Je langetermijndoelen nu realiseren

Een actie die je op de korte termijn moet doen, waar je bewust over moet nadenken, is een kortetermijnbeslissing. Je wilt dit soort beslissingen snel nemen, zodat ze niet te veel aandacht kost, en je wilt de dingen doen die je langetermijndoelen ondersteunen. Hoe doe je dat?

Het lastige is dat mijn brein wordt gedreven door de acties die de minste energie kosten. Dat gaat heel snel en onbewust (Kahneman, Thinking, Fast and Slow). Een kortetermijnactie zoals scrollen door een tijdlijn op zoek naar iets nieuws lijkt interessanter dan een actie die op de lange termijn iets oplevert.

Wanneer ik geen duidelijk plan heb voor de lange termijn is de kans groot dat mijn kortetermijnbeslissingen vooral een kortetermijnbevrediging geven. Zoals een like op een Tweet, of scrollen door LinkedIn op zoek naar een interessant bericht.

Een boek lezen als voorbereiding op de tweewekelijkse Ondernemers Boekencast vraagt veel meer discipline en aandacht. Zelfs bij een duidelijk doel voor over maar twee weken verkiest mijn brein liever een actie die nu een goed gevoel oplevert.

Dat maakt de tweewekelijkse afspraak met Tom van der Lubbe zo waardevol. Onze afspraak zorgt ervoor dat ik bewust ruimte maak met kortetermijnbeslissingen die ervoor zorgen dat ik het boek gelezen heb voor ons gesprek. Hetzelfde geldt voor een afspraak voor de ErnoHanninkShow met een auteur. Door de afspraak met de gast in te plannen ga ik het boek van die gast lezen. 

Het gaat vaak genoeg niet zoals ik wens en dan wint de kortetermijnbevrediging het van een actie die mijn langetermijndoelen ondersteunt. Zo heb ik een duidelijke afspraak met mezelf en de luisteraars dat er iedere donderdag een nieuwe aflevering in de ErnoHanninkShow verschijnt. Daarvoor is het handig om iedere week met ten minste één gast een afspraak te hebben staan. Toch moet ik mezelf er regelmatig toe zetten om mensen op te volgen en de afspraken in te plannen.

Doelen realiseren met hulp van anderen

Terugkerende afspraken met anderen helpen me om dingen gedaan te krijgen. Een wekelijks kort gesprek met Pieter van Osch of in de mastermind bijvoorbeeld helpen me om de acties die bijdragen aan mijn langetermijndoel op te pakken.

Zo heb ik iedere werkdag om 8.45u een kort gesprek met Gwendoline Teske gepland. Hierin noemen we de belangrijkste doelen die we vandaag willen realiseren. Deze afspraak helpt me om een dagelijkse planning ook echt op papier te zetten. De ervaring heeft me geleerd dat ik niet meer dan drie doelen op moet schrijven die ik wil afronden die dag.

Wil jij je langetermijndoelen nu realiseren?

  • Word dan lid van een mastermind, bijvoorbeeld deze.
  • Plan een wekelijks en dagelijks overleg met je team om de drie belangrijkste doelen te delen. Gebruik de afspraken die je maakt met anderen om je kortetermijnbeslissingen te verbeteren.
  • Schrijf op je actielijst niet meer dan de drie belangrijkste doelen.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.