Hardnekkige gewoontes waardoor je niet groeit

Het mooie van gewoontes is dat ze automatismes zijn, je doet ze zonder dat je er bewust over nadenkt (systeem 1, Kahneman). Dat is ook gelijk het lastige aan gewoontes. Wanneer je iets niet wilt doe je het toch, zonder erover na te denken.

Je wilt zoveel mogelijk gewoontes die bijdragen aan je doel en zo min mogelijk gewoontes die je van je doel afleiden. Zeggen dat je het gewoon anders moet doen vanaf nu lijkt met een beetje discipline de oplossing, maar dat is het niet (Good Habits, Bad Habits). De meeste gewoontes waar je vanaf wilt zitten diep in je systeem en worden geactiveerd door iets.

Zo zijn er verschillende gewoontes die je helpen om je bedrijf te laten groeien en zijn er evenzoveel die je daar onbewust vanaf houden. Vandaag wil ik het met je hebben over de gewoontes die je onbewust hebt maar die je afhouden van de groei die je zoekt.

Een overzicht van de meest hardnekkige gewoontes die je tegenhouden om te groeien.

Alle beslissingen zelf nemen

Er zijn een paar mensen in je bedrijf in wie meer pit zit dan in de rest. Zij hebben er van nature meer voor over om de klanten te helpen en een succes te maken van de opdrachten. Ze zijn de eersten die openstaan voor vernieuwing die je voorstelt. Zij helpen je bij de groei van je bedrijf en je vertrouwt ze. 

De dagelijkse beslissingen in hun werk nemen ze zelf, maar bij beslissingen die wat verder gaan komen ze bij jou uit. Uiteraard help je ze door, nadat ze hebben uitgelegd waar ze tegenaan lopen, een keuze te maken. Je luistert aandachtig en geeft aansluitend advies over hoe ze het best verder kunnen gaan, of je onderneemt zelf snel actie voor de volgende stap.

De belangrijke beslissingen voor je bedrijf neem je allemaal zelf, onbewust. Je merkt niet eens dat je het doet. 

Vernieuwing initiëren 

“Alle vernieuwing komt van mij,” zei de ondernemer wanhopig tegen mij. “De mensen hebben het niet in zich.” Tijdens de gesprekken met zijn team ontdekte ik dat hij vernieuwing vanuit zijn team vooral niet toestaat.

Je weet het altijd net iets beter. Je wijst een idee van je team niet direct af, maar je past het wel een beetje aan, omdat het dan beter werkt voor jullie bedrijf, en voert het met minimaal overleg in. Vernieuwing zit wel in je team, maar jij haalt het er niet uit. Dit komt mede door de volgende hardnekkige gewoonte.

Nieuwe ideeën de organisatie in gooien

Doordat jij regelmatig op pad bent en praat met klanten en leveranciers, kom je in aanraking met veel ideeën. Je bent tenslotte ondernemer en je gebruikt deze ideeën om je bedrijf te verbeteren, kosten te besparen of meer omzet te draaien.

Terwijl de rest van het bedrijf nog werkt aan jouw vorige idee, slinger jij alweer een nieuw idee het bedrijf in. Dit doe je achteloos; je noemt het in verschillende overleggen, zet het op de agenda van de juiste mensen in je team in de hoop dat ze het idee oppakken en er een succes van maken. Je rekent erop dat ze dit doen naast het werk dat ze nu allemaal al doen. Jij werkt tenslotte ook hard voor het bedrijf.

Wanneer er uiteindelijk niets gebeurt met je idee zie je een bevestiging van je gevoel dat jij alle vernieuwing moet initiëren. Er komt immers niets uit je team. Je team wacht meestal een paar weken of het idee dat je nu hebt ook werkelijk blijft of dat je het binnen enkele weken weer aanpast.

Declarabel werk voor klanten

Je werkt nog steeds voor klanten. Je vindt het leuk. Je vindt het ook belangrijk dat je met de poten in de klei blijft. Je blijft verbonden met het werk en de klanten zodat je weet wat de behoefte van de klant is en alert bent op veranderingen in de markt. De rest van je werk als ondernemer doe je op de momenten dat het rustiger is, buiten kantoortijd.

