Kies betere onbewuste beslissingen

De hele dag door nemen we onbewuste beslissingen. Een groot deel van deze beslissingen helpen je zonder dat je er bewust over hoeft na te denken.

Dan zijn er beslissingen waar je bewust over na moet denken. Ze zijn zo ongewoon of onbekend voor je dat je niets anders kunt doen dan er bewust over nadenken. Zo heb je net als ik waarschijnlijk niet direct een antwoord op de vraag ‘Wat is 23 x 47?’ Je moet er bewust over nadenken om tot het antwoord te komen.

Wanneer ik je de vraag stel ‘Wat is 5 x 6?’ of ‘Wat is de hoofdstad van Frankrijk?’, dan antwoord je waarschijnlijk direct, zonder er bewust over na te denken. Je maakt gebruik van de kennis die je erin hebt gestampt op school. Je hebt het zo vaak geoefend dat je niet meer hoeft na te denken, maar het antwoord uit je geheugen haalt.

In zijn boek Thinking, Fast and Slow noemt Kahneman dit systeem 1 en systeem 2. Systeem 1 en systeem 2 zijn niet meer dan makkelijk te onthouden benamingen voor de onbewuste / automatische reacties van je brein en de bewuste denkacties van je brein. Fysiek zijn systeem 1 en systeem 2 niet te vinden in je brein.

Zo kun je ook over handelingen denken die je zo vaak hebt geoefend dat je ze doet zonder erover na te denken. Bij het tandenpoetsen hoef je niet na te denken, bijvoorbeeld, je hebt een vaste volgorde voor hoe je de tanden poetst. Wanneer je vaker de boodschappen doet, loop je meestal in een vaste route door de winkel en koop je onbewust ongeveer dezelfde spullen. Wanneer je in een winkel komt waar je nog nooit bent geweest, moet je bewust nadenken over wat je wilt kopen en waar dat zou kunnen liggen.

Zo heb je in de ochtend een redelijk vast ritueel voordat je aan het werk gaat, net zoals ‘s avonds wanneer je jezelf klaarmaakt om te gaan slapen. Dit soort rituelen of gewoontes heb je ook in je werk. Een deel van die gewoontes helpen je om je doelen te bereiken (‘goede gewoontes’), en dan is er een deel dat tegen je werkt om een doel te bereiken (‘slechte gewoontes’).

Je hebt een vaste manier waarop je omgaat met je collega’s, met je klanten, in het werven van nieuwe klanten, in het binnenbrengen van een nieuwe klant, hoe vaak je contact hebt met bestaande klanten, wanneer je vraagt hoe het met je team gaat, hoe vaak je naar de financiën kijkt, hoe vaak je de sociale media bekijkt.

Allemaal gewoontes die je in de afgelopen jaren hebt ontwikkeld. Deze gewoontes bepalen hoe het met je bedrijf gaat, met wie je omgaat, wie je klanten zijn, je samenwerkingen, wat de ontwikkelingen zijn en waar je ongeveer staat over een jaar.

Wanneer het met je bedrijf niet gaat zoals je verwacht, dan wordt het tijd om je gewoontes te veranderen. Het lastige is dat het gewoontes zijn. De dingen die je zo vaak op een bepaalde manier en in een bepaalde volgorde hebt gedaan dat je niet in de gaten hebt dat je ze zo doet. Het zijn onbewuste acties die zonder dat je er goed over nadenkt, automatisch in gang worden gezet.

Wil je gewoontes veranderen, dan heb je hulp nodig van buitenaf. Jouw wilskracht is uiteindelijk onvoldoende om je gewoontes structureel te veranderen. Je kunt kijken naar de triggers die de gewoontes veroorzaken. Wanneer je deze herkent kun je bijvoorbeeld de drempels verhogen zoals met het gebruik van je telefoon.

Je kunt ook een nieuwe gewoonte koppelen aan een bestaande gewoonte, waardoor het makkelijker wordt om de nieuwe gewoonte aan te leren.

Onbewuste gewoontes herkennen

Een nieuwe gewoonte aanleren met een klein beetje (dagelijkse) hulp van een ander gaat een stuk eenvoudiger. Die ander ziet wanneer je de mist ingaat, de mist van je oude gewoontes waardoor je moeite blijft houden met de nieuwe gewoonte. Zij kan je helpen door je op het juiste moment te triggeren om de actie te doen die je nodig hebt om de verandering te bereiken.

Op dit moment volg ik een habit coach-trainingsprogramma en werk ik met de eerste klanten.

In deze training test ik nieuwe coachingstechnieken ter ondersteuning van het opbouwen van een goede gewoonte voor ondernemers, door dagelijkse prioriteiten te stellen. Deze gewoonte helpt je om de belangrijkste dingen te bereiken die je elke dag voor je bedrijf wilt doen.

Is dit iets wat je aan je gewoontes wilt toevoegen? Stuur me dan een bericht.

Samen werken we eraan om van een lange to-do-lijst die niet korter wordt, te gaan naar iedere dag het belangrijkste doen en afronden. Dit gebeurt via e-mail en / of chat in de app en duurt 5-10 minuten per dag.

Het dagelijks helder hebben van de drie belangrijkste doelen van die dag en die als eerste afhandelen helpt ondernemers om dingen op te pakken die ze al langer wilden doen maar waar ze niet aan toe kwamen. In plaats van werken vanuit je inbox en onbewust reageren op vragen van collega’s, maak je bewuste keuzes over wat de acties zijn waarmee je jullie visie gaat bereiken.

Maak bewuste keuzes over je onbewuste keuzes, je gewoontes, en het wordt eenvoudiger om je visie te realiseren.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.