepaalde grens zijn we wel gelukkiger, maar niet veel. Als ondernemer is het goed om je dit te realiseren. Meer inkomen maakt niet gelukkiger, zorgt niet voor meer motivatie (Drive en Flow), dus waarom zou je dan meer winst uit je bedrijf willen onttrekken als aandeelhouder?

Het maakt gelukkiger om duidelijkheid te hebben over je inkomen en dat van iedereen in je team. Wanneer je weet dat je inkomen niet verder groeit dan noodzakelijk hoef je je ook niet druk te maken over meer inkomen. Wanneer je het bedrijf niet hoeft te verkopen om dan ineens veel geld te hebben, hoef je daar niet naartoe te werken. Dan kun je werken aan een duurzaam bedrijf dat blijft werken aan de positieve impact, ook wanneer jij als oprichter niet meer betrokken bent, en kun je nu al de winst ten goede laten komen aan de impact (luister naar Melanie Rieback over post-growth entrepreneurship).

Luister naar het gesprek met Sebastian Klein over hoe hij dit ontwikkeld heeft bij zijn nieuwste bedrijf met de ervaringen van de negen bedrijven die hij daarvoor gestart is. Wanneer hebzucht uitgeschakeld is in de structuur van je bedrijf heb je alle ruimte om je bezig te houden met de mensen in je bedrijf en de impact van jullie producten en diensten op de wereld.

Wat kan ik zelf doen?

Op de website van Verborgen impact kun je een kort onderzoek doen en je eigen gedrag in beeld brengen. Zo ziet dit er van mij uit.

Mijn verborgen impact

Wat kan ik veranderen?

Ten eerste kan ik mijn eigen gedrag rondom mijn belasting op de aarde verminderen door onder andere:

  • voornamelijk plantaardig te eten (vlees, vis, zuivel en eieren minderen);
  • minder auto te rijden, daar heeft de pandemie ons een beetje in geholpen. Ik ben weer terug bij online werken met klanten;
  • minder te vliegen. Deed ik 1-2 keer per jaar. Hier kan ik nog bewuster naar kijken;
  • minder spullen te kopen en wanneer toch nodig dan duurzame spullen of tweedehands te kopen;
  • een duurzame bank te selecteren. Ik ben dit aan het onderzoeken (ASR-bank of Triodos);
  • duurzaam te investeren. Dit ga ik onderzoeken;
  • kleiner te wonen, met grond waar ik groente kan verbouwen en bomen kan planten. Dit komt steeds dichterbij.

Ten tweede kan ik met mijn bedrijf een community van ondernemers helpen om betere keuzes te maken om een duurzaam bedrijf te bouwen. Door ze te helpen om meer focus te krijgen op de duurzame onderwerpen in het bedrijf. De onderwerpen waar ze zelf graag meer in willen realiseren maar waar ze niet aan toekomen.

Hierbij ben ik aan het onderzoeken hoe ik het eigenaarschap van mijn bedrijf kan organiseren terwijl ik op dit moment nog de enige medewerker ben.

Ten derde kan ik het gedrag van anderen beïnvloeden. Dit doe ik door erover te schrijven en voor de podcast gesprekken met ondernemers aan te gaan. Ondernemers die bewust nadenken over duurzaamheid en impact. Deze artikelen en gesprekken kan ik aansluitend delen met ondernemers.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.