Werken vanuit je inbox

Jouw inbox staat continu open. Je krijgt een melding van een nieuwe e-mail op je computer, op je tablet, op je smartphone en sinds kort op je horloge. Je beantwoordt niet gelijk iedere e-mail, maar je kijkt wel even om te beoordelen of een nieuwe mail urgent is. Stel je voor dat je een belangrijke aanvraag, een opmerking van een klant of een melding van de leverancier die gezegd had dat ze vandaag zou leveren zou missen.

Werken vanuit je inbox betekent dat je vooral werkt aan de prioriteit van een ander. Het telkens afgeleid zijn van het niet-urgente maar wel belangrijke werk door de meldingen van je telefoon zorgt ervoor dat je niet in de flow komt en ongemerkt langer over het werk doet.

Een actielijst

Alle acties die je moet doen staan op een actielijst. Iedere dag streep je er een paar af, maar komen er net zo vrolijk nieuwe acties bij op de lijst. Jouw actielijst is nooit afgerond aan het einde van de dag. Zo wil je het ook, stel je voor dat er een moment op de dag komt waarop je geen acties meer hebt om te doen. Daarom heb je liever een actielijst die groter is dan je in één dag kunt afronden.

Als eerste op kantoor zijn en als laatste vertrekken

Je ziet het als het goede voorbeeld geven, altijd als eerste beginnen en als laatste klaar zijn met het werk. Altijd beschikbaar zijn voor vragen. Jij sluit het bedrijf af wanneer je vertrekt. Zo ben je ooit begonnen en hiermee ben je gegroeid met het bedrijf tot waar je nu staat. Je bent altijd beschikbaar voor de mensen in je team en voor de klanten.

Op kantoor zijn

Je hebt het gevoel dat je zoveel mogelijk op kantoor moet zijn. Wanneer je niet bij klanten bent of bij een leverancier, ben je in je bedrijf. Je hebt het gevoel dat je op kantoor moet zijn voor je team zodat je medewerkers altijd met vragen bij je terecht kunnen. Wanneer ze voor een lastige beslissing staan wil je ervoor zorgen dat het werk niet stilvalt en jij kunt helpen waar nodig.

Dingen waar je goed in bent zelf doen

In de afgelopen jaren heb je geleerd om verschillende dingen in je bedrijf te doen die niemand anders kan. De andere mensen in je team hebben er de kennis, expertise of tijd niet voor. Daarnaast ben je er ook nog eens goed in. Doordat je veel dingen doet waar je goed in bent heb je veel minder tijd over om te werken aan de dingen waar jij het allerbest in bent. De dingen die niet urgent maar wel belangrijk zijn voor je bedrijf.

Micromanagement 

Het maandelijkse overleg wordt door jou georganiseerd. De agenda voor dat overleg maak jij. Je wilt graag loslaten, maar telkens vragen de mensen in je team om antwoorden en oplossingen. Door jouw gedrevenheid om mensen te helpen kom je telkens weer in de ouder-kindrelatie, waarin de kinderen (je collega’s) de ouder (jij) om antwoorden en hulp vragen. Je wilt het eigenlijk niet, maar wordt als vanzelf in die ouderrol geduwd.

Gewoontes veranderen

Deze gewoontes kun je alleen maar veranderen door jouw gedrag te veranderen. Door drempels aan te leggen voor het gedrag dat je niet meer wilt en de drempels te verlagen voor het gedrag dat je wilt aanleren. In een volgend artikel vertel ik je meer over hoe je deze gewoontes, automatisch gedrag, gaat doorbreken en nieuwe gewoontes gaat aanleren. Gewoontes die ervoor gaan zorgen dat jij weer vrijheid krijgt van je bedrijf.

Voor echte vrijheid wil je veranderen naar een bedrijf waar jij gerust een jaar kunt wegblijven terwijl het bedrijf doorgroeit en je team zelf beslissingen neemt.

Neem contact met me op wanneer jij toe bent aan deze vrijheid.

Door Erno Hannink

Erno is de businesscoach die ondernemers helpt om de lange termijn doelen sneller te realiseren. Ondernemers die het beter willen doen voor de planeet, maatschappij en zichzelf. Met zijn ondersteuning en tips helpt hij je dagelijkse doelen te kiezen zodat je de lange termijn doelen eindelijk gaat realiseren. Test zijn coaching een week lang gratis uit met deze code ERNOHANNINKWEEK op dit platform -> ga naar coach.me. Sluit je aan bij de community van ondernemers die iets bijzonders doen.