Hoe maak je tijd om meer te lezen?

Wanneer je weinig leest en leert over een onderwerp, ben je vol overtuiging dat je het goed hebt en deel je graag je visie met anderen. Het Dunning-Kruger effect.

Waarom is lezen en leren goed voor je bedrijf en hoe lees je meer? Meer inzicht geeft ideeën voor innovatie en verbetering van de keten waarin jij het verschil maakt. Door je dag te beginnen en eindigen met lezen ontwikkel je daarmee een innovatief bedrijf.

Kijk deze korte video en leer waarom het belangrijk is om meer te leren over een onderwerp dan het eerste de beste boek dat je tegenkomt.

Wanneer je veel weet over het onderwerp word je voorzichtiger met het delen van je inzichten via social media bijvoorbeeld.

Zo zei Laetitia op Twitter het volgende:

Populistische geprietpraat over de energiecrisis. Zo verleidelijk. Ik werk ongeveer sinds 1998 aan het onderwerp energie (elektriciteit, gas, en warmte). Ik voel vaak dat er meer is wat ik niet weet dan wat ik wel weet. Ik zoek altijd dingen uit alvorens ik iets zeg/tweet

Ik zou niet in staat zijn om in een paar one-liners de situatie op de energiemarkt uit te leggen en/of oorzaken helemaal helder weer te geven. Simpelweg omdat het enorm ingewikkeld ligt. En het resultaat is van keuzes uit het verleden gecombineerd met evenementen nu

@laetitiaOuillet

Waarom meer lezen voor meer begrip zorgt

Zoals je in de video kunt zien is het voor populisten eenvoudig om aanhangers te winnen. Ze spreken vol vertrouwen over een onderwerp waar ze weinig vanaf weten. Door dit zelfvertrouwen geloven mensen die ook weinig van het onderwerp weten (de meeste mensen), deze ‘experts’. Wat ze zeggen klinkt logisch en ze herhalen het vaak waardoor meer mensen het gaan herhalen en we worden bevestigt in ons denken.

Wanneer je een levensmissie, groots doel of een BHAG hebt met je bedrijf, ontdek je steeds meer dingen die invloed hebben de impact van jullie werk. Door meer inzichten te verzamelen ontdek je hoe lastig het is om iets te veranderen door alle connecties met andere oorzaken, gevolgen en geschiedenis.

Wanneer je meer leest ontdek je dat je eigenlijk weinig van het onderwerp weet. Door steeds meer te lezen en leren wordt het eenvoudiger om met experts in gesprek te gaan en vragen te stellen in plaats van je overtuigingen te delen. Je bent niet meer volledig overtuigd van jouw gelijk en staat open voor andere inzichten. Dit betekent dat je nog meer leert en met anderen gaat samenwerken om dichterbij je missie te komen, omdat je begrijpt dat je nog niet alles weet.

Waarom meer lezen goed is voor je bedrijf

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om het verschil te maken. Het helpt hierbij dat je een scherpe focus hebt, bijvoorbeeld op het terugdringen van leed van ganzen en eenden omdat de veren levend geplukt worden, zodat wij als consument een fijn dekbed hebben. Dit beeld vormde het idee voor de start van het bedrijf Yumeko. Vol energie gingen de oprichters aan de slag om deze wereld te verbeteren.

Tijdens de groei van het bedrijf ontdekte Rob van den Dool dat er veel meer aspecten zaten aan duurzame dekbedden. Bij het verbeteren van een klein onderdeel in de keten van de donzen dekbedden ontdekten ze dat meer dingen die niet goed zijn in de keten van het product. Ze gingen dingen zien die ze daarvoor niet zagen. Zo ontstond er telkens weer ruimte om te verbeteren, innoveren en samen te werken met anderen in de keten.

Deze inzichten om problemen te ontdekken die je daarvoor niet zag haal je op bij leveranciers in de keten, in gesprekken met andere ondernemers uit de branche, bij organisaties, experts en wetenschappers die al werken aan jouw onderwerp én uit boeken.

James Altucher zegt dat in boeken de jarenlange ervaringen en onderzoeken van de auteur zijn verwerkt. Alles wat zij hebben gelezen, onderzocht en ondervonden, is samengebracht in dat boek. Een boek dat je in enkele dagen leest waardoor jij in hoog tempo allerlei lessen en ervaringen van de auteur krijgt.

Door steeds meer boeken en onderzoeken te lezen ontdek je waar ruimte ligt voor verbetering en innovatie in jouw bedrijf en in de keten. Mogelijkheden om het proces en je producten te verbeteren zodat de klant een beter product krijgt. Boeken lezen om jezelf als ondernemer te verbeteren waardoor je vragen gaat stellen aan de mensen in je team in plaats van aannames te doen.

Lezen prikkelt de fantasie en geeft ideeën

Gijs Joling (oprichter Zwarte Cross) hoorde ik vertellen dat hij geen televisie of films kijkt “dan wordt alles voor je ingevuld en ontwikkel je geen fantasie. Met boeken lezen ga je zelf beelden vormen. Je fantasie wordt aan het werk gezet. Dat zorgt voor veel inspiratie bij het verzamelen van nieuwe ideeën voor een evenement of nieuwe producten.” Ik denk dat hij een punt heeft. Met een film, serie, of een soap wordt je fantasie weinig geprikkeld omdat alles voor je is ingevuld. Je kunt alles zien en er is daarom geen ruimte om eigen beelden te vormen.

