De stopregel voor betere beslissingen

Wat is moment dat je stopt?
Wanneer stop je met investeren in een project dat niet loopt? Wanneer stop je met investeren in die ene medewerker? Wanneer stop je met hard werken?

Wanneer stop je?

Wat helpt is om de regels simpel te maken (boek Simple Rules). Eenvoudige regels helpen je om informatie sneller te verwerken. Dit maakt het makkelijker om een beslissing te nemen. Wanneer er te veel informatie is, stel je de beslissing die je moet nemen liever uit.

Al eerder had ik het over het beslissingenboek, dat je helpt om je beslissingsproces te verbeteren door minder naar de beslissing zelf – het resultaat – te kijken en meer te kijken naar het proces waarmee je tot een beslissing bent gekomen. Door na een paar maanden nog eens naar je beslissing te kijken om te zien of je een goede keuze hebt gemaakt en dit ook weer vast te leggen in je boek word je je meer bewust van je proces en het effect van de omstandigheden en emoties.

Veel beslissingen zijn gekoppeld aan allerlei emoties die op het moment van je beslissing spelen. Om betere beslissingen te kunnen nemen wil je dat deze emoties het proces zo min mogelijk beïnvloeden.

Bepaal nu wanneer je stopt

Zo kun je veel beter van tevoren vastleggen wanneer je gaat stoppen dan wanneer je midden in het proces zit. Wanneer je een samenwerking begint, een nieuwe medewerker op het punt staat om te beginnen of wanneer je een grote investering gaat doen is het goed om op dat moment vast te leggen wat je grens is. Wanneer voldoet iets niet meer en ga je stoppen?

Wanneer je besluit om geld te investeren in een belegging, aandelen of een nieuw project is het slim om van tevoren te bepalen wanneer je stopt. Zo had Gerard Loeb – een beroemde investeerder – een eenvoudige stopregel. Wanneer moet ik verkopen? Als de investering 10% van de waarde heeft verloren. Geen uitzonderingen.

Dit is een eenvoudige stopregel die je vooraf kunt opstellen. Wanneer je iedere dag opnieuw moet bepalen wanneer je gaat stoppen, spelen de emoties van dat moment een grote rol. De kans dat je de investering langer vasthoudt omdat je gelooft dat het wel goed komt is op het moment dat je een beslissing moet nemen groot, en dat maakt het lastig voor je om te besluiten om te stoppen.

Bergsporters zoals Katja Staartjes gebruiken ook dit soort stopregels, die ze met elkaar in het kamp voor vertrek bepalen. Als we niet voor 14:00 de piek hebben bereikt gaan we terug. Een eenvoudige regel die je bij de start van de beklimming met elkaar bepaalt. Zou je in het moment telkens kijken hoever je nog kunt gaan voordat je teruggaat, dan is de kans groot dat je doorzet en niet meer (op tijd) terugkomt, omdat je te optimistisch bent geweest over hoe groot de afstand is die je nog moet afleggen en hoe de afdaling verloopt.

Sta je aan het begin van een interessant project waarin je met een aantal mensen samenwerkt, bepaal dan op dat moment samen de stopregel. Wat zijn de voorwaarden wanneer we stoppen? Wat is de regel die voorkomt dat je te veel tijd, geld of aandacht spendeert aan een project of samenwerking?

Welke stopregel kun jij bedenken voor de investering in een relatie, samenwerking of project?

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.