Al houd ik zelf van films kijken, wil ik ook boeken lezen, ideeën uitwerken en mensen ontmoeten. In de avond kan ik ruimte hiervoor creëren door de televisie niet aan te zetten.

Daarnaast prikkelt lezen mijn fantasie en ontstaan er nieuwe ideeën voor klanten of andere projecten. Precies wat Gijs zegt.

We willen meer lezen, maar het lukt niet

Tijdens een onderzoek naar gewoontes ontwikkelen zag ik dat mensen op coach.me willen leren om meer te lezen. ‘Lezen’ en ’30 minuten per dag’ lezen hebben 185.000 mensen als ontwikkelpunt in de coach.me app geselecteerd. Ze willen graag meer lezen.

Wanneer ik boeken noem in gesprekken met ondernemers zie ik voor een deel gretigheid om meer boeken te lezen. Daarnaast zie ik ondernemers die nauwelijks lezen. Ze hebben er de ruimte niet voor is het argument dat ik vaak hoor.

Wat houdt je tegen om meer te lezen? Tijdgebrek?

We hebben allemaal evenveel tijd, het ligt er aan wat je ermee doet en waar je voorrang aan geeft. Jouw prioriteit.

Je kent vast dingen die je doet in het moment omdat het goed lijkt, acties die meer tijd kosten dan gepland en waarbij je achteraf het gevoel hebt dat het niet veel heeft bijgedragen aan wat echt belangrijk is voor jou.

Sinds mei 2020 bespreek ik samen met Tom van der Lubbe om de week een boek in de Ondernemers Boekencast. Het zaadje voor dit idee werd geplant tijdens een bezoek aan Viisi waar we tijdens de rondleiding door het kantoor voor een boekenkast stonden en Tom verschillende boeken adviseerde. We ontdekten dat we vergelijkbare boeken lazen en kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk meer boeken wilden lezen.

Niet veel later ontstond het idee om boeken te bespreken in een podcast. Het is een manier die ons beide helpt om meer te lezen en boeken te lezen die we anders zelf niet hadden opgepakt. Door samen hetzelfde boek te lezen, een tweewekelijkse afspraak om het boek te bespreken, lees ik duidelijk meer boeken.

Dit wil niet zeggen dat je een boeken podcast moet starten om meer te lezen, er zijn gelukkig ook andere manieren.

Begin vroeg en eindig de dag met lezen

Wanneer je bedrijf en/of jonge kinderen hebt, dan is het lastig om tijd te vinden om te lezen. Je wilt er zijn voor je kinderen en alle aandacht geven wanneer je niet aan het werk bent.

Wat voor mij goed werkt – twee kleine kids – is om de topics van de boeken die je leest te koppelen aan dingen die je concreet bezig houden / waar je in wil groeien. Dat zorgt voor een stukje extra motivatie om dat boek te pakken. Maar soms zijn er ook gewoon periodes dat lezen er tijdelijk bij in schiet en dat is ook helemaal ok.

Christiaan Slierendrecht

Toen mijn kids klein waren heb ik een paar jaar geen enkel boek gelezen. Geen idee hoe jullie dat doen, want ik kwam nooit verder dan twee zinnen en moest dan alweer opstaan. Dat gevoel toen het eindelijk weer kon, onvergetelijk!

Hanneke De Wit

Dan zijn er uit mijn ervaring twee geschikte momenten om te lezen,

  • de vroege ochtend voordat de rest van het gezin wakker is. Sta een half uur eerder op om te lezen, en/of
  • In de avond wanneer de kinderen naar bed zijn.

Beide momenten helpen je aan een betere dag. In de ochtend sta je fris op, begint de dag rustig voordat alle hectiek begint, dus niet beginnen met je e-mail of social media openen. Lezen en inspiratie opdoen is een fijn begin van de dag, waardoor je meer energie hebt voor de rest van de dag.

’s Avonds lezen in plaats van kijken naar een scherm zorgt voor rust aan je ogen. Het is aangetoond dat schermen (blauw licht) ervoor zorgt dat je brein actief blijft. Dit maakt het lastiger om in slaap te vallen en je slaapt lichter. Lezen in de avond maakt je loom en klaar voor bed.

Ik zweer bij ’s avonds lezen. Elke dag minimaal 20 minuten voor het slapen. Dat is dan voor mezelf en meer fictie dan non-fictie, het moet ook leuk blijven. En zoals Hasso Weeke ook al zei: Voorlezen.

Denny van Veen

Door op tijd naar bed te gaan, beter te slapen en op tijd weer op te staan, heb je meer energie overdag en krijg je meer gedaan. Hiermee helpt dagelijks lezen je om je belangrijke doel sneller te realiseren.

Begin klein door bijvoorbeeld iedere dag 5 minuten te lezen.

Ga met iemand of een aantal mensen samen hetzelfde boek lezen. Bespreek iedere maand met elkaar een boek. Zo heb je een deadline.

Door met elkaar door te nemen wat uit hebt boek hebt gehaald, leer je nog meer. Je ziet andere invalshoeken en verbindingen die mensen hebben gemaakt uit hetzelfde boek.

Wil je serieus aan de slag met lezen? Ga dan met mij 30 minuten per dag lezen. Een gemiddeld mens leest 180 tot 300 woorden per minuut, dit betekent dat je ongeveer 20 pagina’s in een half uur leest. Door dagelijks 30 minuten te lezen, lees je een boek met 200 pagina’s in 10 dagen uit.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.